Ολοι οι δρομείς έχουν ακούσει έστω και μία φορά στη ζωή τους ότι το τρέξιμο θα καταστρέψει τα γόνατά τους.
Μπορεί ο παραπάνω ισχυρισμός να έχει μία λογική λόγω των μεγάλων πιέσεων που ασκούνται στα γόνατα, όμως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει, παρά το γεγονός ότι αρκετοί δρομείς κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή των αγώνων υποφέρουν από τραυματισμούς.
Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, όσοι τρέχουν 2-3 φορές την εβδομάδα διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να προσβληθούν από οστεοαρθρίτιδα σε σχέση με αυτούς που δεν γυμνάζονται καθόλου.
Καθοριστικό ρόλο, βέβαια, παίζουν οι συνθήκες τις οποίες τρέχει κανείς, όπως το τερέν ή ταχύτητα κ.α.
H μελέτη
Μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ανάμεσα σε μία ομάδα με δρομείς και μία άλλη με άτομα που δεν έτρεχαν καθόλου έδειξε ότι μόλις το 20% της πρώτης είχε οστεοαρθρίτιδα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη δεύτερη ήταν 32%.
Η παραπάνω διαπίστωση επιβεβαιώθηκε και από άλλη έρευνα που έγινε από επιστήμονες στο Νοσοκομείο του Δούναβη, σύμφωνα με την οποία άτομα που συμμετείχαν στο Μαραθώνιο της Βιέννης το 1997 ακόμα δέκα χρόνια μετά δεν είχαν κανένα πρόβλημα με τα γόνατά τους.
Γόνατο και τρέξιμο
Ολα δείχνουν ότι τα πρόβλημα στα γόνατα δεν σχετίζονται με το τρέξιμο και ότι μπορεί κάποιος να τρέχει χωρίς καμία ανησυχία. Βέβαια, όλα μπορεί να ανατραπούν καθώς κάποιος τραυματισμός μπορεί να αλλάξει όλα τα δεδομένα και οι αλλαγές που μπορούν να παρουσιαστούν στο πόδι να κάνουν πιο ευάλωτο το γόνατο.
Πηγή: Runnfun.gr