Το στέμμα έχει… σκοτούρες

Παγκόσμια αίσθηση προκάλεσε η αναμφισβήτητα ενδιαφέρουσα συνέντευξη του πρώην πριγκιπικού ζεύγους Χάρι και Μέγκαν στην Οπρα Ουίνφρεϊ, καθώς πρόσφερε διαφορετικά επίπεδα ανάγνωσης. Στο πρώτο επίπεδο η προσοχή των περισσότερων Μέσων εστιάστηκε στις αιτιάσεις της Μέγκαν για ρατσισμό στο παλάτι, καθώς μέλος της βασιλικής οικογένειας την πλησίασε για να τη ρωτήσει πόσο πιθανό είναι το χρώμα του δέρματος του μωρού να είναι σκούρο… Αυτή η δήλωση έβαλε μπελάδες πάνω από το στέμμα της Ελισάβετ, καθώς πέρα από το σοκ που προκαλεί (ποιος να το περίμενε από πρώην αποικιοκράτες;) ενδέχεται να έχει και πραγματικές συνέπειες στις σχέσεις της Βρετανίας με τις υπόλοιπες χώρες της Κοινοπολιτείας (Commonwealth). Ηδη εκφράζονται απόψεις απομάκρυνσης από αυτή την ένωση 54 χωρών, κυρίως πρώην βρετανικών αποικιών.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκολμ Τέρνμπουλ εξέφρασε την επιθυμία να κόψει τους συνταγματικούς δεσμούς με τη βασιλεία μετά το πέρας της θητείας της Ελισάβετ, ενώ ιδιαίτερα έντονες είναι και οι αντιδράσεις στην Αφρική, όπως ήταν αναμενόμενο, αλλά και στην Ινδία, το πάλαι ποτέ «πετράδι του στέμματος» της βρετανικής αποικιοκρατίας. Ωστόσο σε δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης αξιοπρόσεκτη ήταν η προσπάθεια των Μέσων, ειδικά του βρετανικού Τύπου, να παρουσιάσουν τα βάσανα του ζεύγους με τρόπο ώστε να ταυτιστεί ο μέσος αναγνώστης.

Πλασάρονται ως αφυπνισμένοι (woke) άνθρωποι που διαλέγουν οι ίδιοι το μονοπάτι τους, σπάζοντας τα στερεότυπα που προσπαθούν να τους επιβάλουν.

Και όλα αυτά τη στιγμή που ο πορφυρογέννητος Χάρι και η Μέγκαν έχουν περιουσία που εκτιμάται στα 10 εκατ. δολάρια, συμφωνία με το Spotify ύψους άνω των 15 εκατ. και εταιρεία παραγωγής που συνεργάζεται με το Netflix…

Ετικέτες