Το τερμάτισε ο Όρμπαν: ΑΙ για αναγνώριση προσώπων που συμμετέχουν σε διαδηλώσεις ΛΟΑΤΚΙ+

Το τερμάτισε ο Όρμπαν: ΑΙ για αναγνώριση προσώπων που συμμετέχουν σε διαδηλώσεις ΛΟΑΤΚΙ+
Μέλη και υποστηρικτές της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας της Ουγγαρίας διαδηλώνουν στη Βουδαπέστη κατά μήκος του Δούναβη ποταμού, εν μέσω ενός ολοένα και πιο εχθρικού περιβάλλοντος για τις σεξουαλικές μειονότητες υπό την ηγεσία της δεξιάς κυβέρνησης της χώρας, το Σάββατο 23 Ιουλίου 2022. (AP Photo/Anna Szilagyi)

Η Βουδαπέστη άνοιξε την πόρτα στη χρήση τεχνητής αναγνώρισης προσώπου για την ταυτοποίηση των διαδηλωτών ΛΟΑΤΚΙ+, όπως αναφέρουν πληροφορίες του Politico.

Το θέμα εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς κάτι τέτοιο παραβαίνει καθαρά την ευρωπαϊκή νομοθεσία και δημιουργεί νέες τριβές μεταξύ των Βρυξελλών και της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Σηματοδοτεί επίσης την πρώτη πραγματική δοκιμασία των κανόνων ορόσημο της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη(ΑΙ), οι οποίοι, σύμφωνα με τους επικριτές, περιέχουν πάρα πολλές εξαιρέσεις για την αποτελεσματική προστασία από καταχρηστικές χρήσεις της τεχνολογίας.

Η Ουγγαρία στα μέσα Μαρτίου απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις Pride και άλλαξε τους νόμους της για να επιτρέψει στην αστυνομία να χρησιμοποιεί βιομετρικές κάμερες για την ταυτοποίηση των διαδηλωτών που συμμετέχουν σε τέτοιες εκδηλώσεις. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι το έκανε για να προστατεύσει τα παιδιά από την ατζέντα των ΛΟΑΤΚΙ+, αλλά οι αντίπαλοι λένε ότι η Βουδαπέστη υποδαυλίζει μια εκστρατεία κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ για να συγκεντρώσει την υποστήριξη της ακροδεξιάς – καταστρατηγώντας  τα όρια της νομιμότητας της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «αξιολογεί» επί του παρόντος τον ουγγρικό νόμο για να διαπιστώσει αν συμμορφώνεται με την πράξη της AI της Ένωσης, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Τόμας Ρεγκνιέ στο Politico.

Ένα από τα θέματα που πρέπει να αποφασίσει η Επιτροπή είναι αν η αναγνώριση προσώπου γίνεται σε πραγματικό χρόνο -κάτι που θα αποτελούσε παραβίαση των πρόσφατα εφαρμοσμένων κανόνων για την τεχνητή νοημοσύνη- ή αν οι τρόποι με τους οποίους επεξεργάζονται οι εικόνες παρακολούθησης δίνουν στην Ουγγαρία τη δυνατότητα εξαίρεσης.

Ο νόμος για την AI προβλέπει διοικητικά πρόστιμα ύψους έως και 35 εκατ. ευρώ για παραβάσεις, αλλά εναπόκειται στις ίδιες τις χώρες της ΕΕ να ορίσουν μια αρχή για την επιβολή προστίμου. Ακόμα, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να υποβάλουν έκθεση στην Επιτροπή εάν επιτρέπουν ορισμένες από τις απαγορευμένες πρακτικές, γεγονός που δίνει στις Βρυξέλλες κάποια εξουσία παρέμβασης.

Ο Ρεγκνιέ δήλωσε ότι η Επιτροπή «δεν θα διστάσει να αναλάβει δράση, όπου χρειάζεται».

Εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η Ουγγαρία «πιστεύει ότι όλα είναι σύμφωνα με το σύνταγμά μας και το δίκαιο της ΕΕ».

Η πίεση αυξάνεται

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ δέχεται ισχυρές πιέσεις για να αντιδράσει στην απαγόρευση του Pride της Ουγγαρίας, ιδίως όσον αφορά τη χρήση της αναγνώρισης προσώπου.

Η ΕΕ προχώρησε τον Φεβρουάριο στην απαγόρευση των αστυνομικών δυνάμεων να χρησιμοποιούν τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου σε πραγματικό χρόνο στο πλαίσιο του εγχειριδίου κανόνων για την τεχνητή νοημοσύνη. Το αν θα απαγορευτούν τα συστήματα που μπορούν να αναγνωρίζουν ανθρώπους σε πραγματικό χρόνο με βάση τα βιομετρικά τους δεδομένα (π.χ. μέσω CCTV) ήταν ένα από τα πιο ακανθώδη θέματα καθώς οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τάχθηκαν σε μεγάλο βαθμό υπέρ της απαγόρευσης, ενώ οι χώρες της ΕΕ ήθελαν μια εξαίρεση που θα τους επέτρεπε να καταπολεμούν σοβαρά εγκλήματα.

Ως αποτέλεσμα, η «βιομετρική ταυτοποίηση σε πραγματικό χρόνο» από τις αστυνομικές δυνάμεις απαγορεύεται, αλλά με σημαντικές εξαιρέσεις.

«Ο τροποποιημένος νόμος της Ουγγαρίας φαίνεται να επιτρέπει τη χρήση βιομετρικής παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο σε εκδηλώσεις Pride, η οποία είναι μια εφαρμογή που εμπίπτει σαφώς στις απαγορεύσεις της Πράξης Τεχνητής Νοημοσύνης», δήλωσε ο Ιταλός σοσιαλδημοκράτης Ευρωβουλευτής Μπράντο Μπενιφέι, ένας από τους δύο αρχιτέκτονες της Πράξης Τεχνητής Νοημοσύνης της ΕΕ.

«Τέτοια συστήματα δεν είναι μόνο τεχνικά σχεδιασμένα για την ταυτοποίηση ατόμων σε δημόσιο χώρο χωρίς συγκατάθεση, αλλά κινδυνεύουν επίσης να συμπεράνουν ευαίσθητα χαρακτηριστικά όπως ο σεξουαλικός προσανατολισμός», ανέφερε σε δήλωσή του.

Oμάδες της κοινωνίας των πολιτών εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την κίνηση της Ουγγαρίας με επιστολή τους προς την Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την περασμένη εβδομάδα.

Η Ουγγαρία θα μπορούσε να αποφύγει την απαγόρευση

Η Ουγγαρία μπορεί να αποφύγει την απαγόρευση του νόμου AI Act εάν η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου δεν χρησιμοποιείται σε πραγματικό χρόνο, αλλά έχει χρονική υστέρηση – η οποία, αν και δεν απαγορεύεται, θεωρείται εφαρμογή «υψηλού κινδύνου».

Αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να συμβεί, δήλωσε ο Αντάμ Ρέμπορτ, νομικός εμπειρογνώμονας στην Ουγγρική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών, η οποία διεξάγει εκστρατείες υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αντιτίθεται στο σχέδιο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον Ρέμπορτ, στη συγκεκριμένη περίπτωση η ουγγρική αστυνομία θα λαμβάνει υλικό από δημόσιες κάμερες και το αποστέλλει στο Ουγγρικό Ινστιτούτο Εγκληματολογικών Επιστημών, το οποίο πραγματοποιεί την πραγματική αναγνώριση προσώπου.

Πηγή: Politico

Διαβάστε επίσης:

Bloomberg: Η Κίνα εξετάζει την αναστολή των δασμών 125% σε ορισμένα προϊόντα από τις ΗΠΑ

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι διατεθειμένη να κλείσει συμφωνία για να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Παλαιστίνη: Έγκριση για τη δημιουργία θέσης αντιπροέδρου από την ΟΑΠ

Documento Newsletter