Το «πυρηνικό κλαμπ» των πέντε χωρών θα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη

Φωτογραφία αρχείου (Russian Defense Ministry Press Service via AP)

Συνάντηση στη Νέα Υόρκη στο εγγύς μέλλον θα έχουν αντιπρόσωποι της ομάδας πέντε πυρηνικών χωρών, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA επικαλούμενο δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Η ομάδα αποτελείται από τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, τη Γαλλία και τη Βρετανία, όλες τους χώρες με πυρηνικά όπλα και μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Μπορεί ο Ριαμπκόφ να μην ανακοίνωσε την ημερομηνία που θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση ούτε να ανέφερε το επίπεδο των αξιωματούχων που θα συμμετάσχουν σ’ αυτήν, όμως στην ουσία αυτή θα είναι η πρώτη απευθείας συνάντηση σε κλειστή μάλιστα ομάδα όλων των μεγάλων «παικτών» του πολέμου της Ουκρανίας.

Ο πόλεμος που διεξάγεται σε ευρωπαϊκό έδαφος, και ιδιαίτερα κάποιες κινήσεις από την πλευρά του Κιέβου και των συμμάχων του, που η Μόσχα χαρακτηρίζει ως κινήσεις κλιμάκωσης, έχουν φέρει συχνές απειλές χρήσης πυρηνικών όπλων από την πλευρά της Ρωσίας, η οποία μάλιστα πρόσφατα αναθεώρησε και το πυρηνικό της δόγμα.

Μόλις το περασμένο μήνα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Μόσχα επεκτείνει τον κατάλογο των σεναρίων που θα μπορούσαν να την ωθήσουν να εξετάσει το ενδεχόμενο να πυροδοτήσει ένα πυρηνικό όπλο.

Όπως σημειώνεται, τον Ιανουάριο του 2022, λίγες εβδομάδες πριν ξεκινήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι «πέντε πυρηνικές δυνάμεις» εξέδωσαν κοινή δήλωση στην οποία ανέφεραν ότι θεωρούσαν την αποφυγή πολέμου μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων και τη μείωση των στρατηγικών κινδύνων ως τις πρωταρχικές τους προτεραιότητες.

«Επιβεβαιώνουμε ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί», ανέφεραν τότε.

Η συνάντηση που σχεδιάζεται είναι εκ των πραγμάτων εξαιρετικά κρίσιμη στην παρούσα συγκυρία και είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων, αφού στην ουσία πρόκειται για την πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία που Ρωσία και Κίνα κάθονται στο ίδιο τραπέζι με τις ΗΠΑ, την Βρετανία και την Γαλλία με θέμα συζήτησης, ένα κρίσιμο ζήτημα για την παγκόσμια τάξη. Πιθανότατα η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (UNGA) στη Νέα Υόρκη τις επόμενες εβδομάδες.

Διαβάστε επίσης:

Μαρκ Ρούτε: «Σταματήστε να ανησυχείτε για μια νέα προεδρία Τραμπ»

Διαμαρτυρία της Ιταλίας για τις ισραηλινές επιθέσεις σε κυανόκρανους του ΟΗΕ στον Λίβανο

Ισραήλ: Υπουργός του Νετανιάχου μιλάει για κατακτήσεις εδαφών μέχρι τη Δαμασκό

Ετικέτες