Το «ψηφιακό κράτος» βλάπτει σοβαρά τους ασφαλισμένους

Το «ψηφιακό κράτος» βλάπτει σοβαρά τους ασφαλισμένους

Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι επιβαρύνονται με ποσά ακόμη και άνω των 1.000 ευρώ για να καταθέσουν την αίτησή τους, αφού μπήκε λουκέτο στα αρμόδια τμήματα

Μοιάζει σαν κάποιος να έχει βάλει το χέρι στην τσέπη όσων ετοιμάζονται να περάσουν στους απόμαχους της εργασίας και να ζήσουν με τη σύνταξή τους και να τους υφαρπάζει χρήματα.

Είναι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που όρθωσε εμπόδια στη διαδικασία της κατάθεσης αίτησης συνταξιοδότησης, καθώς πλέον όσοι μπαίνουν σ’ αυτήν δαπανούν υπέρογκα ποσά, έως και πάνω από 1.000 ευρώ. Είναι μία ακόμη πράξη αναλγησίας που φέρνει βαριά τη σφραγίδα αφενός του… άριστου υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και αφετέρου του αποκαλούμενου και «Προκρούστη των ασφαλιστικών δικαιωμάτων» πρώην υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση.

Όταν φέρεις τους βαρύγδουπους πανεπιστημιακούς τίτλους του απόφοιτου του MIT (MSc στην τεχνολογική πολιτική), του Harvard Kennedy School (MA στη δημόσια πολιτική) και του τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών όπως ο Κυρ. Πιερρακάκης δεν γίνεται να μη γνωρίζεις ότι το 78% των Ελλήνων εργαζομένων άνω των 65 ετών δεν έχει αγγίξει ηλεκτρονικό υπολογιστή και ότι μόνο το 2% έχει ψηφιακές γνώσεις άνω του μετρίου. Εφόσον λοιπόν γνωρίζεις αυτά τα διαθέσιμα σε όλους δεδομένα, δεν είναι λογικό να φτιάχνεις μια ηλεκτρονική διαδικασία η οποία απαιτεί τη συμπλήρωση αίτησης οκτώ σελίδων με 15 πεδία σε κάθε σελίδα και αυτή η συμπλήρωση να προϋποθέτει ότι ακόμη και ένας εξειδικευμένος χρήστης πληροφορικής θα έχει μελετήσει εγχειρίδιο χρήσης 86 σελίδων (55 για τις κύριες και 31 για τις επικουρικές).

Άραγε ως άριστος της πληροφορικής δεν γνωρίζει ότι η Google διαθέτει σχετικό εργαλείο για το «φιλικό στους χρήστες περιβάλλον» μιας εφαρμογής; Προφανώς ο Κυρ. Πιερρακάκης το γνωρίζει αλλά, ακόμη πιο προφανέστατα, όλα γίνονται επίτηδες. Άλλωστε σε αυτό έχει συνδράμει και ο πρώην υπουργός Γ. Βρούτσης, ο άνθρωπος που με τις αντισυνταγματικές περικοπές του 2012 στις συντάξεις (με τη συνδρομή του Γιώργου Κουτρουμάνη) έχει στερήσει από τους συνταξιούχους ποσό που ξεπερνά τα 86 δισ. ευρώ.

Έκλεισαν τις υπηρεσίες

Ηταν ο ν. 4670/2020 (νόμος Βρούτση) με τον οποίο οδηγηθήκαμε στο κλείσιμο των τμημάτων που παραλάμβαναν τις αιτήσεις συνταξιοδότησης (και οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ βοηθούσαν συχνά στη συμπλήρωση). Όπως φαίνεται, οι Μητσοτάκης – Βρούτσης – Πιερρακάκης βιάζονταν να ορθώσουν «προσχώματα» και να βάλουν τους πολίτες να πληρώνουν υπέρογκα ποσά για την κατάθεση της ηλεκτρονικής αίτησης συνταξιοδότησης.

Ο ν. 4670 τέθηκε σε ισχύ στις 28 Φεβρουαρίου 2020. Αμέσως λοιπόν εκκινεί ο γολγοθάς. Με την 136473-29/6/2020 εγκύκλιο ενημερώνονται οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ότι «Οι αιτήσεις για την απονομή σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου, υποβάλλονται πλέον υποχρεωτικά στην ηλεκτρονική υπηρεσία Ψηφιακής Απονομής Σύνταξης “ΑΤΛΑΣ” μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr)». Το αποτέλεσμα καταφανές. Οι ασφαλισμένοι, μην έχοντας άλλη επιλογή, αναγκάζονται να καταφεύγουν σε ιδιωτικά γραφεία και να ξοδεύουν μεγάλα ποσά, τα οποία (για κύρια και επικουρική) αρχίζουν από 500 ευρώ (250+250) και φτάνουν έως και πάνω από 1.000 ευρώ!

Όμως και πάλι οι υποψήφιοι συνταξιούχοι είναι εκτεθειμένοι. Στον κυκεώνα προστέθηκαν οι fast track διαδικασίες. Δηλαδή οι συντάξεις απονέμονται βάσει των δηλωθέντων στοιχείων ενώ ο έλεγχος των στοιχείων θα γίνεται μετά την απονομή της σύνταξης και σε βάθος χρόνου! Αυτό σημαίνει ότι στις περιπτώσεις που τα δηλωθέντα στοιχεία δεν συμφωνούν θα πρέπει να επιστραφούν χρήματα, ίσως και ολόκληρη η σύνταξη! Επειδή όμως ουδείς γνωρίζει τον ακριβή χρόνο ασφάλισής του (ο ασφαλιστικός βίος δεν βρίσκεται ολόκληρος σε ηλεκτρονική μορφή), τυχόν δηλωθέντα στοιχεία (χωρίς την επίσημη καταμέτρηση) εκ των πραγμάτων είναι λάθος! Συνεπώς, ο δρόμος προς τα ιδιωτικά γραφεία γίνεται υποχρεωτικός, τα οποία εκτός από την υποβολή της αίτησης αναλαμβάνουν ολόκληρο τον φάκελο συνταξιοδότησης. Έτσι όμως μεγεθύνεται το κόστος!

Διαβάστε επίσης

Δύο χρόνια ψηφιακό κράτος: Overrated

Στους δρόμους οι συνταξιούχοι: Διεκδικούν αυξήσεις στις συντάξεις – Καταγγέλλουν κυβερνητικό εμπαιγμό (Photos)

Documento Newsletter