Το… σχέδιο Στυλιανίδη για να μην ξανακαεί η Δαδιά που ξανακαίγεται

Το… σχέδιο Στυλιανίδη για να μην ξανακαεί η Δαδιά που ξανακαίγεται

Τον Σεπτέμβριο του 2022, ο Χρήστος Στυλιανίδης περιέγραφε με πάσα λεπτομέρεια τον σχεδιασμό του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να μην ξαναγίνει παρανάλωμα του πυρός το εθνικό πάρκο της Δαδιάς. Περίπου ένα χρόνο μετά, το προστατευόμενο δάσος έχει παραδοθεί εκ νέου στις φλόγες.

Για τρίτη μέρα το δάσος της Δαδιάς ξανακαίγεται, μετρώντας αυτή τη φορά και ανθρώπινες απώλειες, αφού 18 πρόσφυγες βρέθηκαν απανθρακωμένοι κοντά στο χωριό Άβαντας, ενώ κρούσματα ρατσιστικής και μισαλλόδοξης αυτοδικίας ήρθαν στην επιφάνεια. Όλα αυτά, ενώ τον Ιούλιο του 2022 το δάσος είχε γίνει και πάλι στάχτη, με την πυρκαγιά να καίει περίπου 50.000 στρέμματα.

Η Ερώτηση Δημοσχάκη

Στις 14 Σεπτεμβρίου, ο «γαλάζιος» βουλευτής Έβρου, Αναστάσιος Δημοσχάκης, είχε καταθέσει Ερώτηση με θέμα: «Αναγκαία η πολύπλευρη στήριξη της περιοχής Δαδιάς μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 21ης Ιουλίου 2022». Η Ερώτηση απευθυνόταν στους υπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Παιδείας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Τουρισμού και Οικονομικών, με τον Χρ. Στυλιανίδη να απαντά μετά από δυο βδομάδες.

Ειδικότερα, ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος που παρουσιάστηκε ως μετρ της πολιτικής προστασίας σημείωνε αρχικά πως ο ρόλος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αφορά «την πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, καθώς και τον συντονισμό της δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου να ανταποκριθεί άμεσα σε οιαδήποτε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, συνεπεία δασικών πυρκαγιών».

Επισήμανε τη σχετική εγκύκλιο που είχε εκδώσει τον Απρίλιο (!) του 2022, η οποία περιλάμβανε «κατευθυντήριες και συντονιστικές οδηγίες» αναφορικά με τα έργα πρόληψης και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών, όπως επίσης «την άμεση/ βραχεία διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, καθώς και την υποστήριξη του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος για τον έλεγχο και την καταστολή τους».

Επιπλέον, ο τότε υπουργός υπογράμμισε την έκδοση του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ», το οποίο καταρτίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019 (!) και αφορά «τη διαμόρφωση ενός συστήματος αποτελεσματικής αντιμετώπισης καταστροφικών φαινομένων και, ως εκ τούτου, -στα πλαίσια του δυνατού- της προστασίας της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος».

Εν ολίγοις, ο τότε υπουργός παρέθετε προγενέστερες εγκυκλίου και σχέδια, τα οποία δεν μπόρεσαν να αποσοβήσουν την καταστροφή τόσο της Δαδιάς όσο και της Βόρειας Εύβοιας που είχε προηγηθεί ένα χρόνο νωρίτερα.

Η καθυστερημένη ενεργοποίηση του Copernicus

Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε, επίσης, στην ενεργοποίηση της υπηρεσίας Copernicus, η οποία είχε σκοπό την «παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή “Δαδιά” της Π.Ε. Έβρου, προς υποβοήθηση του έργου των Φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου». Κατά τα λεγόμενα του τότε υπουργού, η ενεργοποίηση έγινε στις 22 Ιουλίου του 2022. Ήτοι, μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς που έκαιγε για μέρες το δάσος.

Απ΄ ό,τι φαίνεται, η απάντηση του πρώην επιτρόπου και νυν βουλευτή Επικρατείας με τη ΝΔ ήταν στάχτη στα μάτια του βουλευτή της συμπολίτευσης, με τη νέα πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς να καθιστά τα σχέδια και τις εγκυκλίους που παρέθεσε συνταγή αποτυχίας.

Η απάντηση του Χρ. Στυλιανίδη


Documento Newsletter