Το Τελ Αβίβ µετατρέπει τον Λίβανο σε νέα Γάζα – Κλιµακώνονται οι µάχες και οι βοµβαρδισµοί

Με κοµµένη την ανάσα παρακολουθεί για ακόµη µία φορά η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς ο τρίτος πόλεµος του Ισραήλ στον Λίβανο έχει ξεκινήσει. Η κυβέρνηση του Μπενιαµίν Νετανιάχου φαίνεται ότι επιχειρεί να µετατρέψει τον Λίβανο σε νέα Γάζα, σκοτώνοντας περίπου 2.000, εκ των οποίων 127 παιδιά, µέσα σε δύο βδοµάδες, µε δηλωµένο στόχο την εξάλειψη της Χεζµπολάχ, της πιο ισχυρής δύναµης του λεγόµενου «άξονα της αντίστασης» του Ιράν.

Μέσα στο τελευταίο δεκαπενθήµερο οι συγκρούσεις µεταξύ της Χεζµπολάχ και του ισραηλινού στρατού κλιµακώθηκαν δραµατικά. Το πολεµικό σκηνικό συνέθεσαν αρχικά αεροπορικές επιδροµές και επιθέσεις µε ρουκέτες και στη συνέχεια οι µαζικές εκρήξεις των συσκευών επικοινωνίας της Χεζµπολάχ, επίθεση που αποδίδεται στο Ισραήλ. Καθώς οι σφοδρές µάχες συνεχίζονται, σηµειώθηκε η πρώτη σύγκρουση χερσαίων ισραηλινών δυνάµεων εισβολής µε τον λιβανικό στρατό. Το Ισραήλ φαίνεται να εφαρµόζει την τακτική του αποκλεισµού των πολιτών, όπως έχει πράξει και στην αιµατοβαµµένη Γάζα. Το πρωί της περασµένης Παρασκευής 4 Οκτωβρίου µε πλήγµα απέκοψε εκατοντάδες χιλιάδες από τον δρόµο που χρησιµοποιούν για να διαφύγουν από τους βοµβαρδισµούς, κοντά στο πέρασµα Μάσναα στα σύνορα Λιβάνου – Συρίας.

 

Η αποκάλυψη

Παράλληλα, η δολοφονία του Χασάν Νασράλα και των άλλων υψηλόβαθµων αξιωµατούχων της οργάνωσης αποτελεί σηµείο καµπής για τον πόλεµο που διεξάγεται στη Μέση Ανατολή. Και ενώ η κατάσταση βρίσκεται στο κόκκινο για το ποια θα είναι η απάντηση του Ισραήλ µετά την επίθεση µε εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους που δέχτηκε από το Ιράν την περασµένη Τρίτη 1η Οκτωβρίου ως αντίποινα για τη δολοφονία Νασράλα, οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών του Λιβάνου Αµπντάλα Μπου Χαµπίµπ περιπλέκουν ακόµη περισσότερο τα πράγµατα. Σύµφωνα µε τον Χαµπίµπ, ο ηγέτης της Χεζµπολάχ είχε συµφωνήσει σε εκεχειρία 21 ηµερών λίγες ηµέρες προτού δολοφονηθεί από το Ισραήλ στη Βηρυτό.

Το Ιράν φέρεται να βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς το Ισραήλ προσπαθεί να το παρασύρει –ξανά– σε γενικευµένο πόλεµο. Από τη µια καλείται να δείξει αυτοσυγκράτηση, όπως έχει πράξει µέχρι στιγµής, ώστε να αποφύγει την ανοιχτή περιφερειακή σύγκρουση. Από την άλλη, η Τεχεράνη πρέπει να ζυγίσει δύο παράγοντες αν κληθεί να αποφασίσει αν θα εξαπολύσει µεγαλύτερες επιθέσεις από αυτήν της 1ης Οκτωβρίου. Πρώτον, το κενό ασφαλείας δεν αφορά µόνο τη Χεζµπολάχ αλλά και το Ιράν, αφού ο ηγέτης της Χαµάς Ισµαήλ Χανίγια δολοφονήθηκε από το Ισραήλ στην Τεχεράνη ενώ βρισκόταν σε κτίριο των Φρουρών της Επανάστασης. ∆εύτερον, σε έναν ανοιχτό πόλεµο µε το Ισραήλ η χώρα θα βρεθεί αντιµέτωπη και µε τις ΗΠΑ, τον µεγαλύτερο σύµµαχο του Ισραήλ στην περιοχή.

 

Τρεις πιθανοί στόχοι

Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει την απόφασή του να αντιµετωπίσει τη Χεζµπολάχ, η οποία τους περασµένους µήνες έχει πραγµατοποιήσει σειρά επιθέσεων κοντά στα σύνορα των δύο χωρών ως απάντηση στη συνεχιζόµενη σφαγή που διεξάγει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Σύµφωνα µε τους ειδικούς, οι πιθανοί στόχοι του Ισραήλ µε τη χερσαία επίθεση που διεξάγει στον Λίβανο είναι τρεις. Αρχικά, µπορεί να είναι η σηµαντική αποδυνάµωση της Χεζµπολάχ –είναι ενσωµατωµένη στην κοινωνία του Λιβάνου–, καθώς η πλήρης εξάλειψή της θεωρείται απίθανη. Οταν το Ισραήλ ανακοίνωσε το 2006 ότι θα την κατέστρεφε, η επιβίωσή της αποτέλεσε πλήγµα για το γόητρο του Ισραήλ. Μπορεί η δολοφονία του ηγέτη της σιιτικής οργάνωσης να της έχει επιβάλει µια στιγµή αδυναµίας, αλλά µε την πάροδο του χρόνου οι νεκροί διοικητές της θα αντικατασταθούν, όπως και ο ίδιος ο Νασράλα αντικατέστησε ένα δολοφονηµένο ηγέτη της.

Πιο απίθανο από τα σενάρια θεωρείται η υποκίνηση εµφύλιας σύγκρουσης εντός του Λιβάνου, βασισµένης στη δυσφορία που νιώθουν ορισµένα µέρη της λιβανέζικης κοινωνίας για τη Χεζµπολάχ.

Η τρίτη πιθανή εκδοχή αφορά τη δηµιουργία µιας ουδέτερης ζώνης γύρω από τα σύνορα, πράγµα για το οποίο θα πρέπει να χρησιµοποιήσει χερσαίες δυνάµεις. Ωστόσο η γεωµορφολογία της περιοχής µε τα βουνά και το βραχώδες έδαφος δυσχεραίνει το εγχείρηµα διευκολύνοντας τις ενέδρες της Χεζµπολάχ, η οποία έχει αυξήσει σηµαντικά τη δύναµή της. Το 2006 υπήρχαν περίπου 5.000 µαχητές στον νότο, αριθµός που έχει πλέον αυξηθεί σε περίπου 20.000 µε 30.000, µε χιλιάδες ακόµη εφεδρείες. Μόνο οι ειδικές δυνάµεις τους, η Radwan Force, διαθέτουν 3.000 στρατιώτες που έχουν εκπαιδευτεί ειδικά για να επιχειρούν στον νότο και γνωρίζουν πολύ καλά την περιοχή.

Διαβάστε επίσης:

Γεωργιάδης για εκλογές ΠΑΣΟΚ: «Θα θεωρούσα πολύ δύσκολη αντίπαλο την κ. Διαμαντοπούλου»

Μετρό Θεσσαλονίκης: Νέα γκάφα με τα εισιτήρια – Ανίκανος ή Πιλάτος ο Ταχιάος

Διαδικτυακό black χιούμορ με την πρόσληψη του στρατηγού Φλώρου στον ΑΝΤ1 (Photos)

 

Ετικέτες