Νέα εποχή για τους δημοσιογράφους του Index στην Ουγγαρία μετά τη μαζική τους παραίτηση λόγω πιέσεων και λογοκρισίας
Στην αποκλειστική συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Documento πριν από λίγο καιρό με αφορμή τη μαζική παραίτηση της πλειονότητας των δημοσιογράφων του ουγγρικού ενημερωτικού ιστότοπου Index.hu σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απόπειρες ελέγχου και λογοκρισίας, η Βερόνικα Μουνκ, βοηθός αρχισυντάκτρια, είχε εκφράσει την ελπίδα ότι η επόμενη μέρα θα έβρισκε το προσωπικό ενωμένο σε μια νέα δημοσιογραφική προσπάθεια. Πράγματι, πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε ότι οι δημοσιογράφοι που παραιτήθηκαν θα εγκαινιάσουν έναν νέο ενημερωτικό ιστότοπο, το Telex.hu.
«Ζήτημα δημοκρατίας»
«Στόχος μας είναι να καλύψουμε το αυξανόμενο κενό στο ουγγρικό τοπίο των μέσων ενημέρωσης και να δώσουμε στους αναγνώστες την ελευθερία να ενημερωθούν αλλά και να έχουν κάτι που να μπορούν να διαβάσουν. Η τρέχουσα κατάσταση στα ουγγρικά ΜΜΕ δεν επηρεάζει μόνο τους δημοσιογράφους και τις αίθουσες ειδήσεων, αλλά και τους αναγνώστες που έχουν ολοένα λιγότερες ανεξάρτητες πηγές ενημέρωσης. Οταν οι ανεξάρτητες φωνές χάνουν συνεχώς έδαφος, τότε αποδυναμώνεται η δημοκρατία» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση των εργαζομένων. Μάλιστα, η Βερόνικα Μουνκ θα αναλάβει καθήκοντα αρχισυντάκτριας στο νέο Telex.hu, το οποίο, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, αποτελείται από ομάδα δημοσιογράφων που διαθέτει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να το μετατρέψουν σε αμερόληπτη, ενημερωτική, διαφορετική και πραγματικά ανεξάρτητη πηγή ειδήσεων.
Οι υποστηρικτές-συνδρομητές
Προκειμένου να φέρουν σε πέρας τον στόχο τους θα στηριχτούν αρχικά σε μια καμπάνια οικονομικής υποστήριξης από τους αναγνώστες τους. «Το να δημιουργήσουμε από το μηδέν και να διατηρήσουμε ενεργό ένα τόσο μεγάλο πρότζεκτ δεν είναι εύκολο και μπορεί να κοστίζει δεκάδες χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα» αναφέρουν, ωστόσο επισημαίνουν: «Χρειαζόμαστε την υποστήριξη των αναγνωστών μας καθώς το Telex.hu βασίζεται αποκλειστικά σε αυτούς, αλλά δεν είναι μυστικό ότι αυτή δεν θα είναι η τελευταία φορά που θα στραφούμε στους αναγνώστες μας για οικονομική υποστήριξη. Μακροπρόθεσμα στόχος μας είναι όλοι οι υποστηρικτές μας να γίνουν συνδρομητές, καθώς θα γνωρίζουν πολύ καλά τι να περιμένουν από τη συνδρομή στο Telex.hu».
Μέχρι πρότινος οι δημοσιογράφοι στο Index.hu εργάζονταν σε συνθήκες ελευθερίας έκφρασης. Μάλιστα, είχαν δημιουργήσει ένα «βαρόμετρο ανεξαρτησίας» προκειμένου να καταγράφουν και να γνωστοποιούν τυχόν παρεμβάσεις στην άσκηση της εργασίας τους. Ολα άλλαξαν όταν το 50% του Μέσου πέρασε στα χέρια επιχειρηματία που πρόσκειται στην κυβέρνηση του Βί κτορ Ορμπάν. Μια από τις πρώτες αποφάσεις της νέας ιδιοκτησίας ήταν η απόλυση του διευθυντή Σάμπολτς Ντουλ, που προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών. Σε ένδειξη συμπαράστασης περισσότεροι από 70 δημοσιογράφοι υπέβαλαν την παραίτησή τους, ενώ εντυπωσιακή ήταν και η υποστήριξη των πολιτών, οι οποίοι σε μια αυθόρμητη κίνηση συμπαράστασης πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας προς το γραφείο του πρωθυπουργού προκειμένου να εκφράσουν την έντονη αγανάκτησή τους για τις διαρκείς κυβερνητικές επιθέσεις εναντίον της ελευθερίας έκφρασης των ΜΜΕ.
Ξεκίνησε πάλι η δίκη του Ασάνζ
Υστερα από πολύμηνη διακοπή λόγω της πανδημίας ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ βρέθηκε πάλι στα δικαστικά έδρανα προκειμένου να εξεταστεί το αίτημα για έκδοσή του στις ΗΠΑ με την κατηγορία της συνωμοσίας και κατασκοπείας, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ποινή φυλάκισης 175 ετών. Για τους δικηγόρους του το ενδεχόμενο έκδοσης ισοδυναμεί με θανατική ποινή, αφού, όπως καταγγέλλουν, ο πελάτης τους έχει ήδη υποστεί πλήθος βασανιστηρίων. Συνεχίζοντας, επισημαίνουν, ότι η δίκη είναι παράνομη και βασίζεται σε ψευδείς κατηγορίες με αποκλειστικό σκοπό την απομάκρυνση του Ασάνζ από το ευρωπαϊκό έδαφος και την παράδοσή του στις αμερικανικές αρχές. Μάλιστα, όπως είχε υπογραμμίσει σε δηλώσεις του από την Ελλάδα ένας εκ των δικηγόρων του, ο Χουάν Μπράνκο, ο Ασάνζ δεν κατηγορείται για τίποτε περισσότερο απ’ ό,τι έκαναν κορυφαία ΜΜΕ όπως οι «New York Times» και ο «Guardian», που αξιοποίησαν τις πληροφορίες του για να αποκαλύψουν τεράστια σκάνδαλα. Ως εκ τούτου, ενδεχόμενη καταδίκη του ιδρυτή του WikiLeaks όχι μόνο θα ανοίξει τον δρόμο της φυλάκισης ακόμη και για σπουδαίους δημοσιογράφους, αλλά θα λειτουργήσει και ανασταλτικά για κάθε απόπειρα ανεξάρτητης και ερευνητικής δημοσιογραφίας.
Αθωώθηκε ύποπτος για τη δολοφονία δημοσιογράφου
Επειτα από έξι μήνες δικαστικής διαμάχης το Ειδικό Ποινικό Δικαστήριο της Σλοβακίας αποφάνθηκε ότι ο Μαριάν Κότσνερ, ένας αμφιλεγόμενος επιχειρηματίας με ιδιαίτερα στενές διασυνδέσεις με την πολιτική, τη Δικαιοσύνη και την ελίτ της Σλοβακίας, δεν ήταν αυτός που έδωσε την εντολή για τη δολοφονία του Σλοβάκου ερευνητή δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιαν και της αρραβωνιαστικιάς του Μαρτίνα Κουσνίροβα το 2018. Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο Κότσνερ αθωώθηκε βάσει εύλογης αμφιβολίας, επειδή δεν υπήρχαν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία για να αποφανθεί οριστικά ότι είχε διατάξει το χτύπημα.
«Πρέπει να ξεκινήσει ξανά η διαδικασία έως ότου καταδικαστούν οι δολοφόνοι» δήλωσε η Μπεάτα Μπαλόγκοβα, αρχισυντάκτρια της κορυφαίας σλοβακικής εφημερίδας «SME». «Μόνο τότε θα αποκατασταθεί η πίστη μας στη Δικαιοσύνη στη Σλοβακία. Μέχρι τότε θα είμαστε μια χώρα όπου οι δολοφόνοι ενός δημοσιογράφου παραμένουν ατιμώρητοι. Σκέφτομαι επίσης τις οικογένειες των θυμάτων και το πώς οι πληγές τους ανοίγουν ξανά και ξανά» συμπλήρωσε. Ο δε αναπληρωτής διευθυντής του International Press Institute Σκοτ Γκρίφεν, ο οποίος παρευρέθηκε στην ακροαματική διαδικασία, ανέφερε σε δήλωσή του: «Είμαστε πολύ απογοητευμένοι από αυτή την ετυμηγορία: οι εκτελεστές πηγαίνουν στη φυλακή, ενώ αυτοί που είναι ουσιαστικά υπεύθυνοι για τη δολοφονία δημοσιογράφων παραμένουν ελεύθεροι».