Το σήμερα και το αύριο του 3D printing

Το σήμερα και το αύριο του 3D printing

Η τρισδιάστατη εκτύπωση αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς. Οι 3D εκτυπωτές αποκτούν υψηλότερη ανάλυση και ολοένα και περισσότερες δυνατότητες, τα διαθέσιμα templates αυξάνονται εκθετικά ενώ το κόστος της όλης ενασχόλησης ακολουθεί σταθερά καθοδική πορεία. Αν στα παραπάνω συνυπολογίσει κανείς τις λύσεις και τα προϊόντα που βρίσκονται σε πειραματικό ακόμα στάδιο, τότε εύκολα αντιλαμβάνεται ότι το 3D printing ζει ημέρες δόξας. Αλήθεια όμως, πού έχουμε φτάσει μέχρι σήμερα και τι λένε οι προβλέψεις για το άμεσο μέλλον;

Τι μπορεί να εκτυπώσει κανείς σπίτι του;

Κατ’ αρχάς ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Το κόστος ενός 3D printer είναι πλέον αρκετά προσιτό. Μερικά χρόνια πριν, οι τιμές ακόμα και των φθηνότερων μοντέλων εκτυπωτών τέτοιου τύπου βρίσκονταν σε τετραψήφια νούμερα, γεγονός που λειτουργούσε αποτρεπτικά για όσους ενδιαφέρονταν να πειραματιστούν με την τρισδιάστατη εκτύπωση. Πλέον όμως, μιλάμε για κόστη που ξεκινούν από μερικές εκατοντάδες ευρώ, ποσά ελάχιστα πιο πάνω από εκείνα των συμβατικών εκτυπωτών, κάτι που καθιστά το 3D printing πιο προσιτό από ποτέ.

Όσο για το τι μπορεί να εκτυπώσει κανείς; Οι επιλογές είναι άπλετες. Από φιγούρες, μινιατούρες και αγάλματα, μέχρι καθημερινά αντικείμενα και αξεσουάρ όπως π.χ. χάρακες, θήκες κάθε είδους, μολυβοθήκες, υποστηρίγματα, βάζα και οδηγούς καλωδίων. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του 3D printing είναι ο συνδυασμός οικονομίας και ευκολίας που προσφέρει. Στη διάθεσή σου βρίσκεται μία ευρεία γκάμα υλικών εκτύπωσης, το κόστος των οποίων είναι εξαιρετικά μικρό. Σε συνδυασμό με τα templates που μπορείς να βρεις online -και κατόπιν να επεξεργαστείς- κάνουν τη δημιουργία (διότι περί δημιουργίας πρόκειται) χρήσιμων στην καθημερινότητά σου αντικείμενων εύκολη και ανέξοδη.

Με το βλέμμα στο μέλλον

Όσο χρήσιμα και εντυπωσιακά κι αν είναι τα όσα μπορείς να εκτυπώσεις ο ίδιος με τον 3D printer σου στο σπίτι, η αλήθεια είναι πως ωχριούν μπροστά στα όσα δοκιμάζει να κάνει η επιστήμη -σε πειραματικό στάδιο προς ώρας.

Ο σημαντικότερος τομέας που θα επωφεληθεί από την περαιτέρω ανάπτυξη της τρισδιάστατης εκτύπωσης είναι η Ιατρική. Τα πρώτα 3D printed προσθετικά μέλη είναι ήδη γεγονός, εξέλιξη που αποτελεί επανάσταση αν αναλογιστεί κανείς ότι τα περίπου $10.000 που αποτελούσαν τιμή εκκίνησης για ένα προσθετικό πόδι έχουν αντικατασταθεί από τα $100 που στοιχίζει ένα αντίστοιχο εκτυπωμένο μέλος. Το επόμενο βήμα είναι τα 3D printed ανθρώπινα όργανα, κάτι στο οποίο έχει εστιάσει ο κλάδος της βιοεκτύπωσης. Η τρισδιάστατη εκτύπωση ανθρώπινου ιστού με χρήση ζωντανών κυττάρων ως «υλικό», αποτελεί ένα τεράστιο στοίχημα που θα συμβάλλει στις δοκιμές φαρμάκων, την ανάπτυξη νέων θεραπειών και βέβαια τις μεταμοσχεύσεις.

Το 3D printing ωστόσο δεν περιορίζεται σε αντικείμενα τόσο μικρά όσο ένα ανθρώπινο όργανο. Πολλοί θεωρούν την τρισδιάστατη εκτύπωση ως τη λύση στο πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες του πλανήτη και μάλιστα ήδη έχει ξεκινήσει η πειραματική εφαρμογή του για τον σκοπό αυτό στην Κίνα. Μάλιστα, 3D printed σπίτια και κτήρια! Μιλάμε για την πλέον φιλική προς το περιβάλλον λύση αφού για τη δημιουργία τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανακυκλωμένα υλικά ενώ παράλληλα μειώνονται οι χρόνοι και τα κόστη κατασκευής (βλ. υλικά, μεταφορικά και εργατικά). «Εκτυπώσεις» όπως η πενταόροφη πολυκατοικία της WinSun στη Jiangsu της Κίνας ή το πρότζεκτ 640 τετραγωνικών στο Dubai είναι ορισμένα από τα εντυπωσιακότερα παραδείγματα της εφαρμογής του 3D printing στην κατασκευή κτηρίων.

Το 3D printing τέλος θα μπορούσε να κάνει αυτό στο οποίο σε γενικές γραμμές ο άνθρωπος έχει αποτύχει παταγωδώς μέχρι τώρα -να σώσει τον πλανήτη. Σε μία εποχή που η τρισδιάστατη εκτύπωση θα έχει αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο (μέσω και της διείσδυσής της σε όσο το δυνατόν περισσότερα νοικοκυριά) θα είμαστε σε θέση να χρησιμοποιούμε ανακυκλωμένα υλικά ακόμα πιο αποτελεσματικά. Για την παραγωγή κάθε λογής αντικειμένου θα απαιτείται λιγότερη ενέργεια ενώ θεαματικά αναμένεται να μειωθεί και το αποτύπωμά του, απόρροια του μικρότερου κόστους μεταφοράς αλλά και της ίδιας της φύσης του 3D printing (καθώς το αντικείμενο δημιουργείται μέσω της προσθήκης υλικού και όχι της αφαίρεσής του, δεν τίθεται θέμα σπατάλης).

Το μέλλον του 3D printing είναι πολλά υποσχόμενο. Πρόκειται άλλωστε για μια τεχνολογία που έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη κι εμείς δεν έχουμε ξύσει παρά ελάχιστα την επιφάνειά της.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter