To σάουντρακ των Χριστουγέννων στο Docville την Κυριακή με το Documento

Ο Γιώργος-Ικαρος Μπαμπασάκης γίνεται DJ και φτιάχνει το εορταστικό σάουντρακ του Docville∙ λυρικό, ποιητικό, ροκ, κλασικό και… λοξό. Απέφυγε να βάλει στο πικάπ το αχαρακτήριστο «Last Christmas» των Wham! και συνέχισε απρόσκοπτα έως πρωίας να παίζει Ντίλαν και Σινάτρα και Eλβις και Σέιν. Οι δικές μας επιλογές μουσικών που θα θέλαμε να ακούσουμε σε ένα χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν.
Oταν η λογοκρισία κλείνει το μάτι στην έμφυλη βία. Πριν από λίγες μέρες αποκαθηλώθηκε από το γενικό προξενείο της χώρας μας στη Νέα Υόρκη το έργο «Η ενοχή της γειτονιάς» της εικαστικού Γεωργίας Λαλέ, έπειτα από απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, αφού σήκωσε το θέμα στη Βουλή ο Δημήτρης Νατσιός του κόμματος Νίκη. Με αφορμή τη λογοκρισία που ασκήθηκε στο έργο, το οποίο παρουσιάστηκε στο πλαίσιο έκθεσης για την έμφυλη βία και τις γυναικοκτονίες, άνοιξε ένας δημόσιος διάλογος σχετικά με τα όρια της τέχνης. Για το θέμα των ημερών γράφουν οι: Χλόη Ακριθάκη, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Εύα Μπέη, Νίκος Τρανός.

Είδος πολυτελείας η Ακρόπολη. Με τη νέα τιμολογιακή πολιτική που ανακοινώθηκε για τα εισιτήρια των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων θα βλέπουμε το μνημείο μόνο σε καρτ ποστάλ.  Τα μνημεία θα γίνουν ατραξιόν αποκλειστικά για τους τουρίστες και για όσους αντέχουν να πληρώσουν πανάκριβες πριβέ συνταγές. Ρεπορτάζ της Κατερίνας Αγγελιδάκη.

Στις Κούκλες με την Τίλντα Σουίντον. Η σπουδαία ηθοποιός πέρασε μια νύχτα στο γνωστό μαγαζί της Συγγρού με σόου τρανς κοριτσιών. Έμαθε τόσο για την ιστορία του κλαμπ Κούκλες όσο και για την προσωπική ιστορία της ιδιοκτήτριας Μαριλού: για τα χρόνια της στη Γερμανία, το ξεκίνημα της επιχειρηματικής δραστηριότητάς της στις αρχές του 1990 , όπως και για το πόσο συνέβαλε το μαγαζί στο να συνειδητοποιήσουν οι Αθηναίοι πως τα τρανς κορίτσια μπορούν να κάνουν και μια άλλη, αμιγώς καλλιτεχνική, δουλειά πέρα από τη σεξεργασία. Γράφει ο Αντώνης Μποσκοΐτης.
Ο Σταμάτης Κραουνάκης γράφει  για το ταξίδι του νέου του δίσκου «Λαϊκά τραγούδια, ο Τίγρης»: «Τα τραγούδια του Τίγρη ήτανε μια βόλτα μεγάλη. Γειτονιές περπατημένες όλες. Από τα πρώτα μας νιάτα μέχρι εδώ. Είχα παρέα μια πολύ δυνατή μπάντα. Τέσσερις πολύ άξιους μάγκες που πιάναν στον αέρα… Κάθε σκέψη, κάθε τραγούδισμα και το κάναν πράξη επιτόπου.
Κι όμως, είναι Χριστούγεννα. Μυθιστορήματα που δεν συνδέονται στο μυαλό μας με τις ημέρες αλλά διαδραματίζονται αυτήν τη γιορτινή περίοδο ή περιέχουν χριστουγεννιάτικες σκηνές που έγραψαν ιστορία. Οι ήρωες κάποιων έργων του Τόμας Μαν, του Τζ. Ντ. Σάλινγκερ, της Τζέιν Οστεν και της Πατρίσια Χάισμιθ βιώνουν αυτές τις μέρες έξω από τα καθιερωμένα. Γράφει η Κατερίνα Αγγελιδάκη

Γιώργος Μιχαλακόπουλος: Οταν ο ποιητής Φανφάρας απήγγειλε Τάσο Λειβαδίτη. Ο Αντώνης Μποσκοΐτης γράφει για τον σπουδαίο ηθοποιό που ταυτίστηκε με τον Κάρολο Κουν, με τη χρυσή εποχή του Εθνικού Θεάτρου, με την αντίσταση εναντίον της χούντας, τους ποιητές και τους πολιτικούς αγώνες.

«Ετσι κι αλλιώς τα θέλουν όλα!». Η Ειρήνη Δρίβα έφτιαξε έναν οδηγό για χριστουγεννιάτικες βόλτες στην πόλη με εκδηλώσεις και δράσεις για παιδιά. Θέατρο, κινηματογράφος, βιωματικά εργαστήρια απλώνονται σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας.

Για να μην «έχει την αγάπη για ντροπή». Ο Μάνος Καρατζογιάννης συγκινεί στην παράσταση «Οταν μεγαλώσω θα γίνω Νάνα Μούσχουρη». Γράφει ο Αντώνης Μποσκοΐτης.

Exit mobile version