Τα Χριστούγεννα του 1992, πραγματοποιήθηκε ένα κινηματογραφικό ριφιφί στην Τράπεζα Εργασίας στην Καλλιρόης. Οι δράστες, σκάβοντας επί μήνες μέσα από τους υπονόμους απέναντι από την Τράπεζα, κατάφεραν να φτάσουν με μεγάλη ακρίβεια στο αθωράκιστο σημείο στο θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας και να αδειάσουν όλες τις θυρίδες, που απ’ ό,τι λεγόταν την εποχή εκείνη, είχαν από κοσμήματα, μαύρο χρήμα και κοκαΐνη, έως το … σαρανταπεντάρι της «17 Νοέμβρη».
Πρόκειται για την πιο εντυπωσιακή διάρρηξη που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, η οποία τελικώς έμεινε ανεξιχνίαστη, αφού διακινήθηκαν σενάρια για Ιταλική Μαφία, πολιτική μαφία και μαφία γενικώς.
Χρόνια μετά το ριφιφί, ένας Σύρος κρατούμενος, πήγε στον Εισαγγελέα (επρόκειτο για τον νεαρό τότε Γιάννη Αγγελή) και κατέθεσε ονόματα πέντε ατόμων, που όπως υποστήριζε, γνώριζε ότι έκαναν το ριφιφί. Η υπόθεση ποινικά και τηλεοπτικά ξανάνοιξε και τα Μέσα της εποχής μπήκαν σε ένα αγώνα δρόμου για να βρουν λεπτομέρειες.
Την εποχή εκείνη, μία κυρία, η οποία δούλευε στο ΔΟΛ ως αρχισυντάκτης, είχε αναλάβει και το γραφείο Τύπου του Υπουργού Δικαιοσύνης, Γεωργίου Κουβελάκη. Φαίνεται λοιπόν, να είναι αυτή που διέρρευσε στο συγκρότημα τη δικογραφία με τα ονόματα των εμπλεκόμενων. Έλα όμως, που μαζί με τη δικογραφία για το ριφιφί, διέρρευσε μία ακόμη δικογραφία με ονόματα της επώνυμης Αθήνας που σχετιζόταν με το έγκλημα της νύχτας. Κάπου έγινε το μπέρδεμα και οι εφημερίδες του ΔΟΛ, αντί να γράψουν τους «ενεχόμενους» του ριφιφί, ενέπλεξαν τη μισή Αθήνα σε αυτό χρησιμοποιώντας κατά λάθος στοιχεία από την άλλη δικογραφία. Τη γκάφα του ΔΟΛ, ακολούθησαν και άλλες εφημερίδες, μέσα από την κοινή ενημέρωση των συντακτών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που είχε τη λειτουργία τραστ.
Θυμήθηκα αυτή την παλιά δημοσιογραφική ιστορία, βλέποντας τις διαρροές που γίνονται για την υπόθεση Folli Follie. Στην υπόθεση ενεπλάκησαν τα ονόματα του Αλέκου Φλαμπουράρη και του Αλέξη Χαρίτση. Ας αφήσουμε στην άκρη την ουσία της υπόθεσης, πώς δηλαδή ένα σκάνδαλο με πρωταγωνιστές τον Κουτσολιούτσο και όσους συμμετείχαν στα πάρτι του, (πολλοί είναι σήμερα ε υπουργοί της ΝΔ) ανακάλυψαν ενόχους μέσα από mail κάποιου υπαλλήλου που πουλάει εκδουλεύσεις στο αφεντικό του. Ας μείνουμε στο τυπικό και μόνο. Αν διαβάζεις την έκθεση της Ελεγκτικής Εταιρείας, δεν υπάρχουν αναφορές για τον Φλαμπουράρη και τον Χαρίτση που να τους συνδέουν με οποιονδήποτε τρόπο με την υπόθεση. Τι συνέβη λοιπόν; Κάποιος μπέρδεψε τα σχέδια επί χάρτου και τις «δικογραφίες» όπως την εποχή του ριφιφί. Δηλαδή τα Μέσα Ενημέρωσης, ενώ ήταν σε ετοιμότητα για την προαποφασισμένη ενοχοποίηση συγκεκριμένων προσώπων, έπεσε το σύνθημα «βγάλτε το τώρα». Αλλά όπως και στο ριφιφί, κάποιος μπέρδεψε ονόματα και υποθέσεις.
Πληροφορίες λένε, πως το όνομα του Αλέκου Φλαμπουράρη το ετοιμάζουν για άλλη υπόθεση , σε έναν από τους πολλούς σχεδιασμούς κατασκευής σκανδάλων. Από κεκτημένη ταχύτητα όμως, ή ενδεχομένως από λάθος συνεννόηση , έπεσε τώρα στο τραπέζι ή για να ακριβολογούμε στα κανάλι.
Και για να το κάνουμε πιο αντιληπτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως έχει εξασφαλίσει μια σειρά από site, να ρίχνουν στον αέρα ταυτόσημα, μαζικά δημοσιεύματα, πολλές φορές με ίδιο λεκτικό, για να πλήττουν τους αντιπάλους του. Μπορεί εύκολα να διακρίνει κάποιος αυτή την «συναντίληψη» στο protothema.gr, iefimerida.gr, liberal.gr αλλά και άλλα. Ίδια λογική, ίδια πολιτική προτίμηση αλλά και ίδια κείμενα. Σε μια γκάφα του συστήματος πρόσφατα, κάποια από τα site αυτά δημοσίευσαν μαζί με το ίδιο κείμενο και τις οδηγίες του εντολέα ο οποίος τους έγραφε να κατηγορούν τον Αλέξη Τσίπρα πως χτυπάει τον Τσιόδρα.
Φαίνεται πως για δεύτερη φορά, ο υπερβάλλοντας ζήλος τους εκθέτει. Ξεκίνησε η επίθεση στο Φλαμπουράρη και το Χαρίτση, γιατί κάποιος πάτησε κατά λάθος το κουμπί. Ναι, βρισκόμαστε μπροστά στο ριφιφί του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θα επανέλθουμε.