Το τελεσίγραφο του Τσίπρα

Το τελεσίγραφο του Τσίπρα

Συντεταγμένες παρεμβάσεις και κανόνες στην έκφραση απόψεων των διάφορων στελεχών.

Μια έκπληξη έκρυβε για τους παρευρισκόμενους το Πολιτικό Συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης στον ΣΥΡΙΖΑ. Με την έναρξή του ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας παίρνοντας τον λόγο είπε στα μέλη του ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να ανέχεται άλλο τις παράταιρες φωνές, ότι ο ίδιος δεν είναι κατά της έκφρασης άποψης από κάθε στέλεχος αλλά αυτό πρέπει να γίνεται όταν πρέπει και εκεί που πρέπει ζητώντας το συγκεκριμένο ζήτημα να λυθεί άμεσα. Η παρέμβαση αυτή του Αλ. Τσίπρα έγινε με αφορμή τις αναφορές στο Ελληνικό το προηγούμενο διάστημα.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις του Νίκου Φίλη και του Θοδωρή Δρίτσα (και οι δύο μέλη του ΠΣ), μάλλον απολογητικού χαρακτήρα, για να συμφωνήσουν όλοι στο τέλος ότι οι όποιες απόψεις και τα όποια θέματα πρέπει να εκφράζονται και να επιλύονται στα δύο κορυφαία όργανα του κόμματος: το Πολιτικό Κέντρο που ασχολείται με θέματα καθημερινότητας και εκφράζονται οι εκάστοτε απόψεις και το Πολιτικό Συμβούλιο όπου συζητιόνται οι όποιες ενστάσεις και λαμβάνονται και οι τελικές αποφάσεις.

Πέρα όμως από την προεδρική οργή και το τελεσίγραφο, στο Πολιτικό Συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης συζητήθηκε εκτενώς και το πρόγραμμα δράσης του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί εκφράστηκε η άποψη ότι η ΝΔ έχει σοβαρό πρόβλημα και παρατηρείται έντονη δυσαρέσκεια σε μεγάλα τμήματα του κοινωνικού συνόλου χωρίς ο ΣΥΡΙΖΑ να εισπράττει αντίστοιχα αυτήν τη δυσαρέσκεια.

«Απολιτίκ» άποψη

Παράλληλα σημειώθηκε ότι στην παρούσα δύσκολη συγκυρία με πολλά ανοιχτά θέματα επιχειρείται από συγκεκριμένα κέντρα να περάσει μια «απολιτίκ» άποψη ότι «όλοι ίδιοι είναι». Γι’ αυτό υπάρχει ανάγκη να τρέξει ακόμη περισσότερο το περίφημο άνοιγμα στην κοινωνία.

Στο σημείο αυτό και σύμφωνα πάντα με πληροφορίες εκφράστηκαν δύο διαφορετικοί προβληματισμοί: ο πρώτος κυρίως από τον Ν. Φίλη, ο οποίος είπε ότι το κέντρο βάρους του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ταύτισή του με τα κινήματα. Ο αντίλογος έλεγε «ναι» στα κινήματα αλλά και «ναι» στη διαμόρφωση μιας κοινωνικής πλειοψηφίας και στον διάλογο με τα κοινωνικά στρώματα όπως για παράδειγμα οι μικρομεσαίοι, οι αγρότες, οι εργαζόμενοι κ.ά.

Μάλιστα εκφράστηκε η άποψη ότι στο πλαίσιο του ανοίγματος ουδείς επιδιώκει την ιδεολογική μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά το χτίσιμο κοινωνικών συμμαχιών και τη διαμόρφωση ενός προγράμματος με βάση τον αξιακό κώδικα του κόμματος, το οποίο θα είναι ελκυστικό και στα μεσοστρώματα της κοινωνίας. Και εδώ όμως ακούστηκε αντίλογος, στη λογική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρωτίστως κόμμα της μισθωτής εργασίας.

Συζήτηση όμως έγινε και για τις σκληρές δηλώσεις Πολάκη για τη ΝΔ, κατά την οποία μέλη του οργάνου όπως ο Νίκος Μπίστης ζήτησαν την πολιτική καταδίκη των δηλώσεων αυτών και στο κείμενο συμπερασμάτων ενώ άλλα στελέχη, κυρίως από την Ομπρέλα, αναφέρθηκαν για μια ακόμη φορά στις αξίες και στο ήθος της Αριστεράς.

Διαπιστευτήρια

Για να έχει κανείς και ένα μέτρο σύγκρισης των όσων συμβαίνουν αυτήν τη στιγμή στο εσωτερικό του κόμματος με το εν λόγω θέμα, υπάρχουν στελέχη που πιστεύουν ότι οι επιθέσεις στον Παύλο Πολάκη οφείλονται στο γεγονός ότι κάποιοι δίνουν τα διαπιστευτήριά τους στον λεγόμενο συστημικό Τύπο και στους καναλάρχες, ενώ πιο μετριοπαθή στελέχη απλώς εκφράζουν την έκπληξή τους για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις λέγοντας ότι τα κόμματα είναι πολυσυλλεκτικοί οργανισμοί και ότι στο εσωτερικό τους υπάρχουν και πρέπει να υπάρχουν όλες οι απόψεις και όλες οι συμπεριφορές και οι τρόποι έκφρασης, αρκεί να μην ξεπερνιόνται οι «κόκκινες γραμμές».

«Κανείς μας δεν είναι κήνσορας της ηθικής ούτε φύλακας του ηθικού μας πλεονεκτήματος ούτε φυσικά θα βγάλουμε και το ηθικόμετρο να μετριόμαστε μεταξύ μας…» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά στελέχους του κόμματος, ειδικά την ώρα που ο πολιτικός αντίπαλος συστήνει προανακριτικές για τη Novartis και τον Καλογρίτσα.

Ετικέτες

Documento Newsletter