Από την ημέρα της επιχείρησης-αστραπή του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και τη μαζική φυγή των Αρμενίων από ολόκληρο τον θύλακα αναλυτές προσπαθούν να συνθέσουν το παζλ του πώς μια «παγωμένη σύγκρουση» έληξε με τόσο μονομερή και βίαιο τρόπο, αλλά και ποια είναι η επόμενη μέρα για την περιοχή του Καύκασου.
Η αποκάλυψη του Politico ότι μόλις λίγες μέρες πριν από την αζερική επίθεση στις 19 Σεπτεμβρίου συναντήθηκαν μυστικά στην Κωνσταντινούπολη ΗΠΑ και Ρωσία μέσω αξιωματούχων της ΕΕ για να συζητήσουν πώς θα φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στο Ναγκόρνο Καραμπάχ γεννά ερωτήματα για την προσάρτησή του. Το επίδικο πρόβλημα ήταν ότι επί δέκα μήνες οι Αζέροι είχαν αποκλείσει τον διάδρομο Λατσίν που ένωνε την Αρμενία με το Ναγκόρνο Καραμπάχ,προκαλώντας το ενεργό ενδιαφέρον ΗΠΑ και ΕΕ.
Την πρακτική φύση των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη επιβεβαίωσε η Ρωσία διά στόματος της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών. Oπως είπε η Μαρία Ζαχάροβα: «Οι ΗΠΑ και η ΕΕ μας πλησίασαν και μας ζήτησαν συνάντηση. Δεν υπήρξε τίποτε μυστικό, ήταν μια συνηθισμένη ανταλλαγή απόψεων. Θα δούμε πώς θα το παρουσιάσει τώρα όλο αυτό η Δύση».
Συμπαιγνία
Με δεδομένη τη συμπαιγνία τής Μόσχας με την Αγκυρα και το Μπακού για την εισβολή και την προσάρτηση όπως καταγράφηκε από στοιχεία και δημοσιεύματα, δύο τινά συμβαίνουν: ή τα γεγονότα είναι αποτέλεσμα ενός ανεπανάληπτου διπλωματικού φιάσκου για ΕΕ και ΗΠΑ και τώρα γίνεται προσπάθεια damage control ή αποτελούν προϊόν κάποιου ευρύτερου συμβιβασμού.
Με βάση το Politico αλλά και τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών το πιθανότερο σενάριο είναι ότι μιλάμε για ένα τεράστιων διαστάσεων φιάσκο, το οποίο ΕΕ και ΗΠΑ τώρα τρέχουν να μαζέψουν.
Με την αλλαγή του στάτους του Ναγκόρνο Καραμπάχ η Μόσχα έκλεισε ένα θέμα το οποίο, εφόσον διατηρούσε την παραδοσιακά φιλοαρμενική στάση της, θα την έφερνε σε νέα σύγκρουση με την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, οι οποίες τη στηρίζουν στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Τουρκία και το τουρκόφωνο
Αζερμπαϊτζάν πήραν το έδαφος του Καραμπάχ μειώνοντας τη ρωσική επιρροή στον Καύκασο και αυξάνοντας την ισχύ τους.
120.000 πέρασαν τα σύνορα
Την εβδομάδα που πέρασε η μεγαλύτερη πόλη του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το Στεπάναρκετ, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι οικισμοί των Αρμενίων άδειασαν. Υπολογίζεται ότι οι 120.000 Αρμένιοι του Καραμπάχ πέρασαν τα σύνορα προς την Αρμενία. Οι πόλεις είναι έρημες. Η ανθρωπιστική βοήθεια που ετοίμαζαν ΗΠΑ και ΕΕ και την αύξησαν κατά περίπου 20 εκατ. ευρώ τις προηγούμενες μέρες μάλλον θα ανακατευθυνθεί στην Αρμενία.
Την ίδια στιγμή, μέσα σε λίγα 24ωρα, από το Γερεβάν η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά ανακοίνωσε ότι η Αρμενία θα προμηθευτεί γαλλικό στρατιωτικό εξοπλισμό και η Βουλή της Αρμενίας αναγνώρισε τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ). Βάσει αυτού ο καταζητούμενος από το ΔΠΔ για εγκλήματα πολέμου Βλαντίμιρ Πούτιν δεν μπορεί να επισκεφτεί τη χώρα. Μάλιστα λίγες μέρες πριν το Κρεμλίνο είχε προειδοποιήσει την Αρμενία να μην προχωρήσει στην αναγνώριση του ΔΠΔ. O Aρμένιος πρωθυπουργός από την πλευρά του χαρακτήρισε αναγκαία την κίνηση αυτή με δεδομένο ότι αποτελεί μονόδρομο για να κατηγορήσει το Αζερμπαϊτζάν για εθνοκάθαρση και εγκλήματα πολέμου.
Διαβάστε επίσης: Ναγκόρνο Καραμπάχ: Αποτυχία της Δύσης η προσάρτηση – Οι στόχοι Αζερμπαϊτζάν και Τουρκίας
Politico: Μυστική συνάντηση ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσίας λίγο πριν την παράδοση του Ναγκόρνο Κάραμπαχ
Διεθνής Τύπος: Οι ΗΠΑ αποφεύγουν το shutdown – Οι Αρμένιοι εγκαταλείπουν το Ναγκόρνο Κάραμπαχ