Το ποδόσφαιρο πάει στο… Συμβούλιο της Ευρώπης!

Το ποδόσφαιρο πάει στο… Συμβούλιο της Ευρώπης!

Παρουσιάστηκαν στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) , οι εκθέσεις της Α.Brasseur (Λουξεμβούργο – Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη) με θέμα τη «Xρηστή Διακυβέρνηση του Ποδοσφαίρου» και του Δανού βουλευτή (Σοσιαλιστές SOC) Μ. Jensen «Πλαίσιο σύγχρονης αθλητικής διακυβέρνησης».

Οι δύο εκθέσεις, που υπερψηφίστηκαν από τους βουλευτές των 47 κρατών-μελών, προτρέπουν τόσο τις εθνικές κυβερνήσεις και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο τους εμπλεκόμενους φορείς, UEFA και FIFA, να συμπράξουν ώστε να δημιουργηθεί ένα νομικό πλαίσιο για την καλύτερη λειτουργία, διακυβέρνηση, ηθική και διαφάνεια του Αθλητισμού και πιο συγκεκριμένα του ποδοσφαίρου με αποτέλεσμα τη καταπολέμηση δυσλειτουργιών που θίγουν τις δημοκρατικές αρχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα που υπερασπίζεται το Συμβούλιο της Ευρώπης (π.χ. Διαφθορά, ντόπινγκ, φοροδιαφυγή, καταπάτηση ανθρωπίνων και εργατικών δικαιωμάτων κτλ.)

Η έκθεση της A. Brasseur καλεί τις Αρχές της ΕΕ και το ΣτΕ σε συνεννόηση με τη ΔΟΕ, τη FIFA και την UEFA να «προωθήσουν τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Παρατηρητηρίου που θα επιφορτιστεί με την αξιολόγηση της διοίκησης του ποδοσφαίρου, δίνοντας έμφαση στη δεοντολογία και την ακεραιότητα των εκλογών».

Σκοπός είναι η «αποφυγή της αυτοκαταστροφής του ποδοσφαίρου. Το Παρατηρητήριο δεν θα έχει διοικητική εξουσία, αλλά θα διασφαλίζει την αποτελεσματική εφαρμογή και κοινή χρήση των αρχών της χρηστής διακυβέρνησης». Σημειωτέα επίσης είναι η έμφαση της έκθεσης στην αναγκαιότητα να μην εμπλέκονται δημόσιοι υπάλληλοι και άτομα που σχετίζονται με τις εκάστοτε κυβερνήσεις σε ιθύνουσες θέσης των οργανισμών ποδοσφαίρου, στην πλαισίωση της προστασίας των ανήλικων αθλητών, στην εξάλειψη τους χάσματος απολαβών μεταξύ αθλητών και τέλος, στην ενίσχυση της θέσης του γυναικείου φύλλου στον χώρο του ποδοσφαίρου τόσο ως αθλήτριες όσο ως στελέχη.

Η έκθεση του M.Jensen, αναφέρεται στον ευρύτερο τομέα της διακυβέρνησης του αθλητισμού υπογραμμίζοντας την ανάγκη δημοκρατίας, ηθικής και διαφάνειας αλλά και ξεκάθαρων νόμων με προβλεπόμενες κυρώσεις π.χ. κατά των στημένων αγώνων, το ντόπινγκ, τη βία κατά των θεατών, ξέπλυμα χρήματος, ανθρώπινο εμπόριο κτλ.. Καλεί τις κυβερνήσεις να νομοθετήσουν κανόνες ώστε να «περιοριστούν κυριολεκτικά τα ρίσκα διαφθοράς». Προτείνει την δημιουργία μίας διεθνούς πιστοποίησης ISO για την διακυβέρνηση των αθλητικών φορέων, με εναρμονισμένους κανόνες σε διεθνές επίπεδο, οι οποίοι θα αντικατοπτρίζουν τις «ηθικές αθλητικές αξίες όπως είναι η ευγενής άμυλα, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η αλληλεγγύη, η πολυπολιτισμικότητα και η απουσία διακρίσεων κάθε μορφής». Ο M.Jensen λαμβάνει επίσης υπόψη του το ουσιαστικό ρόλο που παίζουν τα MME στη προβολή των αθλητικών δρώμενων και κατά συνέπεια τονίζει το ρίσκο επικινδυνότητας που προκύπτει από την προβολή και κοινή έκθεση είτε για τους αθλητές είτε για τους καταγγέλλοντες πολίτες.

Κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας, τοποθετήθηκαν επί του θέματος δύο βουλευτές της Ελληνικής Αντιπροσωπείας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ψυχογιός τόνισε την ουσιαστική συμβολή των αθλητικών δραστηριοτήτων στη διαδικασία ένταξης διαφορετικών κοινωνικών ομάδων μεταξύ των οποίων, πρόσφυγες και μετανάστες και την ενεργό συμμετοχή τους στη κοινωνία γενικότερα. Επεσήμανε ότι ο αθλητισμός πρέπει να ιδωθεί ως κοινωνικό δικαίωμα και θα πρέπει τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να το διασφαλίζουν με επαρκής εγκαταστάσεις και ενίσχυση του αθλητισμού βάσεις.

Ο βουλευτής του Ποταμιού και ολυμπιονίκης, Γιώργος Μαυρωτάς, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Πρόεδρου της Υποεπιτροπής Εκπαίδευση, Νεολαία και Αθλητισμό » (Επιτροπή Πολιτισμού, Επιστημών, Εκπαίδευσης και ΜΜΕ) και του εισηγητή της έκθεσης «Ενισχύοντας τη σχέση μεταξύ δημοφιλών αθλητικών διοργανώσεων και πολιτιστικής κληρονομιάς », πήρε επίσης τον λόγο και υπενθύμισε πως « το ποδόσφαιρο δεν είναι απλά ένα άθλημα. Αντιπροσωπεύει σημαντικά οικονομικά συμφέροντα και έχει σημαντική οικονομική επιρροή». Γι’ αυτό ακριβώς υπογράμμισε πως πρέπει να διασφαλιστεί η ισχυρή διακυβέρνηση του ποδοσφαίρου, η διαφάνεια, η λογοδοσία και η ακεραιότητα.

Ο Γιώργος Μαυρωτάς σε συνέντευξή που έδωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ χαρακτηρίζει τις δύο αυτές εκθέσεις που ψηφίστηκαν « πυξίδα » για τις κυβερνήσεις και όλους τους αθλητικούς οργανισμούς των κρατών-μελών. Πιστεύει ότι οι δύο αυτές εκθέσεις « μπορούν να είναι παραδείγματα αναφοράς και για την ελληνική πραγματικότητα ώστε να ληφθούν και νομοθετικές πρωτοβουλίες για να μπορέσει η Ελλάδα να περάσει σε μία κατάσταση που δεν μας κάνει πολύ περήφανους στον ελληνικό Αθλητισμό σε σχέση με τη διοίκηση, με τις διαμάχες που υπάρχουν ακόμη και σε κορυφαίο επίπεδο. [?] Απώτερος σκοπός είναι να πέσει το φως στους πραγματικούς πρωταγωνιστές που είναι οι αθλητές και οι επιδόσεις».

Ο Γιώργος Μαυρωτάς πιστεύει ότι έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου στην Ελλάδα για μία «αυτονομία του Αθλητικού κινήματος δίχως αδιαφάνεια και αυθαιρεσία. » Κατά την κρίση του, οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι στον Αθλητισμού στον ελλαδικό χώρο, τόσο σε διοικητικό-διοργανωτικό όσο σε καθαρά πρωταγωνιστικό επίπεδο, έχουν καταλάβει πως είναι προς όφελός τους « να προστατεύσουν το ίδιο τους το προϊόν το οποίο φθίνει. » Πρώτο βήμα είναι η νομοθέτηση και πρωτίστως η εφαρμογή των νόμων. Δεύτερο βήμα χαρακτηρίζει την αξιοκρατική στελέχωση των αθλητικών οργανισμών. Για την επίτευξη αυτού του στόχου θεωρεί ότι ακόμη και πρώην αθλητές μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά μέσα από την εμπειρία τους εκ των έσω. Τρίτο βήμα είναι η αξιοκρατική συγχρηματοδότηση των αθλητικών φορέων όχι μόνο από κρατικούς αλλά και από ιδιωτικούς πόρους. Απώτερος σκοπός είναι η κατάργηση των μαύρων κουτιών, η δημιουργία ενός βιώσιμου μοντέλου στο οποίο οδεύει όλη η Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter