Το τείχος του Βερολίνου φέρνει τρόμο στην Ευρώπη – Κρίσιμες κάλπες στο Βρανδεμβούργο

Μπγιέρν Χέκε, κορυφαίο στέλεχος της ακροδεξιάς AfD

Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς αλλάζει πλεύση στο μεταναστευτικό για να διασωθεί πολιτικά, ενισχύοντας τη ρητορική κομμάτων όπως το AfD, το οποίο «αισθάνεται δικαιωμένο»

Με την κυβέρνηση Σολτς να δέχεται σφοδρή κριτική εντός κι εκτός Γερμανίας για την απόφαση να επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους εν μέσω ανόδου της ακροδεξιάς και συνολικά της ξενοφοβικής και αντιμεταναστευτικής ρητορικής και πολιτικής που υποχρεώθηκε και η ίδια να υιοθετήσει, οι πολίτες του Βρανδεμβούργου εκλέγουν σήμερα την επόμενη κυβέρνηση του κρατιδίου.

Οι εξελίξεις στη Γερμανία είναι κυριολεκτικά καταιγιστικές από τον Αύγουστο, καθώς οι πιέσεις που δέχεται τόσο σε οικονομικό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο δοκιμάζουν έντονα τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού σοσιαλδημοκρατών, Πράσινων και φιλελεύθερων. Παράλληλα, σε συνδυασμό με τα θέματα ασφαλείας –επιθέσεις από ισλαμιστές όπως η πρόσφατη στο Ζόλινγκεν, βόμβες στην Κολωνία και ριζοσπαστικοποίηση– σπρώχνουν όλο και περισσότερους Γερμανούς σε πιο συντηρητικές κατευθύνσεις, όπως καταδεικνύουν και τα αποτελέσματα στις εκλογές σε Θουριγγία και Σαξονία που προηγήθηκαν αυτών του Βρανδεμβούργου.

Η ακροδεξιά, δηλαδή το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), κατάφερε να έρθει στις δύο αναμετρήσεις πρώτο και δεύτερο αντίστοιχα, η αξιωματική αντιπολίτευση των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) δεύτερη και πρώτη, ενώ κεντρικό ρόλο πλέον στα δύο κρατίδια παίζει και το νεοπαγές κόμμα Συνασπισμός Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW). Από τις εκλογές σε Σαξονία και Θουριγγία έγινε ξεκάθαρο στην κυβέρνηση –βοήθησε και ο φιλελεύθερος υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ με δηλώσεις του που προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια της καγκελαρίας– ότι το βασικό ζήτημα στο οποίο οι πολίτες αναζητούν λύση είναι το… μεταναστευτικό. Κάπως έτσι όλη η πολιτική ζωή στράφηκε προς την «επίλυσή» του.

Αναγκάστηκε να δράσει μονομερώς

Μετά τις αδιέξοδες προσπάθειες της κυβέρνησης να έρθει σε συμφωνία με την αξιωματική αντιπολίτευση για τις αλλαγές που θα μπορούσαν να επιβάλουν άμεσα στη μεταναστευτική πολιτική, η κυβέρνηση Σολτς αποφάσισε να αναλάβει μονομερώς δράση ενόψει και των εκλογών του Βρανδεμβούργου, που αποτελεί προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), όμως οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι θα κερδίσει η ακροδεξιά. Ετσι, με επιστολή της υπουργού Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ η κυβέρνηση ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι τα σύνορα της χώρας κλείνουν για τους αιτούντες άσυλο για ένα εξάμηνο γιατί, όπως ανέφερε, «η Γερμανία φτάνει στα όριά της ως προς το τι είναι βιώσιμο στους τομείς της υποδοχής, φιλοξενίας και περίθαλψης. Οι ομοσπονδιακοί και κρατιδιακοί πόροι έχουν σχεδόν εξαντληθεί και υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να επιβαρυνθεί σημαντικά το κοινό σύστημα πρόνοιας». Η Γερμανίδα υπουργός υποστήριζε ότι ο όγκος των «παράτυπων εισόδων» στη χώρα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός και είναι «ανησυχητικός» αφού μέσα σε επτά μήνες πέρασαν τα σύνορα παράτυπα 50.000 μετανάστες. Την εικόνα συμπληρώνει η μαζική άφιξη Ουκρανών προσφύγων από τη σύγκρουση με τη Ρωσία.

Ικανοποίηση από τα ακροδεξιά στελέχη

Η κίνηση της κυβέρνησης Σολτς ικανοποίησε σε ένα βαθμό τα στελέχη του AfD. Οπου στέκονταν και κι όπου βρίσκονταν εν μέσω προεκλογικού πυρετού για το Βρανδεμβούργο έσπευδαν να διαφημίσουν ότι αισθάνονται δικαιωμένα αλλά η κυβέρνηση παίρνει ημίμετρα. Αντίστοιχη τακτική υιοθέτησαν και το CDU και η Ζάρα Βάγκενκνεχτ. Στην ουσία όλοι υποστήριζαν το γνωστό «too little too late» (μέτρα ανίσχυρα και άκαιρα) για να προωθήσουν τις θέσεις τους.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση Σολτς προκάλεσε την έντονη ενόχληση άλλων κυβερνήσεων της Ευρώπης, όπως της Πολωνίας αλλά και της Ελλάδας, που έσπευσαν να την κατηγορήσουν ότι κλείνοντας τα σύνορα υπονομεύει τη ζώνη ελεύθερης μετακίνησης ανθρώπων και εμπορευμάτων, γνωστή ως ζώνη Σένγκεν, που θεωρείται μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Αυτήν τη γραμμή τήρησε και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία όμως και δεν κάνει αυτά που της αναλογούν στη διαχείριση εσωτερικά της ΕΕ (με βάση όσα έχει υπογράψει), αλλά και στα εξωτερικά σύνορα συνεχίζει ακάθεκτη τα εγκληματικά pushbacks.

Από την άλλη, η κίνηση της κυβέρνησης Σολτς χαροποίησε ιδιαίτερα την κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν στην Ουγγαρία και άνοιξε την όρεξη στην κυβέρνηση του ακροδεξιού Χέιρτ Βίλντερς στην Ολλανδία για ακόμη πιο σκληρά μέτρα. Σε αυτό το πλαίσιο, εντός της εβδομάδας η Κομισιόν χάραξε μια κόκκινη γραμμή και ανακοίνωσε ότι ξεκινάει η διαδικασία ανάκτησης των κονδυλίων ύψους 200 εκατ. ευρώ από την Ουγγαρία για την άρνηση της κυβέρνησης να επιτρέπει σε πρόσφυγες και μετανάστες να υποβάλλουν αίτηση για άσυλο.

Κρίσιμες για την κυβέρνηση οι κάλπες στο Βρανδεμβούργο

Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται καταδεικνύει ότι η ήττα των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού που διαφαίνεται στις σημερινές εκλογές θα έχει σοβαρό αντίκτυπο για την κυβέρνηση Σολτς. Το AfD, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, πριν από την αναμέτρηση στο Βρανδεμβούργο ερχόταν πρώτο αποσπώντας 28,4% των προτιμήσεων έναντι 24,7% του SPD, 15,6% του CDU, 13,8% του BSW και 4,7% των Πρασίνων. Δημοσιεύματα θεωρούν τη σημερινή αναμέτρηση υπαρξιακής σημασίας για τον ίδιο τον Σολτς αλλά και για την κυβέρνησή του. Παγγερμανική δημοσκόπηση κατέγραψε τις προηγούμενες μέρες ότι το 77% των ερωτηθέντων θεωρεί τον Σολτς «αδύναμο ηγέτη».

Διαβάστε επίσης

Ένταση στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ: 1-3 Νοέμβρη Συνέδριο, 24 Νοέμβρη εκλογές – Τι ισχύει με το Πόθεν Έσχες

Τι λένε συνεργάτες του Σαλμά μετά την παραπομπή στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ

Κοροϊδία και κλοπή με την εισφορά αλληλεγγύης – Πώς ο Μητσοτάκης παγίδευσε 550.000 συνταξιούχους

Πολάκης: Θα οργώσω όλη τη χώρα για να φέρω το μήνυμα ενός προγραμματικού λόγου για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ

 

 

Ετικέτες