Η Κίνα εκτόξευσε με επιτυχία τρεις αστροναύτες στον διαστημικό σταθμό Tiangong, σηματοδοτώντας ένα ακόμη βήμα προς την αποστολή επανδρωμένης αποστολής στη Σελήνη.
Το διαστημόπλοιο Shenzhou-20 απογειώθηκε στην κορυφή ενός πυραύλου Long March-2F από το Κέντρο Δορυφορικής Εκτόξευσης Jiuquan στην έρημο Γκόμπι την Πέμπτη στις 5.17 μ.μ. τοπική ώρα. Είναι η 15η επανδρωμένη διαστημική πτήση και η 20ή συνολικά στο πρόγραμμα Shenzhou που ξεκίνησε πριν από τρεις δεκαετίες.
Ο διαστημικός σταθμός Tiangong, ή «Ουράνιο Παλάτι», έχει καταστήσει την Κίνα σημαντικό διεκδικητή στο διάστημα, ιδίως από τη στιγμή που κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από την Κίνα μετά τον αποκλεισμό της χώρας από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό λόγω ανησυχιών των ΗΠΑ για την εθνική ασφάλεια.
Στόχος η Σελήνη
Οι φιλοδοξίες του Πεκίνου να καταστεί κυρίαρχη δύναμη στο διάστημα έχουν προχωρήσει σταθερά, με σχέδια για την προσεδάφιση αστροναυτών στη σεληνιακή επιφάνεια έως το 2030 και τη δημιουργία μιας μόνιμης, επανδρωμένης σεληνιακής βάσης έως το 2035.
Η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο κατασκευής πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Σελήνη για να υποστηρίξει το κοινό της σχέδιο για τον Διεθνή Σεληνιακό Ερευνητικό Σταθμό (ILRS) με τη Ρωσία, σύμφωνα με παρουσίαση που έκανε ανώτερος Κινέζος αξιωματούχος του διαστήματος την Τετάρτη.
Κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης στη Σαγκάη, ο Pei Zhaoyu, επικεφαλής μηχανικός της αποστολής του 2028, περιέγραψε ότι η ενεργειακή υποδομή του ILRS μπορεί να βασίζεται όχι μόνο σε εκτεταμένες συστοιχίες ηλιακής ενέργειας αλλά και σε πυρηνική ενέργεια, αγωγούς και καλώδια σχεδιασμένα για θέρμανση και ηλεκτρική τροφοδοσία σε όλη την επιφάνεια της Σελήνης.
Ένας πυρηνικός αντιδραστήρας στη Σελήνη θα χρησιμεύσει ως η κύρια πηγή ενέργειας για το ILRS. Η συμπερίληψη του πυρηνικού εργοστασίου στην παρουσίαση του Pei σε διάσκεψη στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από 17 χώρες και διεθνείς οργανισμούς που συμμετέχουν στο ILRS σηματοδότησε περαιτέρω την έγκριση του σχεδίου από την Κίνα, παρά την απουσία επίσημης ανακοίνωσης από το Πεκίνο.
Διαστημικά βήματα
Από τότε που εκτόξευσε για πρώτη φορά άνθρωπο στο διάστημα το 2003 η Κίνα – η τρίτη χώρα που το έκανε μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία- έχει προχωρήσει το διαστημικό της πρόγραμμα με σταθερό ρυθμό.
Έχει προσεδαφίσει έναν ερευνητικό ρομπότ στον Άρη και ένα όχημα στην λιγότερο εξερευνημένη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης.
Την αποστολή Shenzhou διοικεί ο Τσεν Ντονγκ, ο οποίος πραγματοποιεί την τρίτη του πτήση. Συνοδεύεται από δύο αστροναύτες που πραγματοποιούν το παρθενικό τους ταξίδι.
Θα αντικαταστήσουν τρεις αστροναύτες που βρίσκονται σήμερα στον κινεζικό διαστημικό σταθμό. Όπως και οι προηγούμενοι, θα παραμείνουν στο σκάφος για περίπου έξι μήνες.
Διαβάστε επίσης:
Η Κίνα διαψεύδει τον Τραμπ: Δεν υπάρχουν συνομιλίες για τους δασμούς
Η Νορβηγία καλεί κορυφαίους ερευνητές που εγκαταλείπουν τις ΗΠΑ – Σε ισχύ ειδικό πρόγραμμα
Νότια Κορέα: Η DeepSeek παραδέχεται ότι μεταβίβασε δεδομένα χρηστών σε κινεζική εταιρεία