Non paper της κυβέρνησης Μητσοτάκη προς την Κομισιόν για τον τουρισμό φέρεται να αποκαλύπτει το Politico.
Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει, σύμφωνα με το Politico, την ομαλή επιστροφή στην ελευθερία μετακίνησης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το δημοσίευμα κάνει λόγο για non-paper της Αθήνας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο φέρεται να αναφέρει: «Στόχος μας είναι η επανέναρξη των ταξιδιών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέχρι τις 15 Ιουνίου, όπου αυτό είναι εφικτό».
Όπως αναφέρει, η Αθήνα επιθυμεί «δίκαιη αντιμετώπιση» όλων των ταξιδιωτών για να εμποδίσει τυχόν «εθνικές προκαταλήψεις» στα ταξιδιωτικά πρωτόκολλα,
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον θρυμματισμό της Ενιαίας Αγοράς στην περίπτωση των τουριστικών υπηρεσιών» φέρεται να αναφέρει το σχετικό ελληνικό έγγραφο ενώ ζητά να επιτραπεί στους πολίτες να μπορούν να ταξιδεύουν και στη συνέχεια να επιστρέφουν εύκολα και γρήγορα στο σπίτι τους.
Δεν πρέπει να υπάρχει «καμία καραντίνα ή άλλες ανασταλτικές ή δυσανάλογες απαιτήσεις κατά την επιστροφή τους», καταλήγει.
Σύμφωνα πάντα με το Politico, η Αθήνα δεν προτείνει συνολικό άνοιγμα των συνόρων αλλά επιθυμεί μία «κοινή κατανόηση» σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για το γεγονός ότι όσοι ταξιδεύουν θα πρέπει να υποβάλλονται σε ελέγχους, είτε αντισωμάτων είτε μοριακούς, τρεις ημέρες πριν το ταξίδι τους. Ωστόσο, εναλλακτικά, δεν θα απαιτούνται τεστ «για ταξίδι ανάμεσα σε περιοχές που έχουν αποδείξει ξεκάθαρα και με πειστικές αποδείξεις ότι η κατάσταση με τον κορονοϊό είναι υπό έλεγχο».
«Υπάρχει ακόμη ένα συγκεκριμένο αίτημα από μια χώρα χιλιάδων νησιών που δεν είναι προσβάσιμα οδικώς», τονίζει το Politico και μεταφέρει τη φερόμενη ως ελληνική θέση: «Δεν μπορεί να υπάρξει διάκριση ή διαφοροποίηση μέσων ταξιδιού. Τα μέσα μεταφοράς είτε οδικώς, είτε αεροπορικώς, είτε σιδηροδρομικώς ή ακτοπλοϊκώς, πρέπει να ανοίξουν ξανά, την ίδια στιγμή και με τα απαραίτητα πρωτόκολλα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε πιο απομακρυσμένες χώρες μέλη της Ένωσής μας να μείνουν πίσω».
Συνεπώς, τα αεροπλάνα «όλες οι θέσεις» θα πρέπει να καλύπτονται, όπως φέρεται να αναφέρει το έγγραφο, καθώς το να μείνει η μεσαία θέση άδεια: «θα έκανε τις πτήσεις μη οικονομικές με αμφισβητήσιμα οφέλη για την υγεία».
Πηγή: Politico