Γαλλία: Το πουλέν της Λεπέν

Γαλλία: Το πουλέν της Λεπέν

Οι ευρωεκλογές σπανίως συγκινούν σε μεγάλο βαθμό την κοινή γνώμη, ωστόσο αυτές που θα διεξαχθούν τον προσεχή Ιούνιο πιθανόν να προκαλέσουν ισχυρό σεισμό στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης ώστε να μην μπορεί να κλείσει κανείς τα μάτια σε ό,τι επακολουθήσει. Τόσο από τις εθνικές κάλπες όσο και από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων για τις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης προοικονομείται τι θα πρέπει να περιμένουμε: μια αποφασιστική στροφή των ψηφοφόρων προς την ακροδεξιά. Για τους Γάλλους αυτό παίρνει σάρκα και οστά με το κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λε Πεν, την οποία διαδέχτηκε στην προεδρία ο «χαρισματικός» Ζορντάν Μπαρντελά το 2022.

Η γαλλική ακροδεξιά έχει ενισχύσει τη δημοτικότητά της την τελευταία δεκαετία εξαιτίας του κύματος λαϊκισμού που εξαπλώνεται στην Ευρώπη και καταγράφει κάθε φορά μεγαλύτερες επιδόσεις. Αλλά με τον μόλις 28 ετών Μπαρντελά φαίνεται ότι θα μπορούσε να πάρει το πάνω χέρι στη Γαλλία, αφού ο «εκλεκτός» της Λε Πεν κλέβει όλο και περισσότερο τα φώτα της δημοσιότητας. Επίσης, καθώς δεν κουβαλάει σαν βαρίδια ούτε το όνομα ούτε τις προηγούμενες ήττες της οικογένειας Λε Πεν, θεωρείται από πολλούς ο ιδανικός «γαμπρός» για την ακροδεξιά. Μάλιστα, είναι ο πρώτος ηγέτης του RN εδώ και μισό αιώνα που δεν ανήκει στη δυναστεία των Λεπέν… άμεσα, ωστόσο είναι κοντά στην οικογένεια, καθώς διατηρεί σχέση με την ανιψιά της Λεπέν Νολουίν Ολίβιερ.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η εκλογή του Μπαρντελά στο τιμόνι του Εθνικού Συναγερμού θα του χρησιμεύσει ως εφαλτήριο για να διεκδικήσει στο μέλλον το ύπατο αξίωμα στη Γαλλία. Ωστόσο, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, οι πλέον έμπειροι του κόμματος φοβούνται ότι θα ξεσπάσει πολιτική θύελλα όταν εμφανιστεί κάποια δημοσκόπηση που θα δείχνει ότι έχει περισσότερες πιθανότητες από τη Λεπέν να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2027.

Παρελθόν με σκιές

Προς το παρόν, πάντως, τόσο η Λεπέν όσο και το πουλέν της προβάλλουν μια εικόνα απόλυτης σύμπνοιας και αλληλοστήριξης. Το παρελθόν του δημοφιλούς πολιτικού δεν είναι ωστόσο καθαρό από σκάνδαλα: το 2019 αποκαλύφθηκε ότι το όνομά του συνδέθηκε με κατηγορίες για «παράτυπη χρήση της αποζημίωσης κοινοβουλευτικού βοηθού» όταν εργαζόταν για τον ευρωβουλευτή Ζαν Φρανσουά Ζαλκ σε καθεστώς μερικής απασχόλησης. Αργότερα γνωστοποιήθηκε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) διεξήγαγε έρευνα σε βάρος του.
Ο Μπαρντελά έχει δηλώσει πως θα οικοδομήσει πάνω στην «τεράστια κληρονομιά» της Μαρίν Λεπέν. Υπογραμμίζει όμως ότι ανήκει σε μια νέα γενιά Γάλλων εθνικιστών που δεν έχουν πολλά κοινά με τον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό που συνδέθηκαν με τον πατέρα της Μαρίν, Ζαν Μαρί Λεπέν, και το Εθνικό Μέτωπο, που μετονομάστηκε έπειτα σε Εθνικός Συναγερμός.
Βέβαια, μια άλλη έρευνα για τον 28άχρονο έδειξε ότι διατηρούσε λογαριασμό στο X (πρώην Twitter) με ψευδώνυμο για να… διανέμει ρατσιστικά και ομοφοβικά μηνύματα.

Θέλει ανατροπές στην ΕΕ

Δηλώνει ότι θέλει «να ξαναγράψει τις συνθήκες της ΕΕ», ενώ ειδικά για το μεταναστευτικό έχει κατηγορήσει την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πως θέλει να μετατρέψει την ΕΕ σε «σιδηροδρομικό σταθμό» και ως απάντηση πρότεινε να αντιμετωπιστούν οι εκλογές ως «δημοψήφισμα» για τη μετανάστευση. Ακόμη, έχει ζητήσει την απόσυρση της Πράσινης Συμφωνίας, η οποία πιστεύει ότι χρησιμοποιείται ως σημαία μιας «τιμωρητικής οικολογίας, που μετατρέπεται σε σύστημα».

Οσον αφορά τη διεύρυνση του μπλοκ, έχει τονίσει χαρακτηριστικά πως «όταν μια δομή δεν λειτουργεί με 27 μέλη, γιατί να θέλεις 36;», ενώ επίσης επέκρινε έντονα την πρόταση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία χαρακτηρίζοντάς τη «βαθιά ανεύθυνη».
Από την άλλη πλευρά, ο κεντρώος Μακρόν με τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις του προσπαθεί να ενισχύσει την εικόνα του ως κοινωνικού μεταρρυθμιστή μόλις τρεις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές. Μετά την καταχώρηση των αμβλώσεων ως συνταγματικού δικαιώματος, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα φέρνοντας προς ψήφιση στο γαλλικό κοινοβούλιο τον ερχόμενο Μάιο ένα σχέδιο νόμου που θα επιτρέπει την ιατρική υποβοήθηση του θανάτου σε ορισμένες περιπτώσεις. Μια ακροδεξιά προεδρία λοιπόν θα ήταν η απόλυτη αποτυχία για τον Μακρόν, τερματίζοντας μια δεκαετία στην εξουσία, η οποία ξεκίνησε όταν παρέσυρε τα παραδοσιακά αριστερά και δεξιά κόμματα στις εκλογές του 2017 και αναμόρφωσε το πολιτικό τοπίο της χώρας σε μια μονομαχία με τη Λεπέν.

Την ίδια ώρα ο ένοικος των Ηλυσίων αντιλαμβάνεται ότι στη γηραιά ήπειρο δημιουργείται ένα κενό, το οποίο η χώρα του θα μπορούσε να καλύψει, κερδίζοντας την εύνοια των ΗΠΑ και προωθώντας εκ νέου τις προτάσεις του για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας, υπό την «αυτονόητη» ηγεσία του μόνου μέλους της ΕΕ που διαθέτει πυρηνικά όπλα.

Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Ο ακροδεξιός Μπαρντελά σαρώνει στις δημοσκοπήσεις – Κλέβει τα φώτα από τη Λεπέν

Documento Newsletter