Το σκάνδαλο μες στο σκάνδαλο

Τον Φεβρουάριο έπιασαν υπάλληλο του εφετείου να προσπαθεί να στείλει τη δικογραφία για πολτοποίηση

Η υπόθεση στην οποία εμπλέκεται ο γνωστός εφοπλιστής Γιάννης Βαρδινογιάννης του Σήφη, που κατηγορείται για υπεξαίρεση εκατομμυρίων από τα ταμεία της ΕΛΜΙΝ ΑΕ, λιμνάζει εδώ και 15 χρόνια, αφού τώρα αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρωτόδικο δικαστήριο μετά τη μήνυση που κατατέθηκε εναντίον του το μακρινό 2007. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου μαζί με τον γνωστό εφοπλιστή κάθονται και δύο συνεργάτες του. Σήμερα μετράμε 15 χρόνια από την κατάθεση της μήνυσης και 19½ χρόνια από την τέλεση των κακουργημάτων τα οποία προσάπτονται στους τρεις κατηγορούμενους. Η εν λόγω δικογραφία πέρασε από σαράντα κύματα, αφού σαν να μην έφταναν οι συνεχείς αναβολές, διακοπές και καθυστερήσεις τόσων χρόνων, τον περασμένο Φεβρουάριο ακόμη ένα σκάνδαλο φαίνεται να… γεννήθηκε μες στο ήδη υπάρχον.

Συγκεκριμένα, λίγο καιρό προτού ξεκινήσει επιτέλους η αποδεικτική διαδικασία ένας υπάλληλος του Εφετείου Αθηνών επιχείρησε να εξαφανίσει τη συγκεκριμένη δικογραφία πηγαίνοντάς τη στην πολτοποίηση, στο μέρος δηλαδή όπου καταστρέφονται οι παλιές δικογραφίες. Τη στιγμή όμως που είχε αφαιρέσει συγκεκριμένο φάκελο από την ογκώδη δικογραφία και προσπαθούσε να τον εξαφανίσει έγινε αντιληπτός από συνάδελφό του και αποτράπηκε η καταστροφή των εγγράφων.

Σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου που αναφέρονται στο συγκεκριμένο περιστατικό είχε δημιουργηθεί μεγάλη ένταση ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους του Εφετείου Αθηνών καθώς την περίοδο της έξαρσης της πανδημίας, κατά την οποία οι περισσότεροι βρίσκονταν σε τηλεργασία σε πολλούς τομείς, οι δικογραφίες είχαν στοιβαχτεί η μια πάνω στην άλλη προ- καλώντας χάος. Οταν λοιπόν ένας υπάλληλος αναζήτησε τη συγκεκριμένη δικογραφία προκειμένου να προσθέσει τα ποινικά μητρώα των κατηγορουμένων δεν κατάφερε να την εντοπίσει, αλλά κατά την προσπάθειά του αυτή κάποιος του είπε να κοιτάξει στην πολτοποίηση. Το έκανε και προς μεγάλη του έκπληξη τη βρήκε εκεί. Αφού την εντόπισε, όμως, διαπίστωσε ότι… η δικογραφία δεν ήταν ολόκληρη, αλλά έλειπε ένας φάκελος, τον οποίο και βρήκε σε παρακείμενο γραφείο συναδέλφου του, με τον οποίο και διαπληκτίστηκαν έντονα.

Εκαναν μπαλάκι τη μηνυτήρια αναφορά

Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο η δικογραφία σώθηκε τελευταία στιγαπό μή, ενώ υποβλήθηκε και μήνυση για την απόπειρα πολτοποίησής της και διενεργείται προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών. Για την υπόθεση παραγγέλθηκε και πειθαρχικός έλεγχος σε βάρος του εμπλεκόμενου υπαλλήλου, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες παραμένει εκκρεμής.

Οσον αφορά τη διερεύνηση του ποινικού σκέλους, ανατέθηκε στη 19η πταισματοδίκη, από εκεί στάλθηκε στην αρμόδια εισαγγελία, επέστρεψε στην πταισματοδίκη για συμπληρωματική προκαταρκτική, στάλθηκε εκ νέου στην εισαγγελία και σήμερα βρίσκεται για τρίτη φορά στα χέρια της πταισματοδίκη για ακόμη μία συμπληρωματική προκαταρκτική.

Κατά πληροφορίες μάλιστα έχουν σταλεί τρεις επιστολές για τη συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία αφορά εκτός των άλλων τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και των δικαστηρίων συνολικά, τόσο στον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα όσο και στον πρόεδρο και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, χωρίς ωστόσο προσώρας να έχουν πραγματοποιήσει οποιαδήποτε παρέμβαση.

Ωστόσο είναι ηλίου φαεινότερο ότι το παραπάνω δεν συνιστά αθώο λάθος, αλλά πράξη με προφανείς σκοπούς και κίνητρα, η οποία ωστόσο έχει μείνει «ορφανή» από ηθικούς αυτουργούς, ακόμη και αν είναι γνωστά τα πρόσωπα που θα ωφελούνταν από την πολτοποίηση της εν λόγω δικογραφίας. Οπως φαίνεται, το βασικό ζητούμενο ήταν η εξαφάνιση της δικογραφίας, που και ογκώδης είναι και έχει, όπως φαίνεται, ιδιαίτερη βαρύτητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αδικήματα της συγκεκριμένης δικογραφίας βρίσκονται ένα βήμα πριν την παραγραφή, αφού κάποιοι φρόντισαν επιμελώς η συγκεκριμένη υπόθεση να κωλυσιεργήσει όσο περισσότερο γίνεται.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν η δικογραφία πήγαινε όντως για πολτοποίηση, θα ήταν αδύνατον να επανασυσταθεί από τους εμπλεκόμενους διαδίκους. Οπως ήταν λογικό, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου μες στο σκάνδαλο οι δικαστικές αρχές θορυβήθηκαν αφού είναι προφανές ότι η υπόθεση, στην οποία διακυβεύεται ακόμη και το κύρος της ίδιας της Δικαιοσύνης, έχει μεγάλη ουρά.

Αν και είναι προφανές ποιοι ωφελούνται από την «εξαφάνιση» της δικογραφίας, ηθικοί αυτουργοί δεν βρέθηκαν και η υπόθεση έγινε πινγκ πονγκ στους δικαστικούς διαδρόμους

Αγνωστο αν παραμένει πλήρης η δικογραφία

Παράδοξο αποτελεί βέβαια το γεγονός ότι οι δικαστές συνεχίζουν να δικάζουν την υπόθεση χωρίς εκ των πραγμάτων να υπάρχει η βεβαιότητα ότι η ογκωδέστατη αυτή δικογραφία παραμένει πλήρης, από τη στιγμή που είχε ήδη φτάσει στον χώρο της πολτοποίησης. Ποιος μπορεί να εξασφαλίσει την πληρότητά της και να διαβεβαιώσει τα θιγόμενα πρόσωπα ότι δεν λείπουν κρίσιμα και σημαντικά έγγραφα από την πολύπαθη αυτή δικογραφία που σέρνεται εδώ και 15 ολόκληρα χρόνια, από τη στιγμή μάλιστα που ενώ η προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση της πολτοποίησης χαρακτηρίστηκε επείγουσα, τόσους μήνες μετά δεν έχει ολοκληρωθεί; Η τραγική πορεία αυτής της υπόθεσης, με τα όσα «αναπάντεχα» έχουν συμβεί και έχουν καταφέρει να προκαλέσουν τη στασιμότητά της για τόσα χρόνια, αποτελεί μεγάλο αγκάθι στο κράτος δικαίου, καθώς οι πρακτικές αυτές δεν αρμόζουν σε μια δημοκρατία στην οποία η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και τυφλή.

Ετικέτες