Το πρώτο κεντροαριστερό debate με την Φώφη… απούσα-παρούσα!

Το πρώτο κεντροαριστερό debate με την Φώφη… απούσα-παρούσα!

«Ο καθένας στον τομέα του κι ο… Λουμίδης στους καφέδες», που λέει και η διαφήμιση. Έτσι ακριβώς κύλησε η χθεσινή βραδιά του πρώτου – μη θεσμικού, που θα έλεγε και η Φώφη – debate μεταξύ πέντε εκ των δέκα υποψηφίων ηγετών του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, όπως συνηθίσαμε και για λόγους συντομίας να τον αποκαλούμε, παρότι ακόμα και ορισμένοι εκ των υποψηφίων αρχηγών του δεν…. τρελαίνονται για τον όρο!

Εν ολίγοις, ο Σταύρος Θεοδωράκης με τόλμη και με όπλο στη φαρέτρα του το πετυχημένο πείραμα του Ποταμιού – μην γελάτε, σας βλέπω!

Ο Γιώργος Καμίνης, ο πετυχημένος δήμαρχος – γέλασε κανείς; – και ηγέτης τού «ναι» στο δημοψήφισμα του 2015, με στρογγυλέματα ολούθε! Δεν βρίσκεις γωνίες πουθενά, όμως!

Ο Γιάννης Μανιάτης, με τα ένσημα ζωής, την πανεπιστημιακή του έδρα και την εξόρυξη πετρελαίων που θα μας κάνει Ντουμπάι της Ευρώπης – που θα έλεγε και ο ΓΑΠ…

Ο Γιάννης Ραγκούσης, με την επιμονή «απεταξάμην τον Μητσοτάκη», που αρνήθηκε τα 7 χιλιάρικα της βουλευτικής έδρας του ΣΥΡΙΖΑ – λες και του την πρότειναν!

Και ο Νίκος Ανδρουλάκης, με τα ένσημα της Ευρωβουλής και το νεαρό της ηλικίας.

Θεοδωράκης – Καμίνης εναντίον Φώφης

Κατά τα λοιπά, στο πρώτο debate μεταξύ των υποψηφίων, που διοργάνωσε ο τηλεοπτικός σταθμός «Action 24», η μεγάλη απούσα αλλά… πανταχού παρούσα ήταν η Φώφη Γεννηματά, που έχει εξαρχής ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμμετάσχει παρά μόνο στα «θεσμικά» debates, που θα διοργανώσει η Επιτροπή Αλιβιζάτου. Παρούσα, κυρίως για την αρνητική στάση της στο θέμα της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας στις κεντροαριστερές εκλογές για την ανάδειξη επικεφαλής, αλλά και για την απουσία της από το Κοινοβούλιο κατά την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Ενιαίο κόμμα, αλλά… όχι ακριβώς

Παρά τις διαφορές, πάντως, όλοι δήλωσαν πρόθυμοι να συνυπάρξουν την επόμενη ημέρα, ασχέτως εκλογικού αποτελέσματος, ενώ ουδείς τόλμησε να πει ξεκάθαρα τις λέξεις «πρέπει να διαλυθούν τα κόμματα που θα συγκροτούν το νέο φορέα» – με λίγα λόγια, πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ. Και επειδή εδώ ακριβώς «κολλάει» το θέμα «θαλασσοδάνεια του ΠΑΣΟΚ», όπως είπε ο Γιάννης Μανιάτης που ρωτήθηκε, το κόμμα «όπως και η ΝΔ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ» διέπραξε το λάθος του υπερδανεισμού εκείνης της περιόδου, αλλά σήμερα αποπληρώνει το χρέος του κανονικά, ενώ έχει περιορίσει και τις λειτουργικές του δαπάνες «κατά 95%». Και κατέληξε πως όλοι δεσμεύονται ότι δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν οι πολίτες ούτε κατά ένα ευρώ.

Κατά τα άλλα, όλοι θέλουν ένα ενιαίο κόμμα, αλλά… πολυτασικό. Ουδείς, επίσης, τόλμησε να τα βάλει με το ΠΑΣΟΚ και το παρελθόν του, με εξαίρεση τον Θεοδωράκη που απλά θύμισε την εκλογική κατάρρευση του ιστορικού κόμματος, επειδή θίχτηκε όταν ο Μανιάτης τον ρώτησε πως θα πετύχει ως αρχηγός του νέου φορέα, αφού απέτυχε με το Ποτάμι! Πράγμα που αρνήθηκε, φυσικά, συγκρίνοντας την αφεντιά του με τον Λεωνίδα Κύρκο και τον Κωστή Στεφανόπουλο και ρωτώντας εάν και εκείνοι θεωρείται πως απέτυχαν!

Ο Ραγκούσης εναντίον Κυριάκου και Διοίκησης Εκκλησίας

Όσο για τις πιο εντυπωσιακές ατάκες αυτής της εξαιρετικά πολιτισμένης και φιλικής αλλά πληκτικής βραδιάς, ανήκουν οπωσδήποτε στον Γιάννη Ραγκούση! Καθότι πήγε ένα βήμα παραπέρα από την πρότασή του να δεσμευτούν όλοι πριν από τις εκλογές της 12ης Νοεμβρίου ότι δεν θα συνεργαστούν και δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αν βγει πρώτο κόμμα η ΝΔ αλλά χωρίς αυτοδυναμία. Προσέθεσε λοιπόν πως αν ο Μητσοτάκης δεν πάρει αυτοδυναμία, πρέπει να παραιτηθεί και από την προεδρία του κόμματός του, γιατί θα έχει αποτύχει! Η δεύτερη εντυπωσιακή αλλά και τολμηρή ατάκα του Γιάννη Ραγκούση αφορούσε στη γνωστή πλέον κόντρα του με την Εκκλησία, μετά τις πρόσφατες αναφορές του περί «ομοφυλοφιλίας στα υψηλά κλιμάκια της Εκκλησίας, ακόμη και μεταξύ μητροπολιτών» και το εξώδικο που του έστειλαν. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση και αφού επανέλαβε ότι αυτά που είχε πει αφορούσαν σε καταστάσεις και όχι σε πρόσωπα, έκανε λόγο για «ακροδεξιό σκοταδισμό που πολλές φορές εκπέμπεται από την Διοίκηση της Εκκλησίας» και την κάλεσε «να κάνει βήματα προόδου και όχι οπισθοχώρησης»! Πάμε για δεύτερο εξώδικο…

Καμίνης: το πρωί δήμαρχος, το βράδυ πρόεδρος

Από την άλλη, ο Γιώργος Καμίνης που συγκέντρωσε, αν όχι τα πυρά, έστω τις υποψίες των συνυποψηφίων του – και κυρίως του Σταύρου Θεοδωράκη – για το πώς θα καταφέρει να είναι το πρωί δήμαρχος και το βράδυ πρόεδρος κόμματος, αφού έχει δηλώσει ότι δεν θα παραιτηθεί από τη δημαρχία, η απάντησή του είχε δύο σκέλη: το πρώτο ήταν… «κάντο όπως ο Ρέντζι, ο Σιράκ και ο Μιτεράν», καθώς και οι τρεις υπήρξαν δήμαρχοι και ταυτόχρονα πρόεδροι κομμάτων. Το δεύτερο, όμως, καθότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν εκλεγεί θα είναι πρόεδρος κόμματος χωρίς να είναι βουλευτής, ήταν η πάγια θέση του πως ο νέος φορέας δεν θα γεννήσει ένα κόμμα αρχηγικό, αλλά συλλογικό. Αυτή την συλλογική ηγεσία, δήμαρχε, στην συγκεκριμένη παράταξη, με την συγκεκριμένη ιστορία στο θέμα «ενότητα» και με τους υπόλοιπους συνυποψηφίους παρόντες, είσαι βέβαιος ότι την σκέφτηκες καλά; Μπα…

Μητσοτάκης – Τσίπρας θα έλθουν σε εμάς!

Όπως ήταν φυσικό, το ερώτημα που τέθηκε και ξανατέθηκε με παραλλαγές ήταν η ενδεχόμενη εκλογική συνεργασία με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι είπαν τα γνωστά περί ακραίου νεοφιλελευθερισμού του Μητσοτάκη και ακραίου λαϊκισμού του Τσίπρα και επανέλαβαν μετ’επιτάσεως ότι δεν θα γίνουν το δεκανίκι κανενός. Είναι δε τόσο σίγουροι για την επιτυχία του νέου κόμματος – ειδικά ο Σταύρος μάς ενημέρωσε ότι «με το καλημέρα, θα έχει 15%!» – που θεωρούν βέβαιο ότι οι άλλοι δύο (σ.σ. ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ) θα προστρέξουν στο νέο κεντροαριστερό κόμμα για συνεργασία με βάση το δικό του πρόγραμμα και όχι το αντίθετο. Η μόνη… «φωτεινή» εξαίρεση ήταν και πάλι ο Σταύρος, ο οποίος ονειρεύεται ένα ολοκαίνουργιο κόμμα που θα χωράει τους πάντες που ανήκουν ιδεολογικά στο Κέντρο, συμπεριλαμβανομένων και των «δεξιών φιλελεύθερων» – τόνισε άλλωστε πως δεν φοβάται τη λέξη «δεξιός»! Αλίμονο!

Έρχεται το νέο από τα παλιά

Σε αυτό το πρώτο debate, πάντως, είχαν την τιμητική τους όλοι οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ! Πλην Φώφης – δικαιολογημένα, καθότι συνυποψήφια. Μέσα στην εκτίμηση και το… μέλι για Σημίτη, Βενιζέλο και Παπανδρέου! Εννοείται ότι υπήρξε θετική αναφορά και στον Ανδρέα. Τελικά, νέο φορέα πάτε να φτιάξετε, σύντροφοι, ή νέο ΠΑΣΟΚ; Ιδού η απορία!

Documento Newsletter