Το πρώτο «Μεγάλο Πράσινο Σημείο» στην Αττική

Δρομολογήθηκε η κατασκευή και λειτουργία του πρώτου σύγχρονου «Μεγάλου Πράσινου Σημείου» στην Αττική για την αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών, με την προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε από την πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ, περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου και τον δήμαρχο Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέα Ευθυμίου.

Η σύμβαση προβλέπει την κατασκευή και τη λειτουργία ενός Κέντρου Ανακύκλωσης, Εκπαίδευσης και Διαλογής στην Πηγή (ΚΑΕΔΙΣΠ) και ενός Μεγάλου Πράσινου Σημείου (ΜΠΣ) σε κοινόχρηστο χώρο εμβαδού 11.170 τ.μ. επί της λεωφόρου Π. Ράλλη 22, στον δήμο Μοσχάτου-Ταύρου. Ο συγκεκριμένος χώρος, δεδομένης της έκτασης και της προσβασιμότητας, είναι κατάλληλος για την εξυπηρέτηση και άλλων όμορων δήμων.

«Η ανάπτυξη του συγκεκριμένου πρώτου Πράσινου Σημείου το οποίο θα έχει υπερτοπικό χαρακτήρα», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Αφροδίτη Μπιζά, «αποτελεί και την εκκίνηση για την υλοποίηση της νέας εθνικής πολιτικής στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων». Ειδικεύοντας τις αρμοδιότητες και τους ρόλους, η κ. Μπιζά αναφέρει ότι ο δήμος παρέχει το ακίνητο και έχει την αρμοδιότητα για την ίδρυση και τη λειτουργία του Πράσινου Σημείου κατά το μέρος που εξυπηρετεί τους δημότες του. Ο ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής) αναλαμβάνει τον σχεδιασμό, την αδειοδότηση, την κατασκευή και τη λειτουργία του ΚΑΕΔΙΣΠ και του ΜΠΣ και ως φορέας διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) της Αττικής, έχει τις αρμοδιότητες της προσωρινής αποθήκευσης, μεταφόρτωσης, επεξεργασίας, ανακύκλωσης, αξιοποίησης και διάθεσης των στερεών αποβλήτων. Το γεγονός ότι το σχεδιαζόμενο ΚΑΕΔΙΣΠ και ΜΠΣ θα έχει υπερτοπικό χαρακτήρα, απαιτεί εκ προοιμίου την εκτέλεση εργασιών που ανήκουν στην αρμοδιότητα του ΕΔΣΝΑ, ο οποίος διαθέτει και τον απαιτούμενο εξοπλισμό και εγκαταστάσεις για την τελική επεξεργασία των ανακυκλώσιμων υλικών.

Τα έσοδα από την εκμετάλλευση των ανακυκλώσιμων προϊόντων που θα συλλέγονται στο ΚΑΕΔΙΣΠ και το ΜΠΣ θα ανήκουν στον ΕΔΣΝΑ και θα χρησιμοποιούνται για κάλυψη των εξόδων της λειτουργίας καθώς και τη μετέπειτα ανάπτυξη των ΚΑΕΔΙΣΠ και του ΜΠΣ.

Σημειώνεται ότι τα Μεγάλα Πράσινα Σημεία αποτελούν υπαίθριους-περιφραγμένους χώρους, που φέρουν κατάλληλο εξοπλισμό και υποδομές (κτίριο και εξοπλισμός) και τα Πράσινα Σημεία είναι οριοθετημένοι και κατάλληλα διαμορφωμένοι χώροι με κατάλληλη κτιριακή υποδομή και εξοπλισμό, οργανωμένοι από τους ΟΤΑ Α’ βαθμού, ώστε οι δημότες να αποθέτουν ανακυκλώσιμα υλικά, χωριστά συλλεγέντα, όπως χαρτί, γυαλί, μέταλλα, πλαστικά, υφάσματα, βρώσιμα έλαια ή χρησιμοποιημένα αντικείμενα και εξοπλισμό (όπως ρουχισμό, έπιπλα, ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό) προκειμένου να προωθηθούν στη συνέχεια για ανακύκλωση ή για επαναχρησιμοποίηση.

Τα κέντρα ανακύκλωσης, εκπαίδευσης και διαλογής στην πηγή αποτελούν χώρους για τους οποίους, αναφορικά με τις υποδομές, ισχύουν τα αναφερόμενα για τα πράσινα σημεία, σε συνδυασμό με εκπαίδευση για τη διαλογή στην πηγή, όπου και ενσωματώνονται πρωτοβουλίες κοινωνικής οικονομίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ