Ο «πόλεμος» ΕΕ – Ιταλίας συνεχίζεται και καμία από τις δύο πλευρές δε φαίνεται να έχει πρόθεση να βάλει νερό στο κρασί της. Αντίθετα, φαίνεται να εισέρχονται σε ένα νέο κύκλο εντάσεων χωρίς να γνωρίζει κανείς πιο θα είναι το αποτέλεσμα και οι συνέπειες.
Γράφει η Μυρτώ Κελεσίδου
Παραβλέποντας τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ, η ιταλική κυβέρνηση υπό την ηγεσία των λαϊκιστών υπέβαλλε το σχέδιο προϋπολογισμού στην Επιτροπή πριν από τα μεσάνυχτα. Στόχος της είναι να βάλει ένα οριστικό τέλος στην λιτότητα ενώ δηλώνει πεπεισμένη ότι θα πείσει Κομισιόν και αγορές για την αξιοπιστία του σχεδίου της.
Μάλιστα, οι Ιταλοί φαίνονται πρόθυμοι να τραβήξουν το σχοινί στα άκρα μιας και οι δηλώσεις των λαϊκιστών είναι άκρως προκλητικές.
«Ο ιταλικός προϋπολογισμός εγκρίθηκε. Ο Γιούνκερ ας δεχθεί την πραγματικότητα και ας πιει έναν καφέ», είπε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.
«Οι παρεκκλίσεις, έγιναν από την Ευρώπη η οποία έφερε ανασφάλεια και μη μόνιμη εργασία σε μια ολόκληρη ήπειρο», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Λέγκα.
Οι Βρυξέλλες έχουν τώρα δύο εβδομάδες για να εξετάσουν την πρόταση για τον ιταλικό προϋπολογισμό και είτε να αποδεχτούν το σχέδιο, είτε να στείλουν πίσω ζητώντας αναθεώρηση. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες δε φαίνεται να έχουν καμία διάθεση αποδοχής του προϋπολογισμού παρά το γεγονός πως ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε σημερινές του δηλώσεις έσπευσε να τονίσει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορούσε να επιβιώσει χωρίς την Ιταλία.
«Η Ιταλία χρειάζεται την Ευρώπη και η Ευρώπη την Ιταλία», τόνισε ο επικεφαλής της Κομισιόν.
Για τον Γιούνκερ όμως, η αποδοχή του ιταλικού προϋπολογισμού θα ισοδυναμούσε με την πρόσκληση μιας ευρείας εξέγερσης εναντίον της ΕΕ.
«Αν δεχθούμε την παρέκκλιση του ιταλικού προϋπολογισμού από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ορισμένες χώρες θα μας προπηλάκιζαν με την κατηγορία ότι είμαστε υπερβολικά ευέλικτοι με την Ιταλία», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί ονομαστικά στις χώρες.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η δυναμική της ιταλικής δημόσιας οικονομίας «τον κάνει να ανησυχεί ιδιαίτερα», αλλά υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχουν προκαταλήψεις» και ότι «με την Ιταλία θα αναπτυχθεί συζήτηση, όπως γίνεται και με όλες τις άλλες χώρες».
«Δεν θέλω να σχολιάσω τα μέτρα του ιταλικού προϋπολογισμού. Ασχολούμαι με τον τελικό ισολογισμό εσόδων και εξόδων. Δεν θα υπεισέλθουμε στα περιεχόμενα, διότι θα γινόμασταν στόχος επιθέσεων», είπε ο Γιούνκερ.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις τόνισε πως «το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται πως αποκλίνει σοβαρά από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες».
Θετική αντίδραση των αγορών
Για τις αγορές όμως αυτή η κόντρα φαίνεται να περνάει απαρατήρητη. Οι εξελίξεις αυτές είχαν θετική επίδραση στις αγορές αφού οι ιταλικές μετοχές εκτινάχθηκαν σήμερα καταγράφοντας τις καλύτερες επιδόσεις τους εδώ και πέντε εβδομάδες με το ιταλικό 10ετες ομόλογο να καταγράφει πτώση η οποία είναι ρεκόρ δεκαετίας.
Συγκεκριμένα, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχωρεί στο 3,45% από 3,55% χθες Δευτέρα, του ισπανικού10ετούς κινείται δύο μονάδες βάσης χαμηλότερα, στο 1,66% ενώ του γερμανικού με σταθεροποιητικές κινήσεις, στο 0,50%.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η λιτότητα είναι ένα μονοπάτι που δεν μπορεί πλέον να ακολουθηθεί», επισήμανε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε σε δηλώσεις του επισημαίνοντας πως η ιταλική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εξηγήσει τη στρατηγική της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έναν διάλογο «χωρίς προκατάληψη».
O πραγματικός κίνδυνος της Ιταλίας
Ο πραγματικός κίνδυνος όμως για την Ιταλία που θα πρέπει να κρατάει τους λαϊκιστές στη Ρώμη ξάγρυπνους δεν είναι η κόντρα που έχει ξεσπάσει με την ΕΕ. Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων έχουν ήδη φτάσει στο σημείο όπου το χρέος των 2,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Ιταλίας θα μεγαλώνει γρηγορότερα από την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας.
Η μέση σταθμισμένη απόδοση του κράτους πρέπει να μειωθεί σε περίπου 2,63% από 3,21% για να βγει από την επικίνδυνη ζώνη, δήλωσε ο Richard McGuire, επικεφαλής του τμήματος στρατηγικής για τα επιτόκια της Rabobank, μιλώντας στο Bloomberg.
«Αν δεν μπορέσετε να αποκαταστήσετε κάποια αξιοπιστία, ενώπιόν σας βρίσκεται τώρα αυτός ο φαύλος κύκλος», πρόσθεσε ο Richard McGuire, επικεφαλής του τμήματος στρατηγικής για τα επιτόκια στην ολλανδική τράπεζα. «Η τροχιά του χρέους είναι πραγματικά κλειδί, και είναι ανερχόμενη.»
Η επόμενη δημοπρασία ιταλικών ομολόγων είναι στις 26 Οκτωβρίου, ενώ αναμένονται οι αποφάσεις για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας αναμένονται από την S&P και την Moody’s.