Το ΣΕΠΕ επί ΝΔ, αντί για εργαζόμενους, μήπως προστατεύει τους εργοδότες;

Το ΣΕΠΕ επί ΝΔ, αντί για εργαζόμενους, μήπως προστατεύει τους εργοδότες;

Πώς το ΣΕΠΕ «πάγωσε» επί τρεις εβδομάδες καταγγελία των εργαζομένων για έλεγχο στην Τράπεζα Πειραιώς ως τη στιγμή που ο Σύλλογός τους ΣΕΥΤΠΕ βρήκε τρόπο να εκθέσει πολιτικά την κυβέρνηση

Σε μια καταγγελία, που ενδεχομένως πρέπει να θεωρηθεί ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεται το ρόλο του το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, ως ένα όργανο που διασφαλίζει την προστασία των (μεγάλων;) εργοδοτών από τις καταγγελίες των εργαζομένων και όχι την προστασία των εργαζομένων από τις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας, προχώρησε χτες ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ).

Τρεις εβδομάδες στο συρτάρι, δεν απαντούσαν ούτε στα τηλέφωνα

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε ο ΣΕΥΤΠΕ, ο Σύλλογος προχώρησε στις 20 Σεπτεμβρίου σε έγγραφη καταγγελία για συστηματική παραβίαση του νομίμου ωραρίου σε συγκεκριμένο εργασιακό χώρο στην Τράπεζα Πειραιώς και κατέθεσε αίτημα ελέγχου στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ανατολικού Τομέα Αθηνών παίρνοντας αριθμό πρωτοκόλλου. Δέκα πέντε μέρες μετά, στις 4 Οκτωβρίου, κι αφού η Επιθεώρηση Εργασίας δεν είχε απαντήσει αλλά ούτε είχε διενεργήσει έλεγχο, ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς επανέλαβε το αίτημα με ηλεκτρονική αλληλογραφία και το παράδωσε ξανά στο αρμόδιο τμήμα, από όπου έλαβε και πάλι νέο αριθμό πρωτοκόλλου.

Για δεύτερη φορά όμως δεν υπήρξε καμία ενημέρωση ή έλεγχος, ενώ ακόμη και η προσπάθεια του Συλλόγου να επικοινωνήσει με το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ανατολικού Τομέα Αθηνών απέβη άκαρπη καθώς το Τμήμα δεν απαντούσε στα τηλέφωνα των εργαζομένων.

Το «κόλπο» του ΣΕΥΤΠΕ για να κάνει η Επιθεώρηση Εργασίας τη δουλειά της

Οπότε, για να υποχρεώσουν την Επιθεώρηση Εργασίας να κάνει επιτέλους τη δουλειά της, οι εργαζόμενοι του ΣΕΥΤΠΕ προχώρησαν σε έγγραφη διαμαρτυρία – καταγγελία προς τον Υπουργό Εργασίας, την οποία κοινοποίησαν στο σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης ώστε να φοβηθεί η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας ότι θα εκτεθούν πολιτικά και βρεθούν στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης και να δώσουν εντολή να «κουνηθεί» η Επιθεώρηση Εργασίας. Και πράγματι, μόλις έγιναν όλα αυτά, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ανατολικού Τομέα Αθηνών αμέσως ενεργοποιήθηκε και έγινε επιτόπιος έλεγχος σε κεντρική υπηρεσία της Τράπεζας Πειραιώς που στεγάζεται στο κτίριο που υπόδειξε ο ΣΕΥΤΠΕ όπου και διαπιστώθηκε ότι δεκάδες εργαζόμενοι εργάζονταν εκτός ωραρίου.

Το 2017 η Πειραιώς είχε πληρώσει πρόστιμο 1.6 εκατ. ευρώ για παραβίαση ωραρίου

Βεβαίως δεν είναι η πρώτη φορά που η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς «πιάνεται» να υποχρεώνει τους εργαζόμενους σε απλήρωτη υπερεργασία. Είχε «πιαστεί» ξανά το 2017, όταν μετά από έλεγχο σε εργασιακό της χώρο, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας της είχε επιβάλλει ένα ιστορικά υψηλό πρόστιμο, ύψους 1,6 εκατ. ευρώ, καθώς και την προσωρινή διακοπή λειτουργίας του καταστήματος Βασ. Όλγας στη Θεσσαλονίκη για τρεις μέρες «δίνοντας τότε σαφές μήνυμα όχι μόνο στον κλάδο, αλλά και στην υπόλοιπη αγορά εργασίας», όπως επισημαίνει ο ΣΕΥΤΠΕ.

Δεν λειτουργεί ο ΣΕΠΕ επί ΝΔ;

Η διαφορά του 2017 με το 2021 έχει να κάνει βεβαίως με την πολιτική βούληση των πολιτικών ηγεσιών που προΐσταντο τότε και τώρα στο Υπουργείο Εργασίας. Το 2017, με Έφη Ατσιόγλου στο Υπουργείο, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε αναβαθμίσει το ΣΕΠΕ κι επιδίωκε με συνέπεια την προστασία των εργαζομένων από τις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας. Σήμερα με Χατζηδάκη στο Εργασίας, η ΝΔ όχι μόνον υποβάθμισε το ΣΕΠΕ καταργώντας την αυτοτέλειά του, υπό την μανδύα μιας δήθεν ανεξαρτησίας, αλλά αν κρίνουμε από το πώς (δεν) λειτούργησαν οι υπηρεσίες του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ανατολικού Τομέα στην υπόθεση των αλλεπάλληλων καταγγελιών του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς, συνάγεται ότι ο σημερινός ΣΕΠΕ και η προϊσταμένη του πολιτική αρχή προφανώς και δεν θεωρούν την παραβίαση του ωραρίου πρόβλημα – άλλωστε ο Κ. Χατζηδάκης δεν νομοθέτησε την επέκταση του 8ωρου σε 10ωρο και τη μείωση του κόστους υπερωριών για τους εργοδότες;

Ετικέτες

Documento Newsletter