Το προσωπικό «τσαλάκωμα» του πρωθυπουργού και ο δύσκολος πολιτικός χειμώνας

Το προσωπικό «τσαλάκωμα» του πρωθυπουργού και ο δύσκολος πολιτικός χειμώνας

Οι ανασχηματισμοί σπανίως λύνουν τα ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις, ωστόσο εξασφαλίζουν θετική δημοσιότητα για μερικές ημέρες, μέχρι να ξεχαστούν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέτυχε πλήρως, όχι μόνο δεν εξασφάλισε θετική δημοσιότητα αλλά ο ανασχηματισμός που ξεκίνησε σαν σύγκρουση μεταξύ διαπλεκομένων συμφερόντων με ανταλλαγή πυρών μέσω φιλοκυβερνητικών Μέσων Ενημέρωσης την Δευτερά το απόγευμα, κορυφώθηκε σε κυβερνητική κρίση με την άρνηση του Ευάγγελου Αποστολάκη, πριν καν ορκιστεί.

Το χειρότερο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ότι από την όλη περιπέτεια βγαίνει “τσαλακωμένο” το προσωπικό του προφίλ. Πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι ενδεχομένως να του στοιχίσει περισσότερο και από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, αφού αναδεικνύεται πλέον η προσωπική του αδυναμία και ανεπάρκεια, και η έλλειψη ηγετικότητας, που φροντίζουν επιμελώς να συγκαλύπτουν τα φιλικά του Μέσα Ενημέρωσης. Επιπλέον έστω και με αποθετικό τρόπο έδωσε την δυνατότητα στον πολιτικό του αντίπαλο να σκοράρει και να κερδίσει πόντους. Ο Αλέξης Τσίπρας έπαιξε σκληρά και πέτυχε τον δικό του στόχο, να ακυρώσει την υποκρτική και προσχηματική συναίνεση που εκβίασε ο πρωθυπουργός μέσω του Ευάγγελου Αποστολάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έδωσε μάλιστα την εντύπωση ότι σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό δεν είναι υποχείριο επιχειρηματικών συμφερόντων και έχει αρκετή αυτοπεποίθηση για να αρνείται.

Με τον θόρυβο που έγινε ακυρώθηκε και το μήνυμα που ήθελε να στείλει ο πρωθυπουργός. Αν και στο ρητορικό επίπεδο αποφεύγει να αποδεχθεί ευθύνες στην διαχείριση της πανδημίας και στις πυρκαγιές, εντούτοις ξήλωσε τις ηγεσίες των δύο υπουργείων, Δημοσίας Τάξεως και Υγείας. Στο δεύτερο μάλιστα δεν απομακρύνθηκε μόνο ο Βασίλης Κικίλιας αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης. Από κοινού χρεώθηκαν την αποτυχία του εμβολιασμού.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν έχει πολιτικό στίγμα και φυσικά δεν μπορεί να πλαισιώσει και να ενισχύσει οποιοδήποτε νέο κυβερνητικό αφήγημα. Αντίθετα η απομάκρυνση Χρυσοχοίδη και η ένταξη του Θάνου Πλεύρη, που προστίθεται στους Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη, απομακρύνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τον κεντρώο και εκσυγχρονιστικό χώρο και δείχνει ότι υποκύπτει στις πιέσεις της ακροδεξιάς του πτέρυγας που φλερτάρει με μία ευρωπαικού τύπου νέα δεξιά. Η εξέλιξη αυτή ανατρέπει τις εσωκομματικές ισορροπίες με την μετριοπαθή καραμανλική πτέρυγα. Το εάν οι πάλαι ποτέ σημιτικοί και εκσυχρονιστές θα συνεχίσουν να στηρίζουν και να εξωραΐζουν μία κυβέρνηση που γέρνει ακόμη περισσότερο προς τα δεξιά είναι πλέον ερώτημα.

Ο Αντώνης Σαμαράς βγαίνει κερδισμένος η δική του ομάδα έχασε έναν υφυπουργό, τον Κώστα Βλάσση, αλλά αναβάθμισε την παρουσία της με το υπουργείο Υγείας και δύο ακόμη υφυπουργούς. Συνολικά ο ανασχηματισμός όχι μόνο δεν συνιστά το πολυπόθητο “restart”, του πρωθυπουργού αλλά σηματοδοτεί το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνηση με την συμπλήρωση των δύο χρόνων.

Συνολικά η κυβέρνηση πληγωμένη από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και με τον πρωθυπουργό προσωπικά αποδυναμωμένο καλείται σε μία εβδομάδα, στην ΔΕΘ, να εμφυσήσει θετική δυναμική σε μία κοινωνία που είναι κουρασμένη και απογοητευμένη από την πανδημία και ενώ είναι σε εξέλιξη η οικονομική κρίση. Τα δύσκολα είναι μπροστά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν κλείσει η συζήτηση του ανασχηματισμού από διάφορα κέντρα, φιλικά προς την κυβέρνηση, διακινείται το ερώτημα εάν θα αντέξει έναν δύσκολο πολιτικό χειμώνα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter