Το ΣτΕ κόβει την πριμοδότηση αθλητών για εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική την διάταξη που προβλέπει την μοριοδότηση των αθλητών για την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι παράνομη και αντισυνταγματική και η απόφαση του, όπως ήταν φυσικό πυροδότησε πολλές αντιδράσεις μεταξύ των αθλητών.

Μια απόφαση που σχολίασε ακόμη και η Ολυμπιονίκης του επι κοντώ, Κατερίνα Στεφανίδη, η οποία με ανάρτηση της στο twitter επιτέθηκε στο ΣτΕ αφού έγραψε χαρακτηριστικά: «Αντισυνταγματική η ρύθμιση που επιτρέπει σε διακριθέντες αθλητές την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο. Μπράβο στο Συμβούλιο Επικρατείας που όχι απλά διαγράφει το τελευταίο κίνητρο που είχε απομείνει για τους νέους αθλητές αλλά καταδικάζει τον ελληνικό αθλητισμό σε εποχή αγραμματοσύνης»…

https://twitter.com/KatStefanidi/status/977251212100816898

Σήμερα λοιπόν, η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάσισε ότι άρθρο 34 του νόμου 2009 του 1992 «αντίκεινται στις συνταγματικές αρχές της ισότητας, της αξιοκρατίας και της ορθολογικής οργανώσεως της παρεχομένης εκπαιδεύσεως». Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει την είσοδο των αθλητών που έχουν πετύχει σημαντικές διακρίσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Συγκεκριμένα αναφέρει:

α) την πριμοδότηση αθλητών ακόμα και για επιτυχίες σε αθλητικούς αγώνες ήσσονος σημασίας.

β) την καθ’ υπέρβαση εισαγωγή αθλητών στις Ανώτατες Σχολές στο δυσανάλογα υψηλό ποσοστό του 4,5% των προβλεφθεισών θέσεων, το οποίο παρίσταται αυθαίρετο.

γ) την εισαγωγή διακριθέντος αθλητή σε Σχολή της προτίμησής του, εφόσον συγκεντρώσει αριθμό μορίων τουλάχιστον ίσο με το 90% του αριθμού των μορίων του τελευταίου εισαχθέντος στη συγκεκριμένη Σχολή στο ίδιο ακαδημαϊκό έτος, μετά την προσαύξηση του συνόλου των μορίων του από τις αθλητικές του διακρίσεις.

Σύμφωνα με την απόφαση η “επίμαχη διάταξη της παραγράφου 8 του άρθρου 34 του ν. 2725/1999 παραβιάζει τα άρθρα 4 παρ. 1, 5 παρ. 1 και 16 του Συντάγματος, κατά το μέρος που οι εν λόγω ρυθμίσεις υπερβαίνουν, κατά τα ανωτέρω, τα ακραία όρια πέραν των οποίων το παρεχόμενο από τη διάταξη αυτή προνόμιο εμφανίζεται δικαιολογημένο και επιτρεπτό συνταγματικώς”.

Στη συνέχεια η απόφαση αναφέρει ότι «η συγκεκριμένη διάταξη προσκρούει: “αφ’ ενός μεν στην αρχή της ισότητας των Ελλήνων πολιτών ενώπιον του νόμου (άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος), αφ’ ετέρου δε στις απορρέουσες από το Σύνταγμα (άρθρο 5) αρχές της αξιοκρατίας και της σταδιοδρομίας εκάστου κατά λόγο της προσωπικής του αξίας και στο άρθρο 16 του Συντάγματος και επιπρόσθετα είναι αντισυνταγματική κατά το μέρος που προβλέπει την καθ’ υπέρβαση εισαγωγή αθλητών στις ανώτατες σχολές στο ποσοστό του 4,5% των προβλεφθεισών θέσεων”.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ προέκυψε μετά από προσφυγή μαθητή ο οποίος έχασε τη θέση του στην Ιατρική σχολή από αθλητή και μάλιστα το Συμβούλιο υποχρεώνει τώρα το υπουργείο Παιδείας να τον εγγράψει στη συγκεκριμένη Σχολή ως υπεράριθμο.

Ετικέτες