Το πρόγραμμα της Παιδικής και Εφηβικής Σκηνής στο Θέατρο Τέχνης

Το πρόγραμμα της Παιδικής και Εφηβικής Σκηνής στο Θέατρο Τέχνης

Φέτος το Θέατρο Τέχνης προτείνει τρεις διαφορετικές προτάσεις με ελληνικά έργα για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά αλλά και εφήβους, που έχουν σχεδιαστεί για να παίζονται τόσο στις σκηνές του Θεάτρου Τέχνης όσο και σε σχολεία ή ακόμα και σε ιδιωτικούς χώρους!

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

«ΕΙΡΗΝΗ» , Αριστοφάνη (από 5 ετών)

H Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Τέχνης (Φρυνίχου 14, Πλάκα) παρουσιάζει από 23 Οκτωβρίου, σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ ΡΟΥΜΕΛΗΣ την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη σε μια ευφάνταστη διασκευή-σκηνοθεσία για παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού, από τον συνεργάτη του Θεάτρου Τέχνης Βασίλη Μαυρογεωργίου.

Η περιπέτεια του Τρυγαίου, που καβάλα σε ένα σκαθάρι ανεβαίνει στον Όλυμπο για να ελευθερώσει τη σκλαβωμένη Ειρήνη, γίνεται αφορμή για μια ξεκαρδιστική παράσταση με ζωντανή μουσική, τραγούδια, χορό. Μια παράσταση-παιχνίδι όπου μέσα από τον αυτοσχεδιασμό και τις ξέφρενες μεταμορφώσεις, ηθοποιοί του Θεάτρου Τέχνης με την καθοδήγηση του Βασίλη Μαυρογεωργίου, ζωντανεύουν την πανέξυπνη ιστορία που επινόησε ο πατέρας της κωμωδίας Αριστοφάνης, προκειμένου να μιλήσει με πρωτότυπο αλλά και εύληπτο τρόπο για τα δεινά του πολέμου, τη δύναμη της αλληλεγγύης και την μοναδική αξία της ειρήνης, που χωρίς αυτή, τίποτε καλό δεν μπορεί να υπάρξει στον κόσμο.

Η διασκευή, που έγινε με πολλή προσοχή ειδικά για μικρότερες ηλικίες και με χιούμορ που μπορούν να αντιληφθούν τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι, επικεντρώνεται στα βαθιά νοήματα της ιστορίας, δίνοντας έμφαση στους, υψηλής τεχνικής, θεατρικούς μηχανισμούς του Αριστοφάνη, με σκοπό να αναδυθεί το θέατρο στην πιο αγνή του μορφή.

Στην «Ειρήνη», ο «Πόλεμος», αυτός ο αδίστακτος, τρομακτικός θεός, έχει φυλακίσει στον Όλυμπο την όμορφη, γλυκιά θεά «Ειρήνη» σε μια σπηλιά φραγμένη με τεράστιους, ασήκωτους βράχους και ετοιμάζεται να καταστρέψει όλες τις ελληνικές πόλεις διαλύοντάς τις άγρια με το γουδοχέρι του. Την ίδια στιγμή ο Τρυγαίος, ένας απλός καθημερινός άνθρωπος που έχει απαυδήσει από τα δεινά που έχει φέρει ο πόλεμος στη ζωή όλων των Ελλήνων (μην ξεχνάμε ότι το έργο γράφτηκε κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου) αποφασίζει να γίνει «ήρωας» και να ανέβει στον Όλυμπο προκειμένου να ζητήσει τη βοήθεια των θεών. Μόνο που σαν απλός αγρότης που είναι, δεν έχει «Πήγασο» να καβαλήσει και να πετάξει εκεί ψηλά, αλλά ένα …σκαθάρι. Με αυτό το αστείο, βρωμερό σκαθάρι θα φτάσει στη κατοικία των θεών για να βρει τελικά μόνο τον Ερμή που τον ενημερώνει ότι οι θεοί, θυμωμένοι και εκείνοι με τους ανθρώπους που επιμένουν ασταμάτητα να πολεμούν, έχουν εγκαταλείψει τον Όλυμπο στα χέρια του Πολέμου. Και η περιπέτεια ξεκινά: θα προλάβει ο Τρυγαίος να ελευθερώσει τη Ειρήνη προτού ο Πόλεμος συντρίψει οριστικά όλες τις πόλεις μέσα στο γουδί του; Θα πείσει όλους τους Έλληνες να τον βοηθήσουν; Γιατί είναι τόσο δύσκολο οι άνθρωποι να ενωθούν και να απελευθερώσουν την ειρήνη;

Η προσπάθεια των ανθρώπων να ελευθερώσουν την Ειρήνη, είναι μια αλληγορία για την τεράστια δυσκολία της ανθρώπινης επικοινωνίας. Ο συγγραφέας διαρκώς μας θυμίζει ότι ο πόλεμος στηρίζεται στην αδιαφορία των ανθρώπων για τον συνάνθρωπό τους και στο χάος που δημιουργούν τα πολλαπλά συμφέροντα. Μέσα από το παιχνίδι ρόλων-συμβόλων που στήνει η παράσταση, τα παιδιά μυούνται στις σημαντικότερες έννοιες και αξίες της ζωής αλλά και στην απαράμιλλη μαγεία της θεατρικής πράξης. Η ομορφιά της ελευθερίας, η δύναμη της ομαδικότητας, της ομόνοιας, της αλληλεγγύης, του σεβασμού απέναντι στο συνάνθρωπο και τη φύση αναδεικνύονται με γέλιο, κέφι, φαντασία, χορό και τραγούδια, σε  ζωντανή- μουσική Νίκου Κυπουργού και στίχους Βασίλη Μαυρογεωργίου.

Στην ταραγμένη και αβέβαιη εποχή μας, αυτή η παράσταση επιθυμεί να μάθει στους μικρότερους και να θυμίσει στους μεγαλύτερους πόσο πολύτιμη η ειρήνη και πόσο σημαντικό είναι να την διεκδικούμε, να την κατακτάμε και να την προστατεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Ειρήνη» του Αριστοφάνη πρωτοπαρουσιάστηκε από το Θέατρο Τέχνης στην ιστορική παράσταση του 1977 σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν, που με αφορμή τα 80χρονα γενέθλια του οργανισμού, θα θυμηθούμε μέσα από ένα τιμητικό μίνι αφιέρωμα- έκθεση στο φουαγιέ του θεάτρου.

Ταυτότητα Παράστασης

Απόδοση-διασκευή-σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου

Μουσική: Νίκος Κυπουργός

Σκηνικά-κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης

Χορογραφίες: Πάρης Μαντόπουλος

Σχεδιασμός φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου

Βοηθοί σκηνοθέτη: Καλή Βοϊκλή, Στάθης Γεωργαντζής

Παίζουν και τραγουδούν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Νίκος Μαρνάς , Μαριλένα Μόσχου, Ελευθερία Παγκάλου, Δήμητρα Σταύρου, Νίκος Στεργιώτης.

Μουσικός επί σκηνής: Γιώργος Φουντούκος

Πρεμιέρα: Κυριακή 23 Οκτωβρίου

Παραστάσεις: κάθε Κυριακή (έως Κυριακή των Βαΐων) στις 11π.μ. και 3μ.μ. στην σκηνή της Φρυνίχου 14, Πλάκα

Διάρκεια παράστασης: 1.30΄ (με διάλειμμα)

Τιμές: γενική είσοδος 12 ευρώ

Ομαδικές κρατήσεις( 8+ ατόμων): 10 ευρώ

Ειδική προσφορά μέχρι την Κυριακή 23 Οκτωβρίου: γενική είσοδος 10 ευρώ

Ηλεκτρονική προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/paidiki-skini-eirini-aristofani

Τηλεφωνικές κρατήσεις από 1 η Οκτωβρίου:

Πρωϊνά: 10-1μμ τηλ. 210 3228706 (Δευτέρα έως Παρασκευή)

Απόγευμα: 5-10μμ τηλ. 210 3222464 (καθημερινά από 4 Οκτωβρίου)

Κρατήσεις για οργανωμένες πρωϊνές παραστάσεις στο θέατρο για σχολεία-συλλόγους σε ειδικές τιμές: τηλ. 210-8665144, 210-8674657, www.theatropol@otenet.gr

ΕΦΗΒΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

«ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΓΕΡΕΣ ΤΟΥ ΚΑΤΩ ΚΟΣΜΟΥ» (από 11 ετών)

H ΕΦΗΒΙΚΗ Σκηνή του Θεάτρου Τέχνης (ΥΠΟΓΕΙΟ, Πεσμαζόγλου 5) παρουσιάζει από 29 Οκτωβρίου μια πρωτότυπη παράσταση με δημοτική ποίηση, αφήγηση, ζωντανή μουσική και τραγούδια για παιδιά και εφήβους από 11+ ετών: «Το γεφύρι της Άρτας και οι Λυγερές του Κάτω Κόσμου».

Η παράσταση, με αφορμή το γνωστό δημοτικό τραγούδι (που συμπεριλαμβάνεται στην ύλη Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ΄ Γυμνασίου) έχει στόχο να μυήσει μικρότερους και μεγαλύτερους θεατές στην απαράμιλλη ομορφιά της δημοτικής ποίησης που αποτυπώνει την κοινωνία, τα ήθη, τη θέση της γυναίκας και του άντρα στην λαϊκή παράδοση, πυροδοτώντας παράλληλα τον σύγχρονο προβληματισμό και τη συζήτηση γύρω από τα στερεότυπα των φύλων, τις διακρίσεις, την έμφυλη βία.

Η πρώτη εκδοχή της παράστασης πρωτοπαρουσιάστηκε με επιτυχία στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Υπουργείου Πολιτισμού «ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» σε δραματουργία-σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη και πρωτότυπη μουσική που συνδυάζει παραδοσιακούς ήχους με σύγχρονα ακούσματα του Θοδωρή Αμπαζή. Η νέα εκδοχή για παιδιά-εφήβους (από 11 ετών) παρουσιάζεται σε δραματουργική- σκηνοθετική προσαρμογή /ερμηνεία της Αμαλίας Τσεκούρα και του Κωνσταντίνου Ευστρατίου. Η παράσταση θα παίζεται κάθε Σάββατο απόγευμα στο Υπόγειο και είναι ειδικά σχεδιασμένη για να μεταφέρεται σε χώρους σχολείων.

Η συγκλονιστική ιστορία της γυναίκας του Πρωτομάστορα που θυσιάζεται από τον άντρα της προκειμένου να στεριώσει επιτέλους το γεφύρι της Άρτας «που ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ γκρεμιζόταν», γίνεται οδηγός για ένα συναρπαστικό ταξίδι με πρωταγωνίστριες τις «Λυγερές του Κάτω Κόσμου» , τις νεαρές γυναίκες που για αιώνες θυσιάζονταν για χάρη της οικογένειας και της κοινωνίας είτε μεταφορικά, είτε κυριολεκτικά όπως η «Λυγερή» του Γεφυριού της Άρτας. Σαν δύο σύγχρονοι ραψωδοί, οι δύο ηθοποιοί-τραγουδιστές, δίνουν φωνή μέσα από γνωστά και άγνωστα δημοτικά τραγούδια αλλά και πρωτότυπα κείμενα, στις «Λυγερές του Κάτω Κόσμου», όλες εκείνες τις νεαρές γυναίκες της δημοτικής μας ποίησης που «αδικοσκοτώθηκαν» για λόγους τιμής ή θυσίας όπως πρόσταζαν τα ήθη μιας εποχής που δυστυχώς, όπως προδίδει και η επικαιρότητα, δεν είναι ούτε ξεχασμένη, ούτε μακρινή. Η ισχυρότερη μορφή ανάμεσά σε όλες αυτές τις γυναίκες είναι η ίδια η Λυγερή του «Γιοφυριού της Άρτας» στην οποία είναι αφιερωμένο το μεγαλύτερο μέρος της παράστασης, όπου τραγουδιέται το ομώνυμο δημοτικό πλαισιωμένο από διαλογικά μέρη που ζωντανεύουν τον μύθο και τους πρωταγωνιστές του.

Με λεπτότητα και σεβασμό απέναντι στους εφήβους, η παράσταση θίγει τα ζητήματα της (αν)ισότητας, της διαφορετικότητας, της καταπίεσης που έχουν υποστεί άνδρες και γυναίκες από τα πατριαρχικά στερεότυπα καθώς και το φλέγον ζήτημα της έμφυλης βίας. Σε μια κοινωνία που αλλάζει και μοιάζει να συνειδητοποιεί τις διακρίσεις, τις προκαταλήψεις, τη φανερή και κρυμμένη βία στις σχέσεις των ανθρώπων, ενώ ταυτόχρονα συνταράσσεται από συνεχή περιστατικά ακραίας βίας κατά των γυναικών, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μιλήσουμε με σύγχρονο τρόπο στους εφήβους για τις ρίζες των ηθών της ελληνικής κοινωνίας, μιας κοινωνίας που οφείλει σήμερα να προσφέρει ίσες ευκαιρίες, δικαιοσύνη και ασφάλεια σε όλα τα μέλη της.

Η παράσταση είναι ειδικά σχεδιασμένη για να μεταφέρεται και να παρουσιάζεται εύκολα σε χώρους σχολείων. Μετά την παράσταση ακολουθεί συζήτηση με τους εφήβους πάνω στην ιστορία και την επιρροή της δημοτικής ποίησης, την κοινωνία όπως αποτυπώνεται στα δημοτικά τραγούδια, τα ήθη, τα έθιμα, τη θέση της γυναίκας αλλά και του άντρα, τα πρότυπα και τις προκαταλήψεις στην κοινωνία του χτες και του σήμερα.

Ταυτότητα Παράστασης

Προσαρμογή κειμένων-σκηνοθεσία-ερμηνεία-τραγούδι:

Κωνσταντίνος Ευστρατίου, Αμαλία Τσεκούρα.

Δραματουργία-σκηνοθετική επιμέλεια: Μαριάννα Κάλμπαρη

Μουσική σύνθεση-ενορχήστρωση-μουσική διδασκαλία: Θοδωρής Αμπαζής

Σκηνογραφική επιμέλεια-κοστούμια: Σοφία Αρβανίτη-Φλώρου

Επιμέλεια φωτισμού: Στέλλα Κάλτσου

Παραστάσεις: Από Σάββατο 29 Οκτωβρίου έως Σάββατο 17 Δεκεμβρίου στις 5μμ, στη σκηνή του Υπογείου, Πεσμαζόγλου 5

Διάρκεια παράστασης: 60΄

Γενική είσοδος: 12 ευρώ

Ομαδικές κρατήσεις( 8+ ατόμων): 10 ευρώ

Προσφορά μέχρι το Σάββατο 29 Οκτωβρίου: γενική είσοδος 10 ευρώ

Ηλεκτρονική προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/efibiki-skini-to-gefyri-tis-artas-kai-oi-lygeres-tou-kato-kosmou/

Τηλεφωνικές κρατήσεις από 1 η Οκτωβρίου:

Πρωϊνά: 10-1μ.μ. τηλ. 210 3228706 (Δευτέρα έως Παρασκευή)

Απόγευμα: 5-10μ.μ. τηλ. 210 3222464 (καθημερινά από 4 Οκτωβρίου)

Οργάνωση παραστάσεων σε σπίτια, εταιρικά event κ.ά.: eugenia@vegghera.gr

Κρατήσεις για οργανωμένες πρωϊνές παραστάσεις για σχολεία-συλλόγους σε ειδικές τιμές: τηλ. 210-8665144, 210-8674657, theatropol@otenet.gr

 

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ (2 ος χρόνος)

«ΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ» (από 3 ετών)

Το μιούζικαλ τσέπης σε νέα θεατρική διασκευή του γνωστού παραμυθιού του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν για παιδιά από 3+ ετών, που σχεδιάστηκε για να παίζεται σε σχολεία αλλά και σε κάθε είδους χώρους εκδηλώσεων, συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά, μόνο για οργανωμένες παραστάσεις.

Η μεγάλη επιτυχία της περσινής χρονιάς συνεχίζει το ταξίδι της με πολλή δράση, γέλιο, πρωτότυπη μουσική, υπέροχα τραγούδια, χορογραφίες και ένα ευρηματικό σκηνικό και κοστούμια. Μια παράσταση που αγαπήθηκε πολύ από τα μικρά παιδιά και σχεδιάστηκε ειδικά για να μεταφέρεται σε χώρους σχολείων και εκδηλώσεων.

Το έργο μιλά για τη ματαιότητα της αυταρέσκειας και της υπερβολικής ενασχόλησης με την εξωτερική μας εμφάνιση, για την κολακεία και το ψέμμα, για την εξουσία. Πόσο δύσκολο είναι να πούμε την αλήθεια όταν το ψέμα «φαινομενικά» αναδεικνύει την εξυπνάδα μας στους άλλους; Πότε τελικά είναι καλό για μας και τους άλλους να λέμε – ή να μην λέμε – την αλήθεια;

Ταυτότητα Παράστασης

Μετάφραση- Θεατρική διασκευή: Εύα Στυλάντερ

Σκηνοθεσία- μουσική- στίχοι τραγουδιών: Κωνσταντίνος Ευστρατίου

Σκηνικά- κοστούμια: Μυρτώ Κοσμοπούλου

Χορογραφίες- κίνηση: Μαρίζα Τσίγκα

Επιμέλεια κειμένου: Κατερίνα Χαλκούτσου

Παίζουν: Κωνσταντίνος Ευστρατίου, Ιωάννα Μπιτούνη, Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος

Για οργανωμένες παραστάσεις σε σπίτια, εταιρικό event κ.ά.: τηλ. 6942473996 eugenia@vegghera.gr

Κρατήσεις για οργανωμένες πρωϊνές παραστάσεις για σχολεία-συλλόγους σε ειδικές τιμές: τηλ. 210-8665144, 210-8674657, theatropol@otenet.gr

Documento Newsletter