Το πρώτο γήπεδο της ΑΕΚ – Το «στολίδι» της προσφυγιάς (video)

Το πρώτο γήπεδο της ΑΕΚ – Το «στολίδι» της προσφυγιάς (video)

Το γήπεδο της ΑΕΚ έχει περάσει από πολλά… στάδια, αλλά στις 27 Ιουλίου με τα εγκαίνια της «Αγιά Σοφιάς» παίρνει την τελική μορφή του, ώστε η Ένωση να αποκτήσει ξανά το δικό της «σπίτι».

Σαν σήμερα στις 3 Ιανουαρίου του 1962 εγκαινιάστηκε σε ένα φιλικό παιχνίδι το αναμορφωμένο -τότε- γήπεδο και έζησε μοναδικές στιγμές. Με αφορμή αυτό το φιλικό το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων γυρίζει το χρόνο πίσω και ανατρέχει στις ξεχωριστές στιγμές που έζησε το γήπεδο της ΑΕΚ. Παράλληλα, παρουσιάζει το φιλικό με την Μπαρτσελόνα, που είχε «μαγνητίσει» το ενδιαφέρον το 1962.

Με τις νεόδμητες εξέδρες και τον καινούργιο χλοοτάπητα να κοσμούν το… στολίδι εκείνης της εποχής, η ΑΕΚ γιόρτασε το νέο τότε γήπεδό της και κάλεσε την Μπαρτσελόνα σε φιλική αναμέτρηση. Τη γιορτή αυτή παρακολούθησαν 31.960 φίλοι της ΑΕΚ, απέναντι σε μια από τις υπερδυνάμεις του ισπανικού πρωταθλήματος.

Ο αγώνας είχε τεράστιο ενδιαφέρον και τον παρακολούθησαν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, και ο Ισπανός πρίγκιπας και μετέπειτα βασιλιάς, Χουάν Κάρλος.

Το κόστος των εισιτηρίων ήταν 40 δραχμές το απλό και 60 δραχμές το αριθμημένο. Για την ιστορία, πριν την έναρξη του αγώνα η ΑΕΚ τίμησε τους παλιούς διεθνείς ποδοσφαιριστές της (Ρίμπας, Δελαβίνιας, Γάσπαρης, Μαρόπουλος, Κανάκης, Πούλης, Κωνσταντινίδης).

Οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ και της Μπαρτσελόνα μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο κρατώντας την ελληνική και την ισπανική σημαία, αντίστοιχα.

Ο αγώνας είχε… δευτερεύουσα σημασία, αλλά οι Καταλανοί ήταν «καταιγιστικοί» και επικράτησαν με 6-0. Τα γκολ σημείωσαν οι Περέδα (4΄, 48΄), Εβαρίστο (27΄), Κότσις (38΄), Τζενσάνα (46΄) και Ζάλντουα (65΄). Η «Μπάρτσα» έχασε πέναλτι, με τον Φακή να αποκρούει την εκτέλεση του Κότσις.

Για την ΑΕΚ αγωνίστηκαν οι: Σεραφείδης (Φακής), Αναστασιάδης, Μαρδίτσης, Σοφιανίδης, Παπαποστόλου (Πολύζος), Σκευοφύλακας, Γκούβας (Τσαχουρίδης), Σταματιάδης (Δεμίρης) Νεστορίδης, Κρυστάλλης, Άμπος.

Οι ξεχωριστές στιγμές του γηπέδου της ΑΕΚ

Η σκεπαστή

Το γήπεδο της ΑΕΚ έχει ζήσει μεγάλες στιγμές, αλλά κάποιες έχουν μείνει χαραγμένες στην ιστορία του συλλόγου. Στις 7 Οκτωβρίου 1979 ο τότε πρόεδρος, Λουκάς Μπάρλος, έφτιαξε την πρώτη διώροφη κερκίδα στην Ελλάδα. Το κάτω διάζωμα ονομάστηκε «σκεπαστή» και ήταν μια από τις πιο ξακουστές θύρες ελληνικών γηπέδων. Αυτό που ίσως δεν είναι τόσο γνωστό είναι ότι αρχικά η «σκεπαστή» ήταν η κερκίδα που φιλοξενούσε τους φιλάθλους των αντιπάλων ομάδων, πριν γίνει το «σπίτι» των οργανωμένων οπαδών της ΑΕΚ.

Πρωτάθλημα 1989

Η ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς δεν ήταν το φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Άλλωστε, είχαν περάσει 10 χρόνια από την τελευταία φορά που είχε κατακτήσει πρωτάθλημα και ποτέ από την στιγμή που το ποδόσφαιρο έγινε επαγγελματικό. Στις 21 Μαΐου η Φιλαδέλφεια… γιόρταζε! Η ΑΕΚ είχε κατακτήσει και μαθηματικά το πρωτάθλημα και 36.000 άνθρωποι ήταν έτοιμοι να πανηγυρίσουν το σπουδαίο επίτευγμα. Η Ένωση εμφανίστηκε στο γήπεδο, για πρώτη φορά εκείνη την χρονιά με τη “vintage” εμφάνιση, στα μεγάφωνα έπαιζε το “Final Countdown” και τα καπνογόνα ήταν… αμέτρητα. Για την ιστορία, η ΑΕΚ αντιμετώπιζε εκείνη την ημέρα τον ΠΑΟΚ.

Το νέο «Νίκος Γκούμας»

Το 1990 το γήπεδο μετονομάστηκε σε «Νίκος Γκούμας», παίρνοντας το όνομα του παλιού προέδρου της Ένωσης. Η ΑΕΚ ήθελε με αυτόν τον τρόπο να τιμήσει τον πρώην πρόεδρο της ομάδας που είχε προσφέρει τόσα πολλά στο σύλλογο, αλλά και είχε βοηθήσει για τον εκσυγχρονισμό του γηπέδου.

Η επιστροφή του Μπάγεβιτς

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς αγαπήθηκε όσο λίγοι στην ΑΕΚ, αλλά επίσης μισήθηκε όσο λίγοι. Ο προπονητής των επιτυχιών της Ένωσης άφησε την ομάδα για να πάει στον Ολυμπιακό. Επομένως, η επιστροφή του στο «Νίκος Γκούμας» δεν ήταν… στρωμένη με ροδοπέταλα. Η ΑΕΚ αντιμετώπιζε τον Ολυμπιακό στις 12 Ιανουαρίου 1997 και όλοι οι «κιτρινόμαυροι» τον περίμεναν με «ανοιχτές αγκάλες». Παρά το γεγονός ότι εκείνη την ημέρα έβρεχε ακατάπαυστα και στη συνέχεια αναβλήθηκε το παιχνίδι, οι «Ενωσίτες» βρέθηκαν στο γήπεδο για να υποδεχτούν τον «προδότη». Με τυπωμένα χαρτονομίσματα με το πρόσωπο του Μπάγεβιτς, υβριστικά πανό (σ.σ. ίσως το χειρότερο που έχει αναρτηθεί σε γήπεδο) και πολλές… πέτρες και νεράντζια μπήκε στο «Νίκος Γκούμας» η αποστολή των «ερυθρόλευκων». Ο αγώνας έγινε την επομένη, λόγω της βροχής, και η κατάσταση ήταν το ίδιο… πολεμική. Ο Μπάγεβιτς, όσα χρόνια κι αν πέρασαν, είχε την ίδια αντιμετώπιση, αλλά ποτέ σ’ αυτό το επίπεδο. Ο Σέρβος τεχνικός πολλά χρόνια μετά είχε τονίσει ότι ποτέ δεν θα συγχωρέσει αυτούς που του έκαναν τόσο μεγάλο κακό.

Ο αγώνας με τη Ρεάλ Μαδρίτης

Όταν αγωνίζεσαι απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης είναι πάντα ξεχωριστό, πόσο μάλλον για το Champions League. Στις 2 Οκτωβρίου του 2002 η ΑΕΚ αντιμετώπιζε τη «βασίλισσα» που εκείνη την περίοδο «κουβαλούσε» το προσωνύμιο “galacticos”, μιας και είχε στη σύνθεσή της πολύ σπουδαίους παίκτες. Το παιχνίδι ήταν φανταστικό και η Ένωση πήρε μια ιστορική ισοπαλία με 3-3! Η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο οποίος είχε επιστρέψει στην ΑΕΚ, είχε προηγηθεί 3-1, αλλά τελικά πήρε το βαθμό της ισοπαλίας. Ο Τσιάρτας είχε ανοίξει το σκορ στο 6΄, αλλά ο Ζιντάν στο 15΄ ισοφάρισε. Στο 25΄ ο Μαλαδένης έκανε το 2-1 και τρία λεπτά αργότερα ο Νικολαΐδης ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 3-1. Στο 40΄ ο Ζιντάν μείωσε και το τελικό 3-3 διαμόρφωσε ο Γκούτι στο 60΄.

Η «μαύρη ημέρα»

Ήταν μια ημέρα, την οποία ακόμα δεν έχουν ξεχάσει οι φίλοι της ΑΕΚ. Αυτό, άλλωστε, φάνηκε και στα εγκαίνια του νέου γηπέδου, όπου βρέθηκαν χιλιάδες φίλοι της ομάδας. Στις 5 Μαΐου 2003 ο τότε πρόεδρος, Γιάννης Γρανίτσας, κατεδάφισε το «Νίκος Γκούμας». Έκτοτε η ιστορία του γηπέδου είναι γνωστή. Η ΑΕΚ να αναζητά γήπεδο σε ΟΑΚΑ, Ανω Λιόσια και άλλες έδρες και να ψάχνει τρόπο να φτιάξει το «σπίτι» της, μέχρι που ο Δημήτρης Μελισσανίδης έδωσε τη λύση.

«Έλαμψε» κι εκτός ποδοσφαίρου

Αναμφίβολα το «Νίκος Γκούμας» είχε ζήσει μοναδικές στιγμές κι εκτός ποδοσφαίρου, μιας και πολλοί τραγουδιστές παγκοσμίας φήμης πραγματοποίησαν συναυλία στη Φιλαδέλφεια. Ο Ρόρι Γκάλαχερ τραγούδησε για το ελληνικό κοινό το 1981. Επίσης, Iron Maiden και Μπράιαν Άνταμς πραγματοποίησαν συναυλίες το 1988 και το συγκρότημα The Cure το 1989. Το 1990 ήταν η σειρά της Τίνα Τέρνερ για συναυλία στο στάδιο «Νίκος Γκούμας», ενώ το 1993 ήρθαν στην Ελλάδα οι Έλτον Τζον και Στινγκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Documento Newsletter