Το σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα για το μεγάλο κόμμα

Το σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα για το μεγάλο κόμμα

«Στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα η επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ και το άνοιγμά του στους ψηφοφόρους που τον εμπιστεύτηκαν στις πρόσφατες εκλογές έχει κλειδώσει παρά τα όσα λέγονται και γράφονται κατά καιρούς».

Λέγοντας την παραπάνω φράση στο Documento, στενός συνεργάτης του τέως πρωθυπουργού βάζει τέλος στα όποια σενάρια κυκλοφορούν για την εσωστρέφεια στο εσωτερικό του κόμματος αλλά και για τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Αντίστοιχα φυσικά έχουν «κλειδώσει» και τα πρόσωπα που θα τρέξουν τις εν λόγω διαδικασίες, χωρίς αποκλεισμούς αφού κανείς δεν περισσεύει, αλλά με γνώμονα «ποιοι μπορούν να κάνουν καλύτερα τη δουλειά».

Στο διά ταύτα από μεθαύριο Τρίτη και στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας θα οριστεί Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), στην οποία θα συμμετάσχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας ενώ το συνέδριο θα διεξαχθεί το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Με τον τρόπο αυτό θα ενοποιηθούν ουσιαστικά και η ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ με την Πολιτική Επιτροπή της Προοδευτικής Συμμαχίας, λειτουργώντας επί της ουσίας ως ένα όργανο.

Γραμματέας παραμένει ο Πάνος Σκουρλέτης βάζοντας και ένα τέλος στα όποια σενάρια αντικατάστασής του πριν από το συνέδριο. Τέλος μπαίνει και στα όποια σενάρια για εκλογή προέδρου του κόμματος από τη βάση πριν από το συνέδριο προκειμένου η όλη διαδικασία να λειτουργήσει ως κράχτης για την είσοδο νέων μελών στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι συγκεκριμένες διαδικασίες, λέει κορυφαία πηγή της Κουμουνδούρου, θα τρέξουν μέσα από τη διοργάνωση εκδηλώσεων – ανοιχτών συνελεύσεων με κεντρικό ομιλητή τον Αλ. Τσίπρα σε καθέναν από τους 54 νομούς της χώρας.

Παράλληλα θα τρέξει μεγάλη καμπάνια εγγραφής μελών, ενώ θα αξιοποιηθούν και τα social media (ψηφιοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ), τη σημασία των οποίων όχι μόνο δεν παραγνωρίζουν στην ηγεσία του κόμματος αλλά –το αντίθετο– δηλώνουν ότι θα χρησιμοποιήσουν στο έπακρο για την εγγραφή και την επαφή με τα νέα μέλη.

Ο στόχος είναι να αλλάξει όλη η εσωτερική διάρθρωση του κόμματος και να στηθούν από την αρχή νέες οργανώσεις εκεί όπου δεν υπάρχουν.

Τέλος μπαίνει και στα όποια σενάρια για αλλαγή του ονόματος του κόμματος, θέμα το οποίο, όπως λένε στην ηγεσία, δεν έπεσε ποτέ στο τραπέζι.

Την ίδια ώρα το πολιτικό πλαίσιο της επόμενης ημέρας θα κατατεθεί από τον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ. Ο στόχος είναι να παρουσιαστεί «ένα σύγχρονο, ρεαλιστικό, προοδευτικό, αριστερό σχέδιο για το πού πρέπει να πάει η ελληνική κοινωνία την επόμενη μέρα» ώστε και ο ελληνικός λαός και όσοι θελήσουν να εγγραφούν στον ΣΥΡΙΖΑ να γνωρίσουν τις θέσεις του κόμματος στο οποίο θα γίνουν μέλη. Εννοείται ότι τα νέα μέλη θα μπορούν να συμμετάσχουν στις προσυνεδριακές διαδικασίες και σε περίπτωση που εκλεγούν θα έχουν δικαίωμα ψήφου στο συνέδριο.

Οι δύο απόψεις

Επί της ουσίας υπάρχουν δύο ομάδες και ένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Η μία ομάδα, πλάι στον Αλ. Τσίπρα αλλά και στα λεγόμενα πασοκογενή στελέχη, θέλει το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία από την Αριστερά έως τη σοσιαλδημοκρατία και έχει συγκεκριμένο σχέδιο και τρόπους για να γίνει πράξη. Η άλλη (κορυφαία στελέχη του πάλαι ποτέ Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ) δεν λέει «όχι» στο άνοιγμα στην κοινωνία αλλά θεωρεί ότι οι τρόποι που θα επιλεχτούν έχουν στόχο την περιθωριοποίησή των παλαιών μελών του, ειδικά σε ό,τι αφορά τους κομματικούς συσχετισμούς έτσι όπως αυτοί αποτυπώνονται στο σώμα του συνεδρίου, με αποτέλεσμα την «πασοκοποίηση» του κόμματος.

Ωστόσο η αλήθεια για πολλά στελέχη της ηγεσίας είναι ότι το άνοιγμα στην κοινωνία χωρίς ρηξικέλευθες κινήσεις, στη λογική «είμαστε εδώ και σας περιμένουμε», δεν λειτούργησε στο πρόσφατο παρελθόν και δεν θα λειτουργήσει ούτε στο μέλλον και όσοι επιμένουν σε αυτήν τη στάση κινδυνεύουν πλέον να χαρακτηριστούν ότι επιλέγουν το «κάλλιο πρώτος στο χωριό παρά δεύτερος στην πόλη».

Ο κυρίαρχος

Πολλά έχουν γραφτεί για την ύπαρξη «τριπλέτας» (Σκουρλέτης, Βούτσης, Φίλης) απέναντι στον Αλ. Τσίπρα και ειδικά στους σχεδιασμούς του για το άνοιγμα του κόμματος. Το Documento είναι σε θέση να γνωρίζει ότι τουλάχιστον προσώρας οι σχέσεις των δύο πρώτων εσχάτως έχουν ψυχρανθεί, ενώ πολλοί στο εσωτερικό του κόμματος θεωρούν ότι οι πρόσφατες διαφοροποιήσεις του γραμματέα οφείλονται στην προσπάθειά του να καταγραφεί ως ο εκφραστής του έτερου πόλου εντός του κόμματος. Και εδώ υπεισέρχεται και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η σιωπή του οποίου μπορεί να προκαλεί εντύπωση σε πολλούς, ωστόσο ορισμένοι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ λένε με νόημα ότι «ο Ευκλείδης δεν θα άφηνε ποτέ έναν συνομήλικό του να του πάρει τη θέση» με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τον Π. Σκουρλέτη.

Documento Newsletter