Το ΣτΕ, τα αναδρομικά και το δίκαιο της… κανονικότητας

Πολύωρη ήταν η σημερινή συνεδρίαση του ΣτΕ για το μείζον θέμα των αναδρομικών που διεκδικούν 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι από τις μνημονιακές περικοπές του 2012 των κύριων και επικουρικών τους συντάξεων και οποίες έχουν από το 2015 ήδη κριθεί αντισυνταγματικές από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας.

Η υπόθεση έφτασε στο ΣτΕ για οριστική απόφαση μετά από αίτημα το ΕΦΚΑ με το επιχείρημα ότι σε πολλά κατώτερα δικαστήρια εκκρεμούν περίπου 6.000 συναφείς αγωγές, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ομαδικές.

Απέναντι στους συνηγόρους του δημοσίου βρέθηκαν οι νομικοί παραστάτες των σωματείων των συνταξιούχων οι οποίοι υποστήριξαν ότι οι περικοπές του 2012 συνιστούν παράβαση του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, ενώ παράλληλα παραβιάζουν συνταγματικές διατάξεις όπως είναι η αρχή της αναλογικότητας, η αρχή της ισότητας καθώς και το δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Μάλιστα οι συνήγοροι των συνταξιούχων καταλόγισαν σκοπιμότητα στην κίνηση του ΕΦΚΑ να ζητήσει πιλοτική δίκη , επισημαίνοντας ότι αυτό που επιδιώκει είναι να κριθούν εκ νέου από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο το νομοθετικό πλαίσιο για τις περικοπές των συντάξεων, αλλά και αποφάσεις της ίδιας της Ολομέλειας του ΣτΕ για τις εν λόγω περικοπές.

Το δίκαιο της… κανονικότητας

Το ΣτΕ, σύμφωνα με τους νομικούς παραστάτες των συνταξιούχων, δεν έπρεπε να κάνει αποδεκτό το αίτημα του ΕΦΚΑ για πιλοτική δίκη καθώς δεν γίνεται με νέα απόφασή του να ανατρέψει ή να θεραπεύσει παλαιότερες αποφάσεις του.

«Δεν ισχύει πλέον το δίκαιο της ανάγκης, και πρέπει οι σύμβουλοι Επικρατείας να επιτρέψουν στην κανονικότητα», είπαν χαρακτηριστικά οι δικηγόροι των συνταξιούχων οι οποίοι μάλιστα επεσήμαναν ότι η επιβάρυνση του ΕΦΚΑ δεν ανέρχεται όπως υποστηρίζει στα 26,5 δις ευρώ καθώς δεν θα ξεπερνά τα 6 δις ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι προσφεύγοντες συνταξιούχοι διεκδικούν από περίπου 5.600 έως 62.400 ευρώ, ο καθένας, ανάλογα με τις απώλειες από τις περικοπές του 2012 οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ το 2015.

Απ΄την πλευρά τους ΕΦΚΑ και Ελληνικό Δημόσιο υπεραμύνθηκαν του δικαιώματος να ζητηθεί η διεξαγωγή της πρότυπης-πιλοτικής δίκης επικαλούμενοι για άλλη μια φορά το πλήθος των συναφών εκκρεμών υποθέσεων στα Διοικητικά Δικαστήρια.

Τόνισαν επίσης ότι ακόμη και αν οι προσφεύγοντες συνταξιούχοι δικαιωθούν από το ΣτΕ, η οικονομική επιβάρυνση και μόνο για το 10μηνο που μεσολαβεί από 10/6/2015 έως 11/5/2016, δηλαδή μετά τη δημοσίευση των προηγούμενων αποφάσεων του ΣτΕ και μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, θα αγγίξει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση του. 

Ετικέτες