Το τέλος του δολαρίου βλέπει ο λύκος της Wall Street

Το τέλος του δολαρίου βλέπει ο λύκος της Wall Street

Ο αναλυτής Ντικ Μποβέ βγαίνει στη σύνταξη και προκαλεί με τις προβλέψεις του περί επικράτησης της κινεζικής οικονομίας σε βάρος της αμερικανικής

Ενας από τους αιρετικούς θρύλους της Wall Street όσον αφορά τις αναλύσεις του ιδιαίτερα στον τομέα της τραπεζικής και των χρηματοπιστωτικών, ο Ρίτσαρντ Ξ. Μποβέ, γνωστός απλώς ως Ντικ Μποβέ, αποφάσισε να αποσυρθεί σε ηλικία 83 ετών, όμως ακόμη και τώρα μέσα από σειρά συνεντεύξεων και δηλώσεων σε αμερικανικά και διεθνή Μέσα έδωσε τη δική του ματιά για το μέλλον και την… πτώση της Αμερικής.

Ο Μποβέ επί τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες είναι από τους πιο αναγνωρίσιμους Αμερικανούς αναλυτές, καθώς είχε σχεδόν καθημερινή επαφή με τα αμερικανικά (και όχι μόνο) μέσα ενημέρωσης: έντυπα, ραδιόφωνα και κανάλια. Η συνεχής έκθεσή του εκ των πραγμάτων έθετε τις απόψεις του συχνά στη βάσανο της κριτικής, ιδιαίτερα όταν κάποιες από τις αναλύσεις του δεν ήταν ακριβείς (όπως όταν προέβλεψε ότι οι αμερικανικές τράπεζες θα άντεχαν στην κρίση του 2007-08). Ομως ο Μποβέ είχε και έχει σημαντικό ακροατήριο και χαίρει της εκτίμησης διάσημων επιχειρηματιών και ατόμων με επιρροή, όπως είναι ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase Τζέιμι Ντάιμον.

Eρχονται τα κρυπτονομίσματα

Με αφορμή την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, η πρόβλεψή του σε συνέντευξή του στους «NY Times» έκανε κυριολεκτικά τον γύρο του κόσμου, αφού σύμφωνα με τον Μποβέ: «Το δολάριο έχει τελειώσει ως αποθεματικό νόμισμα του κόσμου». Μεταξύ άλλων, ο αναλυτής υποστήριξε ότι είναι σίγουρο πως η κινεζική οικονομία θα ξεπεράσει σε μέγεθος την αμερικανική και γι’ αυτό μεταξύ άλλων ευθύνονται οι αμερικανικές εταιρείες που μεταφέρουν σε άλλες χώρες την παραγωγή τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τάση αυτή έχει δώσει σε άλλες χώρες περισσότερο έλεγχο στη διεθνή παραγωγή, την παγκόσμια οικονομία και στις παγκόσμιες χρηματορροές. Σχετικά με το θέμα των κρυπτονομισμάτων, ο Μποβέ θεωρεί ότι ψηφιακά νομίσματα όπως το bitcoin μπορούν να καλύψουν το κενό που θα αφήσει και ήδη αφήνει η ολοένα φθίνουσα επιρροή του δολαρίου στην παγκόσμια οικονομία.

Ακριβώς επειδή ο Μποβέ στην πορεία του (έχει εργαστεί για 17 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες μεσιτείας) ήταν αντισυμβατικός, στη δύση της καριέρας του υποστήριξε ότι οι αναλυτές πλέον δεν λένε τα πράγματα όπως έχουν γιατί «είναι σαν μοναχοί που προσεύχονται στο χρήμα» και έτσι δεν θέλουν να μιλήσουν ενάντια στο κυρίαρχο χρηματοπιστωτικό σύστημα από το οποίο ζουν. Χαρακτηριστικό του στιλ αλλά και του βάθους της ανάλυσής του είναι πως όταν το μακρινό πια 2005 όλοι πίστευαν ότι η αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα, ο Μποβέ την είχε χαρακτηρίσει «πυριτιδαποθήκη» και μόλις δύο χρόνια μετά… επιβεβαιώθηκε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.

Η πρόβλεψή του για το δολάριο, η οποία είναι κι αυτή που έκανε τον μεγαλύτερο πάταγο, έρχεται τη στιγμή που οι εναλλακτικές αναλύσεις για το θέμα, στις οποίες γίνεται λόγος για την «αποδολαριοποίηση» της παγκόσμιας οικονομίας, βγαίνουν όλο και πιο συχνά από το περιθώριο του δημόσιου διαλόγου. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, αυτήν τη στιγμή περίπου το 60% των παγκόσμιων αποθεματικών είναι σε δολάρια, όμως η τάση είναι αυτό να μειωθεί, ιδιαίτερα μετά την αμερικανική αντίδραση στον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία.

Παράκαμψη μέσω των BRICS και πειράματα

Το βασικό όχημα αυτής της ιδέας δεν είναι άλλο από την ένωση των κρατών που είναι γνωστή ως BRICS. Την προώθηση του «σπασίματος» του δολαρίου από τις χώρες των BRICS συνεπικουρούν διάφορες συμφωνίες μεταξύ των κρατών αυτών για συναλλαγές με δικά τους νομίσματα –παρακάμπτοντας δηλαδή το δολάριο– αλλά και πειράματα σχετικά με τη δημιουργία εναλλακτικών συστημάτων πληρωμών ή για αποθεματικά με τη χρήση ψηφιακών νομισμάτων όπως επί παραδείγματι το bitcoin.

Πληγωμένος αλλά «δράκος»

Η πρόβλεψη του Αμερικανού αναλυτή ότι η κινεζική οικονομία θα ξεπεράσει την αμερικανική στο άμεσο μέλλον έρχεται την ώρα που ο «ασιατικός δράκος» τραντάζεται σύγκορμος από την κατάρρευση του κολοσσού των ακινήτων Evergrande και ενώ η αμερικανική οικονομία πάει καλύτερα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Από αυτή την άποψη, η εκτίμησή του συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά που όλα αυτά τα χρόνια τον έχουν κατατάξει στους αιρετικούς αναλυτές της Wall Street, αφού ο τομέας των ακινήτων αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο της οικονομίας της Κίνας. Από την άλλη, η άποψή του συμπίπτει με το βασικό σενάριο των αναλύσεων εδώ και μερικά χρόνια, σύμφωνα με το οποίο η κινεζική οικονομία θα καταφέρει να ξεπεράσει την αμερικανική μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Δείτε επίσης: Πρωτοφανές: Δημοσιογράφοι ζητούν να μην μεταδοθούν πληροφορίες για την ολομέλεια του Αρείου Πάγου για το ψήφισμα «καταπέλτη»

Άρειος Πάγος: Συγκαλούν ολομέλεια για το ψήφισμα «καταπέλτη» του Ευρωκοινοβουλίου με σκοπό να το αντικρούσουν

Ευρωκοινοβούλιο: Υποκλοπές, Τέμπη, αστυνομική βία και ελευθερία του Τύπου στο ψήφισμα κόλαφο για τον Μητσοτάκη

Documento Newsletter