“Το πρωί δεν θα υπάρχει φωτιά στα Κύθηρα”

Την πίστη του ότι σε λίγες ώρες θα σβηστούν και οι τελευταίες μικροεστίες εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Την αισιοδοξία του έως το πρωί θα έχουν εξαλειφθεί και οι τελευταίες μικροεστίες της πυρκαγιάς στα Κύθηρα, εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος έχει μεταβεί στο νησί ως επικεφαλής του κυβερνητικού κλιμακίου.

«Πιστεύουμε ότι με την κινητοποίηση όλων των πεζοπόρων τμημάτων που υπάρχουν και είναι πάρα πολύ αυξημένη η παρουσία τους, θα έχουμε ένα ευτυχές αποτέλεσμα, και με το ξημέρωμα της επόμενης ημέρας, με την έλευση των εναέριων μέσων, θα ολοκληρωθεί η κατάσβεση» ανέφερε ο κ. Αποστόλου μιλώντας στην ΕΡΤ. Σημείωσε πως «η αποψινή δεν θα είναι τόσο δύσκολη νύχτα όσο αυτές που πέρασαν τα προηγούμενα βράδια» και επανέλαβε πως αύριο το πρωί «θα είμαστε στην ευτυχή θέση να πούμε ότι ολοκληρώθηκε μια φωτιά που ήταν άκρως επικίνδυνη».

Ενημέρωσε πως αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη δύο εστίες, με τη μία να είναι πιο επικίνδυνη, κοντά στη Μονή Μυρτιδίων.

Ο κ. Αποστόλου τόνισε πως η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα, με την αποστολή τόσο των απαραίτητων επίγειων δυνάμεων όσο και όλων των διαθέσιμων εναέριων μέσων και μίλησε για τις δυσκολίες κατάσβεσης. «Πρόκειται για μια πυρκαγιά δύσκολη, γιατί το ανάγλυφο του νησιού, το είδος της βλάστησης και η διαρκής εναλλαγή της φοράς των ανέμων δυσκόλεψαν πάρα πολύ την κατάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά. Έχουμε δύσκολες συνθήκες, ιδιαίτερα από πλευράς κατεύθυνσης των ανέμων, υπογράμμισε.

Σε αυτό το πλαίσιο έκανε ειδική μνεία στη μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων. «Οι πυροσβέστες υπερέβαλαν τις δυνάμεις τους» είπε και προσέθεσε πως σήμερα έφτασε στο νησί βαρύς εξοπλισμός με το καράβι της γραμμής, που έχει μπει στη διαδικασία πυρόσβεσης, δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες, διαχωρίζοντας τις καμένες εκτάσεις από τις μη καμένες.

Τέλος, ανακοίνωσε πως «την επόμενη ημέρα πρέπει να δούμε όχι μόνο τις ζημιές που έχουν γίνει και να τις εκτιμήσουμε, ιδιαίτερα στον αγροτικό χώρο, όπου είχαμε σε αγροτικές δραστηριότητες (ελαιοκαλλιέργειες, αμπέλια, μελισσοκομία, κτηνοτροφία), όλα αυτά θα τα εκτιμήσουμε όσο γίνεται γρηγορότερα και θα υπάρξουν οι αποζημιώσεις που αναλογούν, αλλά πρέπει να κηρυχθούν οι συγκεκριμένες εκτάσεις αναδασωτέες, άμεσα, και να προχωρήσουμε στη σύνταξη των μελετών, γρήγορα πριν έρθει το φθινόπωρο, τα εδάφη τα οποία πρέπει να προστατευτούν να ληφθούν όλα τα αντιπλημμυρικά έργα».