«Φρένο» στα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την ιδιωτικοποίηση του νερού βάζει η απόφαση του ΣτΕ με την οποία ακυρώνεται το σύνολο των αποφάσεων για τον διαγωνισμό ΣΔΙΤ που παραχωρεί σε ιδιώτες τη λειτουργία και τη διαχείριση του ΕΥΣ (Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος) στην Αττική.
Το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ αναφέρει ότι η παροχή ύδρευσης πρέπει να θεωρείται ως ένα ενιαίο σύστημα, εντάσσοντας σε αυτό αποκλειστικά την ΕΥΔΑΠ και την Εταιρεία Παγίων της ΕΥΔΑΠ.
Παράλληλα επισημαίνεται ότι «το ως άνω «ενιαίο λειτουργικό σύστημα» πληροί τους όρους του Συντάγματος, όπως αυτοί ερμηνεύθηκαν από τις ΟλΣτΕ 1906/2014 και 190/2022, δεδομένου ότι αφενός η Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ αποτελεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και αφετέρου η ΕΥΔΑΠ ελέγχεται από το Δημόσιο δια της κατοχής της πλειοψηφίας, τουλάχιστον, του μετοχικού κεφαλαίου από αυτό».
Χαρακτηριστικό δείγμα της ολοκληρωτικής ήττας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αναφορικά με τις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης του νερού, είναι το γεγονός πως η απόφαση που ελήφθη από το Συμβούλιο της Επικρατείας ήταν ομόφωνη, όπως αναφέρει ο δικηγόρος Αλέξανδρος Σαριβαλλάσης.
Παππάς: «Νέα ήττα για τη ΝΔ»
Ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, χαρακτήρισε την απόφαση του ΣτΕ ως «μία ακόμη συντριπτική κυβερνητική ήττα», επισημαίνοντας ότι «το νερό είναι δημόσιο αγαθό και το πόσιμο νερό ανθρώπινο δικαίωμα».
Η δήλωση του Νίκου Παππά:
Το ΣτΕ κατέρριψε τα σχέδια Μητσοτάκη και Καραμανλή για ιδιωτικοποίηση του νερού.
Το Δʼ Τμήμα του Δικαστηρίου ακύρωσε όλες τις αποφάσεις σχετικά με τον διαγωνισμό ΣΔΙΤ, που παραχωρεί σε ιδιώτες τη λειτουργία, τη συντήρηση και τη διαχείριση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) Αττικής.
Έναν διαγωνισμό από τον οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε αποκλείσει την ΕΥΔΑΠ.
Πρόκειται για μια ακόμα συντριπτική κυβερνητική ήττα μετά την απόφαση του ΣτΕ για απόσπαση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο και τη διπλή ακύρωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην απευθείας ανάθεση του μεταφορικού έργου στα ΚΤΕΛ.
Η νίκη των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ και της κοινωνίας είναι μεγάλη.
Αποσοβήθηκε το ξεπούλημα του νερού, οι αυξήσεις στους λογαριασμούς, η υποβάθμιση της ποιότητάς του.
Οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν αποτύχει. Τα τελευταία 15 χρόνια 190 εταιρείες ύδρευσης στην Ευρώπη πέρασαν από τον ιδιωτικό στο δημόσιο τομέα.
Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, το πόσιμο νερό ανθρώπινο δικαίωμα.