Το τρέξιμο μπορεί να βελτιώσει την υγεία των αρθρώσεων και των οστών μας

Το τρέξιμο μπορεί να βελτιώσει την υγεία των αρθρώσεων και των οστών μας

Μια από τις πιο πολυχρησιμοποιημένες ατάκες αναφορικά με το τρέξιμο είναι εκείνη που λέει πως «κάνει κακό στις αρθρώσεις». Μια άλλη είναι πως «θα καταστρέψει τα γόνατά σας».

Τα περισσότερα από αυτά τα σχόλια προέρχονται συνήθως από ανθρώπους που δεν τρέχουν. Το τρέξιμο είναι μια φυσική ενέργεια για τον άνθρωπο, ωστόσο πολλοί δρομείς ανησυχούν ότι οι συγκεκριμένες φήμες είναι αληθινές και ότι θα κουτσαίνουν στη μετέπειτα ζωή τους.

Οι έρευνες δεν επιβεβαιώνουν τίποτα από τα παραπάνω. Μια μελέτη που διήρκησε 20 χρόνια από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια διαπίστωσε ότι οι δρομείς που παρατηρήθηκαν από αυτή (και που τώρα είναι κοντά στα 70) έχουν χαμηλότερα ποσοστά αρθρίτιδας σε σχέση με τους μη δρομείς όταν μεγαλώσουν. Επίσης, η συγκεκριμένη μελέτη απέδειξε ότι οι δρομείς έχουν μικρότερο κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας.

Μια άλλη μελέτη που διεξήχθη το 2014 στο Baylor College of Medicine διαπίστωσε ότι το τρέξιμο σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής δεν αυξάνει τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας του γόνατος. Στην πραγματικότητα, μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην αποτροπή της πάθησης. Η μελέτη εξέτασε πάνω από 2.600 συμμετέχοντες με τους ερευνητές να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι δρομείς είχαν στην πραγματικότητα χαμηλότερο επιπολασμό πόνου στο γόνατο από τους μη δρομείς, ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

«Το τρέξιμο μπορεί να βελτιώσει την υγεία των αρθρώσεων και των οστών μας, ειδικά αν διαχειριζόμαστε σωστά τον όγκο και τη συχνότητα των τρεξίματός μας», λέει ο φυσιοθεραπευτής Στούαρτ Μάλερ από το Kensington Physio & Sports Medicine. «Όταν τρέχουμε, υπάρχει υψηλή πίεση και φορτίο που διαπερνά τις αρθρώσεις και τον οστικό ιστό μας. Αυτό μπορεί να βελτιώσει την οστική πυκνότητα, συμβάλλοντας στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και της οστεοαρθρίτιδας. Το οστό αναδιαμορφώνεται συχνά και προσαρμόζεται στην καταπόνηση που υφίσταται. Το τρέξιμο μπορεί να βοηθήσει την υγεία των αρθρώσεών μας, αρκεί να είμαστε λογικοί όσον αφορά τον όγκο και την ένταση», τονίζει.

Γιατί ωστόσο το τρέξιμο κάνει τα γόνατα να πονάνε; Από όλα τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι το τρέξιμο δεν θα έπρεπε να μας προκαλεί πόνο στα γόνατα ή στις αρθρώσεις. Ωστόσο, πολλοί είναι οι δρομείς που έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα σε αυτούς τους τομείς. Γιατί συμβαίνει αυτό; «Το σώμα μας έχει σχεδιαστεί για να τρέχει», λέει ο καθηγητής Τζον Μπρούερ, επικεφαλής της Σχολής Αθλητισμού, Υγείας και Εφαρμοσμένων Επιστημών στο Πανεπιστήμιο St Mary’s.

«Στο προϊστορικά μας χρόνια έπρεπε να τρέξουμε για να βρούμε τροφή ή να αποφύγουμε να γίνουμε εμείς τροφή οπότε το τρέξιμο είναι μια φυσική μορφή ανθρώπινης μετακίνησης», προσθέτει. Ωστόσο, στις μέρες μας, το σώμα μας μπορεί να είναι ελαφρώς λιγότερο προδιατεθειμένο να σηκώνεται και να πηγαίνει για τρέξιμο. Έχουμε γίνει πολύ πιο καθιστικοί χάρη στον σύγχρονο τρόπο ζωής, κάτι με τη σειρά του έχει αντίκτυπο στο πόσο έτοιμο και προετοιμασμένο είναι το σώμα μας να τρέξει, συμβάλλοντας ενδεχομένως σε μυϊκή αδυναμία και ανισορροπίες ή κακή στάση του σώματος.

Μπορεί επίσης μερικές φορές να υπερβάλλουμε στο τρέξιμο, ειδικά αν ξεκινήσουμε ένα νέο πρόγραμμα προπόνησης που αυξάνει τον όγκο του τρεξίματος γρήγορα με την πάροδο του χρόνου. Αυτό θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε πόνο, ή ακόμα και σε τραυματισμό. Υπάρχουν μερικές εύκολες λύσεις που βοηθούν στη μείωση των πιθανοτήτων να συμβούν αυτά τα πράγματα. Πρώτα απ’ όλα, μια καλή προθέρμανση μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στα γόνατά σας, προστατεύοντάς τα.

Οι ασκήσεις δύναμης μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση τυχόν μυϊκών ανισορροπιών και στη βελτίωση της δύναμης του ενός ποδιού. Οι προπονήσεις στον διάδρομο από την άλλη, μπορούν να σας βοηθήσουν αν πρέπει να αυξήσετε γρήγορα τον όγκο του τρεξίματός σας, καθώς προσφέρουν μια πιο μαλακή επιφάνεια που μειώνει τις επιπτώσεις στις αρθρώσεις.

Φυσικά, επενδύοντας σε ένα καλό ζευγάρι παπούτσια τρεξίματος θα βεβαιωθείτε ότι προστατεύετε και τα πόδια σας όσο το δυνατόν περισσότερο.

Πηγή: runnfun.gr

Documento Newsletter