Το σχέδιο Τσίπρα για πολιτική αλλαγή

Το σχέδιο Τσίπρα για πολιτική αλλαγή

Γιατί η πρόταση μομφής είναι κάτι πολύ περισσότερο από μεμονωμένη κίνηση με ισχυρό συμβολισμό

Κλιμακώνει την αντεπίθεσή του ο Αλέξης Τσίπρας με στόχο αφενός την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αφετέρου τη γείωση του κομματικού ΣΥΡΙΖΑ με τα σχεδόν 2 εκατομμύρια πολίτες που τον ψήφισαν στις εκλογές του Ιουλίου του 2019.

Ο βασικός στόχος

Με βάση όσα διαρρέουν από συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, η πρόταση δυσπιστίας, η συζήτηση για την οποία συνεχίζεται για τρίτη ημέρα σήμερα στη Βουλή, δεν είναι μεμονωμένη κίνηση με ισχυρό συμβολισμό αλλά μέρος ενός συνολικού σχεδίου, μιας πορείας που τελικό προορισμό και στόχο έχει την επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Η κορύφωση αυτής της πορείας ήταν η κατάθεση της πρότασης μομφής.

Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι η αφετηρία της ήταν η περσινή ΔΕΘ. Εκεί, λένε στην Κουμουνδούρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο μέσον της κυβερνητικής του θητείας, με τα μέτρα που ανακοίνωσε αφενός δεν κατάφερε να αλλάξει το κλίμα, αφετέρου συνειδητοποίησε ότι οι όποιες συνεργασίες (προϋπόθεση για την απλή αναλογική) απλώς δεν υπάρχουν. Κάπως έτσι προέκυψε αρκετός χώρος στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών που θα ήταν μέρος μιας στρατηγικής δομικής αντιπολίτευσης και κάθετης σύγκρουσης.

Ακολούθησε το αίτημα για παραίτηση Μητσοτάκη και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τον περασμένο Δεκέμβριο, το οποίο ήρθε την περίοδο που ψηφιζόταν στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2022. Τότε μάλιστα ο κ. Τσίπρας είχε αντιδράσει στο αίτημα της μειοψηφίας εντός του ΣΥΡΙΖΑ για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, δίνοντας σαφέστατο δείγμα των προθέσεών του για τη συνέχεια.

Το άνοιγμα στη βάση

Επόμενη κίνηση στη σκακιέρα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι προτάσεις του για το «άνοιγμα» του κόμματος στην εκλογική του βάση. Προτάσεις που αιφνιδίασαν, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος, τους συντρόφους του και οι οποίες δεν έχουν ιστορικό προηγούμενο στην ημεδαπή, αφού επί της ουσίας μετατρέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα των μελών του, όχι στο καταστατικό και στα λόγια αλλά στην ουσία. Τα μέλη του θα ψηφίζουν για πρόεδρο, τα μέλη του θα ψηφίζουν για Κεντρική Επιτροπή, τα μέλη του θα ψηφίζουν για το σώμα του συνεδρίου (όπως ίσχυε μέχρι τώρα), τα μέλη του θα έχουν λόγο με εσωτερικά δημοψηφίσματα για σημαντικά ζητήματα αλλά και για υποψηφιότητες βουλευτών και ευρωβουλευτών. Παράλληλα, οι θητείες των τελευταίων θα έχουν πλαφόν τη δωδεκαετία και όποιος επιθυμεί θα γίνεται μέλος με απλές διαδικασίες, χωρίς να περνάει από την κρησάρα κανενός και καμίας τάσης.

Και προτού καθίσει καλά καλά η σκόνη των προτάσεων Τσίπρα που αλλάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε η κατάθεση της πρότασης μομφής που εκ των πραγμάτων επιφέρει μια de facto υποχώρηση των εσωκομματικών και κλιμακώνει την πίεση στη ΝΔ αλλά και στον Νίκο Ανδρουλάκη του ΚΙΝΑΛ, για τον οποίο λένε στον ΣΥΡΙΖΑ «πέρασε ο μήνας του μέλιτος από την εκλογή του και πλέον πρέπει να ανοίξει τα χαρτιά του». Η στάση του απέναντι στην πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ που ψηφίζει «ναι» αλλά θεωρεί «ανήθικη» την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, «είναι πραγματικά ακατανόητη και εκθέτει τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ» λένε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Κουμουνδούρου είναι αλήθεια ότι αρκετοί ερμήνευσαν τη θέση Ανδρουλάκη ως προάγγελο μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης με την παρούσα πλειοψηφία στη Βουλή και με το βλέμμα στραμμένο σε μια επανάληψη της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, ωστόσο επικράτησε το σενάριο ότι ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στην προσπάθειά του να μην ταυτιστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και να μην απορρίψει την πρόταση δυσπιστίας απλώς πάτησε την μπανανόφλουδα. Η ερμηνεία αυτή ενισχύθηκε και από τα μηνύματα που έρχονταν από το εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη και τους διαύλους επικοινωνίας που υπάρχουν με την Κουμουνδούρου.
Από εδώ και στο εξής το βάρος για τον Αλ.Τσίπρα μοιραία θα πέσει στα εσωκομματικά με τη διοργάνωση του τακτικού συνεδρίου του κόμματος από τις 31 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου. Χωρίς φυσικά να ελαττωθεί η πίεση προς την κυβέρνηση αφού, όπως λένε, η πανδημία επιμένει, παρά τη χαλάρωση των κυβερνητικών μέτρων, ενώ στο μέτωπο της οικονομίας η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο και αναμένεται επιδείνωση.

Η οικονομία και το τελευταίο μίλι

Στο μέτωπο της οικονομίας πιστεύουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα παιχτεί το τελευταίο μίλι της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι λογαριασμοί θέρμανσης και ηλεκτρικού θυμίζουν ασανσέρ που… ξεχνάει να κατέβει, η ακρίβεια μαστίζει την αγορά σε είδη πρώτης ανάγκης, η τιμή της βενζίνης προσεγγίζει ακόμη και τα 2 ευρώ το λίτρο και η Ελλάδα έχει από τον χαμηλότερο μέσο όρο μισθών στην Ευρώπη με τις υψηλότερες τιμές σε μια σειρά από αγαθά και υπηρεσίες.

«Κάπως έτσι καταρρέει όλο το νεοφιλελεύθερο και δήθεν εκσυγχρονιστικό αφήγημα Μητσοτάκη» λένε με νόημα, «αφού αποκρατικοποιήσαμε τα πάντα με πρόσχημα τον ανταγωνισμό, αλλά οι τιμές πήραν την ανηφόρα» και η πανδημία έβαλε νέα δεδομένα, δείχνοντας πόσο απαραίτητο είναι για την κοινωνία ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter