Το σκοτεινό πρόσωπο του Καναδά

Με την περιθωριοποίηση, τη φτώχεια και τον ρατσισμό συνδέεται ο θάνατος τουλάχιστον 4.000 ιθαγενών γυναικών

Η βαθιά ριζωμένη αποικιοκρατική αντίληψη και η αδράνεια των αρχών του Καναδά ευθύνονται για τις δολοφονίες και τις εξαφανίσεις τουλάχιστον 4.000 κοριτσιών και γυναικών των τριών αυτόχθονων φυλών της χώρας: Ινουίτ, Μετίς και Πρώτων Εθνών – στο σύνταγμα οι τελευταίοι αναφέρονται ως Ινδιάνοι.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της έκθεσης «Διεκδικώντας ξανά τη θέση και τη δύναμή μας», η οποία συντάχθηκε έπειτα από τριετή έρευνα που διέταξε (αφού την είχε υποσχεθεί προεκλογικά) ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

Μπορεί οι συνθήκες υπό τις οποίες εξαφανίστηκαν, πέθαναν ή δολοφονήθηκαν να διέφεραν, ωστόσο όλες βίωσαν κάτι κοινό: «Την οικονομική, κοινωνική και πολιτική περιθωριοποίηση, τον ρατσισμό και τον μισογυνισμό που βρίσκονται στην καρδιά της καναδικής κοινωνίας» όπως δήλωσε η Μάριον Μπούλερ, επικεφαλής της διερευνητικής επιτροπής που συνέταξε την έκθεση.

«Είναι άβολη μέρα για τον Καναδά, αλλά έπρεπε να έρθει» παραδέχτηκε ο 47χρονος Τριντό στη διάρκεια της ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε σε φορτισμένο κλίμα στο Εθνικό Μουσείο Ιστορίας, στις όχθες του ποταμού Οτάβα, για την επίσημη ανακοίνωση των συμπερασμάτων στις αρχές.

Στην έκθεση των 1.200 σελίδων, στην οποία αναλύονται οι ιστορικές αδικίες –που φτάνουν έως σήμερα– κατά των αυτόχθονων γυναικών, χρησιμοποιείται επανειλημμένα ο όρος «φυλετική γενοκτονία». Πολλοί Καναδοί αντέδρασαν θεωρώντας τον υπερβολικό. «Το είδος γενοκτονίας που έχουμε στον Καναδά είναι ο αργός και βασανιστικός θάνατος για γενιές ολόκληρες» ήταν η βροντερή απάντηση της Μπούλερ.

Είχε προηγηθεί έκθεση της Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης το 2015, στην οποία η τακτική των καναδικών αρχών να στέλνουν χιλιάδες παιδιά των αυτόχθονων πληθυσμών σε χρηματοδοτούμενα από την κυβέρνηση οικοτροφεία όπου υφίσταντο κακοποίηση για δεκαετίες χαρακτηριζόταν «πολιτισμική γενοκτονία».

Η φετινή έκθεση δεν περιορίζεται στην επίρριψη των ευθυνών στην καναδική κυβέρνηση και την κοινωνία, παρότι οι συντάκτες της αναφέρουν ωμά: «Αν δεν εξαγριωθείς, σημαίνει ότι δεν έχεις δείξει τη δέουσα προσοχή… Είναι ευθύνη κάθε Καναδού να μην κάνει τα στραβά μάτια. Διάβασε την έκθεση, μίλα ανοιχτά για τις σεξιστικές, ρατσιστικές και μισογύνικες συμπεριφορές. Απόβαλε την αποικιοκρατικό τρόπο σκέψης μαθαίνοντας για τους αυτόχθονες πληθυσμούς και την αληθινή ιστορία του Καναδά».

Διακόσιες τριάντα μία συστάσεις γίνονται προς τις αρχές της χώρας, οι οποίες παρουσιάζονται ως «νομικές επιταγές» και όχι ως προαιρετικές λύσεις. Περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: τον σχεδιασμό ενός εθνικού πλάνου αντιμετώπισης της βίας κατά των αυτόχθονων κοριτσιών και γυναικών και ίσης πρόσβασής τους στις δημόσιες υπηρεσίες, την αύξηση του αριθμού των ιθαγενών στις αστυνομικές δυνάμεις της χώρας, τη θέσπιση συνηγόρου του πολίτη για την προστασία των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων και τη συμπερίληψη των γλωσσών των ιθαγενών στις επίσημες γλώσσες του κράτους, μαζί με τα γαλλικά και τα αγγλικά, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η πολιτισμική περιθωριοποίησή τους.

Ετικέτες