Το Σχέδιο Μάρσαλ ως ευκαιρία προσωπικού πλουτισμού – Στο HotDoc.History την Κυριακή 25/8 με το Documento

Το Σχέδιο Μάρσαλ ως ευκαιρία προσωπικού πλουτισμού – Στο HotDoc.History την Κυριακή 25/8 με το Documento

Το πολυσυζητημένο Σχέδιο Μάρσαλ καθόρισε τη μοίρα της μεταπολεμικής Ευρώπης. Στην Ελλάδα κατεγράφη ως ένα γιγάντιο πρόγραμμα πολιτικής στόχευσης που κατέληξε σε μια τεράστια οικονομική λεηλασία και γέμισε τα θησαυροφυλάκια Ελλήνων οικονομικών αλλά και πολιτικών παραγόντων. Πάνω στη νομιμοποιημένη φοροδιαφυγή και στα Λίμπερτι δημιουργήθηκε μια καινούργια τάξη νεόπλουτων.

Αυτό το κουβάρι ξεδιαλύνουμε στο βιβλίο του HotDoc.History που επανακυκλοφορεί και θα βρίσκεται την Κυριακή 25 Αυγούστου ένθετο στο Documento.

Με εφαλτήριο την οικονομική τους ισχύ οι Αμερικανοί επιδίωξαν την επέκταση της οικονομικής και πολιτικής τους επιρροής και παράλληλα την ανάσχεση της ΕΣΣΔ. Παράλληλα πέτυχαν το 70% των κεφαλαίων που εδωσαν να κατευθυνθούν σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων φρενάροντας την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Από το 1948 (όταν ουσιαστικά ο ελληνικός Εμφύλιος έβαινε προς τη λήξη του) ως το 1952 οι ΗΠΑ δαπάνησαν 13 δισ. δολάρια για 16 ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και την Ελλάδα. Για να διασφαλίσουν ότι η χώρα μας δεν θα γίνει «το σάπιο μήλο που θα μολύνει με τον κομμουνισμό άλλες χώρες». Τα έξοδα του κράτους για την Αμυνα έφταναν τα 2.924 δισ. δρχ., ενώ οι δημόσιες επενδύσεις μόνο τα 1.311.

Ομως η Αθήνα αποδέχτηκε όρους επικυριαρχίας που καμία άλλη χώρα δεν αποδέχτηκε, όπως παρατηρούσε η «Herald Tribune». Δεν υπήρξε κλιμάκιο του κράτους που να μην το διοικούσαν, ουσιαστικά, εκπρόσωποι των Αμερικανικών Αποστολών. Υπουργείο που οι υπουργοί να μη στέκονταν «σούζα». Ως αποτέλεσμα ελάχιστα έργα ουσιαστικών υποδομών όπως η διάνοιξη της Διώρυγας Κορίνθου και εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής. Και πέραν αυτών κακοδιοίκηση, διαφθορά, κατασπατάληση, ημιτελή και εγκαταλειμμένα έργα.

Από τις σελίδες δεν απουσιάζουν οι αντιδράσεις της Σοβιετικής Ενωσης αλλά και των ισχυρών κομμουνιστικών κομμάτων Γαλλίας και Ιταλίας. Με τη Μόσχα πάντως να κάνει σαφές πως οι αντιδράσεις δεν έπρεπε επ’ ουδενί να οδηγήσουν σε ένοπλη ρήξη διότι σε τέτοια περίπτωση η στάση της θα ήταν ουδέτερη.

Διαβάστε επίσης:

Χαλκιδική: «Θα βρω μόνος μου λύση αν δεν αποδοθεί δικαιοσύνη, δεν θα ξεχαστεί το παιδάκι μου» – Ξεσπά ο πατέρας του 19χρονου (Video)

Ένδειξη δεξιάς στροφής της Ελλάδας η επιλογή του Μητσοτάκη με Τζιτζικώστα – Η ανάλυση του Politico

Σικελία: Αυτοί είναι οι έξι νεκροί του ναυαγίου – Αγνοείται ένα ακόμη άτομο (Photos)

Εξαφάνιση 28χρονου στην Καρδίτσα: Η ΕΛ.ΑΣ παραδέχεται παραλείψεις στην έρευνα – Η ανακοίνωση της δικηγόρου της οικογένειας

Καιρός: Ανοδος της θερμοκρασίας – Πού θα σημειωθούν καταιγίδες

ΗΠΑ: Νέα επίθεση Τραμπ, πίσω από αλεξίσφαιρα τζάμια, στην Χάρις

Συναγερμός για την ευλογιά των πιθήκων – Δυσάρεστες αναμνήσεις ξύπνησαν οι ανακοινώσεις διεθνώς για τον ιο Mpox

Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ: Αναμένονται δύσκολες αποφάσεις για Αυγή και Κόκκινο – Τι λένε οι εργαζόμενοι

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter