Το προοδευτικό προσωπείο Ανδρουλάκη – Κουτσούμπα

Το προοδευτικό προσωπείο Ανδρουλάκη – Κουτσούμπα

ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ έχουν καταχωρηθεί εδώ και καιρό στο προοδευτικό τόξο. Προοδευτικές δυνάμεις τις ανεβάζουν και τις κατεβάζουν και μάλιστα με την βούλα. Είναι όμως έτσι; Όσον αφορά τα περισσότερα μέλη τους και ιδιαίτερα τους ψηφοφόρους τους δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι κατατάσσονται στις προοδευτικές δυνάμεις. Με τις ηγεσίες όμως τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.

Η ηγεσία Ανδρουλάκη απέχει πολύ από τις παρακαταθήκες τόσο του Ανδρέα Παπανδρέου αλλά και της Φ. Γεννηματά. Όχι μόνο απέχει αλλά κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Ο Ανδρέας με όλα τα σωστά και τα λάθη του που μπορεί κάποιος να του καταλογίσει είχε μία σταθερά που τήρησε απαρέγκλιτα σε όλον το πολιτικό βίο του: Την αντίθεση στην Δεξιά. Κάθε μορφής δεξιάς. Αυτό του επέτρεψε και προοδευτικό έργο να κάνει και την δεξιά να στριμώξει για δεκαετίες.

Ο Ανδρουλάκης κινείται στον αντίποδα. Έχει μετατρέψει το στελεχικό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ σε φυτώριο ανάδειξης υπουργών του Μητσοτάκη. Τα παραδείγματα μεταπήδησης στην ΝΔ είναι πολλά. Δεν πρόκειται για κάποιο καπρίτσιο των στελεχών που πάνε στη ΝΔ. Πρόκειται για την ίδια την πολιτική που εκπέμπει η συγκεκριμένη ηγεσία. Μία πολιτική που είναι αντιγραφή της δεξιάς σοσιαλδημοκρατίας που παρατηρούμε και σε κάποιες άλλες χώρες της Ευρώπης. Αυτή η πολιτική είναι ακριβώς ο παράγοντας που στρώνει το έδαφος για μεταπηδήσεις στην δεξιά. Στο άμεσο μέλλον θα έχουμε και άλλες.

Η ηγεσία Κουτσούμπα ακολουθεί το ίδιο μοτίβο που ακολούθησε και η Παπαρήγα. Πόλεμος και μάλιστα με λάσπη κατά της «άλλης αριστεράς» και ιδιαίτερα κατά του ΣΥΡΙΖΑ που στην πράξη τον θεωρούν ως κύριο εχθρό. Επαναστατική ρητορεία και χάραξη μιας πολιτικής που παραπέμπει λύσεις για τον λαό στην μετά θάνατον ζωή. Υιοθέτηση από τα τελευταία συνέδρια του σταλινισμού με ότι αυτός συνεπάγεται για την σύγχρονη ζωή. Πρώτο παράδειγμα που κατατάσσει το σημερινό ΚΚΕ όχι απλά στις συντηρητικές δυνάμεις αλλά στον αναχρονισμό είναι η καταψήφιση του νόμου για το γάμο των ομοφυλοφίλων.  Είναι καθαρό ότι όχι μόνο απορρίπτει η συγκεκριμένη ηγεσία την προοδευτική συνεργασία αλλά την πολεμά και θα την πολεμά  λυσσαλέα.

Σε κάθε περίπτωση το προοδευτικό προσωπείο που φορούν δεν μπορεί να κρύψει ούτε την δεξιά στροφή του Ανδρουλάκη ούτε τον αναχρονισμό της ηγεσίας Κουτσούμπα.

Με αυτές τις παραδοχές οι εκκλήσεις για συνεργασία με αυτές τις δύο ηγεσίες  μόνο ψευδαισθήσεις προσφέρουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ηγηθεί της προσπάθειας για προοδευτική συνεργασία έχοντας ανοικτή την πόρτα  στις χιλιάδες των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ.

* Ο Μάκης Κοψίδης είναι μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter