Το ρίσκο που παίρνει το Κίεβο στο Κουρσκ

Το ρίσκο που παίρνει το Κίεβο στο Κουρσκ

Συνεχίζουν την προέλαση οι ουκρανικές δυνάμεις, αλλά τα ερωτήματα για τα αποτελέσματά της παραμένουν

Σε μεγάλο στοίχημα για την Ουκρανία έχει εξελιχθεί η επιχείρηση στο Κουρσκ, στη ρωσική επαρχία που έχει μείνει στην Ιστορία για τη μνημειώδη σύγκρουση του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου ανάμεσα στον Κόκκινο Στρατό και τη Βέρμαχτ. Η ουκρανική επίθεση ήρθε έπειτα από εβδομάδες στρατιωτικών αποτυχιών στην ανατολική περιοχή του Ντονιέτσκ. Από καθαρά τακτικής άποψης, τα ουκρανικά στρατεύματα πραγματοποίησαν εντυπωσιακές επιδόσεις. Κατάφεραν να συγκεντρώσουν μηχανοκίνητες μονάδες άνω των 1.000 αντρών χωρίς να γίνουν αντιληπτές και να αιφνιδιάσουν τους Ρώσους συνοριοφύλακες, διασπώντας δύο εχθρικές γραμμές άμυνας και αναγκάζοντας τη Μόσχα να εκκενώσει τους οικισμούς κοντά στο πεδίο των μαχών.

Υπάρχει ωστόσο κι ένα μειονέκτημα στην αστραπιαία προέλαση, καθώς οι γραμμές ανεφοδιασμού γίνονται μακρύτερες και επομένως χρειάζονται ενισχύσεις για περαιτέρω προέλαση. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν το Κίεβο θα επιχειρήσει να μεταφέρει κι άλλους στρατιώτες και πόρους στην περιοχή, την ώρα που εξακολουθεί να έχει ανάγκη από προσωπικό στο πολύ πιο σημαντικό πεδίο μαχών Ντονμπάς.

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πόλεμος φθοράς, δεν έχει τόση σημασία ποιος κερδίζει εδάφη και πού, αλλά κυρίως πώς αυτό αλλάζει τη σχετική μαχητική δύναμη των δύο πλευρών. Εφόσον το κύριο πρόβλημα των Ουκρανών είναι η έλλειψη στρατιωτικού προσωπικού, ελλοχεύει ο κίνδυνος μεγάλων απωλειών. Αντίθετα, το Κρεμλίνο εξακολουθεί να έχει επαρκή αποθέματα τόσο προσωπικού όσο και στρατιωτικού υλικού.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, που χαρακτήρισε την εισβολή «ευρείας κλίμακας πρόκληση», δήλωσε ότι η Ουκρανία προσπαθεί να βελτιώσει τη διαπραγματευτική της θέση με την εισβολή στο Κουρσκ και ότι η Μόσχα θα απαντήσει στην επίθεση του Κιέβου. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αριθμός των εθελοντών που θέλουν να ενταχθούν στον ρωσικό στρατό αυξήθηκε εξαιτίας της επίθεσης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι η εισβολή σχεδιάστηκε «για να ασκήσει πίεση στη Ρωσία» και να ωθήσει «τον πόλεμο στο έδαφος του επιτιθέμενου», προσθέτοντας ότι χιλιάδες πλήγματα στο έδαφος της Ουκρανίας που εξαπολύθηκαν από το Κουρσκ αξίζουν «μια δίκαιη απάντηση».

 

Τόνωση ηθικού για μια κουρασμένη δύναμη

Στο πλαίσιο των δηλώσεων Ζελένσκι, η Ουκρανία συνέχισε για δεύτερη εβδομάδα την εκτεταμένη επίθεσή της στο ρωσικό έδαφος, όπου υποστηρίζει πως οι δυνάμεις της έθεσαν υπό τον έλεγχό τους δεκάδες οικισμούς, βομβαρδίζοντας παράλληλα εντατικά τη γειτονική περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, ο κυβερνήτης της οποίας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι Ουκρανοί θέλησαν ύστερα από καιρό να αναλάβουν κάποια πρωτοβουλία στον συνεχιζόμενο πόλεμο, ακολουθώντας τελικά μια στρατηγική που για πολλούς αναλυτές ισοδυναμεί με «drone Blitzkrieg», δηλαδή κεραυνοβόλο πόλεμο με αιφνιδιαστικές επιθέσεις στην εχθρική περιοχή με χρήση και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ο ουκρανικός στρατός υποστήριξε την περασμένη εβδομάδα πως κατέρριψε ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-34 (αξίας μεταξύ 30 και 50 εκατ. δολαρίων) πάνω από το Κουρσκ, ενώ το Κίεβο ανέφερε πως κρατά περισσότερους από 100 αιχμαλώτους. Αν ισχύουν οι πληροφορίες, η επίθεση θα μπορούσε να είναι και μια ευκαιρία να συλληφθούν αιχμάλωτοι πολέμου για μελλοντικές ανταλλαγές κρατουμένων.

Επιπλέον, με την αιφνιδιαστική εισβολή στο Κουρσκ το Κίεβο ενδεχομένως σκοπεύει να στείλει ένα μήνυμα στους διεθνείς υποστηρικτές του ότι εξακολουθεί να βρίσκεται σε μάχη, ενόψει και των κρίσιμων αμερικανικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου. Εκτός από τους στρατηγικούς στόχους, θα μπορούσε να υπάρξει και ψυχολογικός αντίκτυπος για τους Ουκρανούς που έχουν δει τα στρατεύματά τους να υποφέρουν από μια σειρά αποτυχιών, ενισχύοντας το ηθικό τους.

 

Στο παιχνίδι και η Λευκορωσία;

Εν μέσω πάντως της έντασης που έχει προκαλέσει η σύγχρονη μάχη του Κουρσκ, η Λευκορωσία, σύμμαχος της Ρωσίας, ανακοίνωσε ότι στέλνει τις δυνάμεις της στα σύνορα με την Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι η τελευταία παραβίασε τον εναέριο χώρο της κατά την εισβολή της στο ρωσικό έδαφος. Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε ότι οι δυνάμεις αεράμυνας της χώρας κατέστρεψαν χιλιάδες ουκρανικούς στόχους που πετούσαν πάνω από το Μόγκιλεφ στα ανατολικά της χώρας.

 

Μπορεί να επηρεάσει την έκβαση του πολέμου;

Δεν είναι σαφές πόσο καιρό θα διαρκέσει η επίθεση που ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου και πόσο μακρύτερα θα προχωρήσουν τα στρατεύματα, όμως μια άμεση συνέπεια της επιχείρησης αναμένεται να είναι η μείωση των ρωσικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στο Χάρκοβο. Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, η Ρωσία ήδη αναγκάστηκε να αποσύρει δυνάμεις από το εσωτερικό της Ουκρανίας προκειμένου να υπερασπιστεί τις θέσεις που δέχονται πλήγματα. Βέβαια, το Κρεμλίνο δεν έχει επιβεβαιώσει αυτή την πληροφορία.

Οι στρατιωτικοί αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι η ουκρανική προέλαση μπορεί να αλλάξει την πορεία του πολέμου και άλλους να τονίζουν ότι για να διατηρήσει την τρέχουσα θέση της στο Κουρσκ η Ουκρανία θα πρέπει να στείλει περισσότερα στρατεύματα, άρματα μάχης και πόρους. Παράλληλα, η Ουκρανία πιθανώς επιδιώκει να αναβαθμίσει τη διαπραγματευτική της θέση ώστε να προτείνει κατάπαυση του πυρός, προσφέροντας δυνητικά ως αντάλλαγμα την περιοχή που κατέλαβε.

Δείτε επίσης:

Χαλκιδική: Το μπαλάκι των ευθυνών στο υπουργείο Ανάπτυξης πετάει η δήμαρχος για την άδεια του λούνα παρκ (Audio)

«Πετάχτηκε από το κάθισμα με φόρα και χτύπησε στο κεφάλι» – Συγκλονίζει ο αδερφός του 19χρονου που σκοτώθηκε στο λούνα παρκ (Video)

Χαλκιδική: Κατέληξε ο 19χρονος που τραυματίστηκε σοβαρά σε λούνα παρκ – Έδινε μάχη για τη ζωή του (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter