Στον πρόσφατο απολογισμό των δράσεων της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας (ΕΠΑΘΛΑ) για το 2024, που παρουσιάστηκε από τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού και πρόεδρο της Πλατφόρμας Γιώργο Μαυρωτά προέκυψαν αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τα στημένα παιχνίδια και τον παράνομο στοιχηματισμό, μέρος των οποίων δημοσίευσε την προηγούμενη Κυριακή (15/12) το Documento. Παρατηρώντας όμως και αναλύοντας πιο βαθιά τα στοιχεία του απολογισμού διαπιστώνει κάποιος –με βάση το ερωτηματολόγιο που τέθηκε σε αθλητές, διαιτητές και παράγοντες από διάφορα ομαδικά σπορ– ότι μπορεί σε κάποια αθλήματα να μειώθηκαν τα… στησίματα, όμως τα νούμερα σε πολλές κατηγορίες ερωτήσεων παραμένουν άκρως αρνητικά και δεν δικαιολογούν τόσο αισιόδοξα μηνύματα όσο θα ήθελαν οι αρμόδιοι φορείς να περάσουν. Γιατί –ως γνωστόν– οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια…
Η ταυτότητα
Στο διάστημα από 18.11.2024 έως 6.12.2024 απάντησαν 1.393 άτομα, εκ των οποίων 603 προπονητές (43%), 529 διαιτητές (38%) και 261 αθλητές (19%). Συνολικά από όλους όσοι απάντησαν το 47% προέρχεται από το βόλεϊ, το 33% από το μπάσκετ, το 12% από το πόλο, το 2% από το ποδόσφαιρο και άλλο τόσο από το χάντμπολ, ενώ το υπόλοιπο 4% αφορά άλλα σπορ. Κι εδώ είναι το κομβικό σημείο. Οτι, ενώ το 94,2% πιστεύει ότι το παράνομο στοίχημα είναι περισσότερο διαδεδομένο στο ποδόσφαιρο, μόλις το 2% από αυτούς προέρχεται από τον χώρο του ποδοσφαίρου. Εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος ότι, αν το ποσοστό αυτό ήταν π.χ 40%, τότε και τα ποσοστά σε πολλές ερωτήσεις θα είχαν εκτοξευτεί σε αστρονομικά νούμερα, κυρίως δε σε ό,τι αφορά τα στημένα παιχνίδια αλλά και τον παράνομο στοιχηματισμό στο ποδόσφαιρο. Οπότε το δείγμα δεν είναι και τόσο αντιπροσωπευτικό για να βγάλει κάποιος ασφαλή συμπεράσματα.
Ο συντονιστής της ομάδας Εκπαίδευσης και Ευαισθητοποίησης της ΕΠΑΘΛΑ, καθηγητής ΤΟΔΑ στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Αθανάσιος Στρίγκας, που επεξεργάστηκε τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου, ρωτήθηκε από το Documento για το αν τα ποσοστά σε στήσιμο αγώνων και παράνομο στοίχημα θα ήταν πολύ μεγαλύτερα σε περίπτωση που απαντούσε στις ερωτήσεις μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων του ποδοσφαίρου. Ο κ. Στρίγκας τόνισε ότι δεν μπορεί να δώσει υποθετική απάντηση και ότι για να έχει υπεύθυνη άποψη θα έπρεπε να είχε μπροστά του πραγματικά νούμερα. «Θεωρητικά πάντως θα μπορούσαν να είναι όντως μεγαλύτερα…» ανέφερε.
Σημαντικά στοιχεία
Κατά τα λοιπά και σύμφωνα πάντα με το ερωτηματολόγιο της ΕΠΑΘΛΑ:
- Οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι, μετά το ποδόσφαιρο, στο μπάσκετ (27,6%) έχει εξαπλωθεί το παράνομο στοίχημα και ακολουθεί με 10,3% το βόλεϊ.
- Εντυπωσιακό επίσης είναι το γεγονός ότι σχεδόν ένας στους τέσσερις αθλητές ή αθλήτριες πιστεύει ότι έχει μετάσχει σε στημένο παιχνίδι κι αυτό από μόνο του είναι ικανό να ανεβάσει κατά πολύ τα ποσοστά στημένων αγώνων και παράνομου στοιχηματισμού από το 24% (το 19% δήλωσε ότι μετείχε ενώ ένα 5% αρνήθηκε να απαντήσει) που είναι το σημερινό αποτέλεσμα, καθώς τα ύποπτα προς χειραγώγηση ματς φαίνεται πως είναι πολύ περισσότερα από αυτά που πιάνουν οι διωκτικές αρχές ή η Sports Radar της UEFA. Και όταν ομολογεί ένα 2% των αθλητών πως έχει στοιχηματίσει παράνομα σε παιχνίδι της ομάδας του, καταλαβαίνουμε όλοι πού μπορεί να φτάσουν τα ποσοστά που αποτυπώνει η έρευνα.
- Το 26,6% των ερωτηθέντων παραδέχτηκε ότι γνωρίζει έναν τουλάχιστον εμπλεκόμενο σε παράνομο στοιχηματισμό. Επίσης μεγάλο ποσοστό, όπως κι εκείνο που αναφέρει ότι το 12% είχε υποψίες ότι το ματς που έπαιζαν ήταν στημένο, ενώ ένα 5% αρνήθηκε να απαντήσει σε αυτό για δικούς του λόγους…
- Οι αυστηρότερες ποινές σε ποσοστό 77,4% είναι το πιο κατάλληλο μέτρο για να αποθαρρύνει το στήσιμο των αγώνων, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, ενώ το 52,1% πιστεύει ότι θα μπει φραγμός σε αυτό αν υπάρξουν καλύτεροι μισθοί.
- Υπάρχει ένα 3% που δήλωσε ότι το πλησίασαν την τελευταία τριετία για να συμμετάσχει σε στήσιμο αγώνα, ενώ προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχουν έρευνες για στήσιμο και παράνομο στοίχημα ακόμη και στη ρυθμική γυμναστική (8), όσο και στο πόλο! Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές στο μπάσκετ και το βόλεϊ αλλά και στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Το γκολφ έχει επίσης τρεις αναφορές και από δύο έχουν η κολύμβηση, το μπάσκετ με αμαξίδιο και το πινγκ πονγκ! Τέλος, από μία αναφορά έχουν το τένις, η ποδηλασία, το μουάι τάι, το eSoccer και το παγκράτιο. Απίστευτο…
Μείωση μεν, ερωτήματα δε
Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στον απολογισμό από τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού Γ. Μαυρωτά, από τις 73 αναφορές για χειραγωγημένα παιχνίδια το 2024 (έως τα τέλη Νοεμβρίου) έχουν συνταχθεί από την ομάδα αξιολόγησης αναφορών 17 πορίσματα, εκ των οποίων τα επτά έχουν προωθηθεί για περαιτέρω διερεύνηση. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι βρέθηκαν στοιχεία που μπορεί να «δέσουν» το στήσιμο αγώνων.
Συνολικά έχουν γίνει φέτος 51 παραγγελίες για έρευνα από τις διωκτικές αρχές σε ύποπτα παιχνίδια κι έχουν ήδη διεκπεραιωθεί οι 45, ενώ έξι είναι ακόμη υπό επεξεργασία.
Κι εδώ γεννιούνται άλλα ερωτήματα. Τέτοια ματς που ερευνώνται εκ νέου και παραπέμπονται από τις εισαγγελικές αρχές για επανεξέταση τι απογίνονται μετά; Αναλαμβάνει ανακριτής να καλέσει μάρτυρες, έχουν υπάρξει διώξεις τα προηγούμενα χρόνια ή όλοι οι φάκελοι… αρχειοθετούνται; Θα υπάρξουν νέες διώξεις; Κανείς δεν γνωρίζει από τόσες εκατοντάδες φακέλους που έχουν ανοίξει την τελευταία δεκαετία αν ασκήθηκαν ποτέ διώξεις για κάποιο ή κάποια από τα λεγόμενα «ύποπτα προς χειραγώγηση παιχνίδια». Από τη στιγμή δε που ακόμα και το περίφημο «Κοριόπολις», κατέληξε σε φιάσκο, τότε εύκολα ο απλός φίλαθλος πιστεύει πως, παρά τα όσα ακούει περί καταπολέμησης της διαφθοράς στον ελληνικό αθλητισμό και ειδικότερα στο ποδόσφαιρο, δεν πρόκειται να υπάρξει αποτέλεσμα και οι εμπλεκόμενοι θα συνεχίσουν να οργιάζουν στο παρασκήνιο. Αλλωστε στις ομιλίες τους οι κ. Βρούτσης και Μαυρωτάς ανέφεραν ότι περιμένουν την άσκηση διώξεων σε κάποιες από τις υποθέσεις που διερευνώνται, αλλά ο αρμόδιος αθλητικός εισαγγελέας Κώστας Σπυρόπουλος στη δική του ομιλία λίγο αργότερα δεν έκανε καμία αναφορά στα λεγόμενά τους και απέφυγε να σχολιάσει το παραμικρό. Το βέβαιο είναι πως είναι φανερή πλέον η μείωση κατά 73% των αναφορών της Sportradar για ποδοσφαιρικά παιχνίδια που θεωρούνται ύποπτα προς χειραγώγηση, από 33 το 2023 σε εννέα το 2024. Αυτές οι αναφορές αφορούν το ποδόσφαιρο και η μεγάλη «πληγή» παραμένει βέβαια το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας 2.
Το ερωτηματολόγιο θα μείνει ανοιχτό ως τις 31 Δεκεμβρίου προκειμένου και άλλοι –κυρίως αθλητές– να συμμετάσχουν σε αυτό μέσω των συνδέσμων τους. Κι αυτό μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά σε πολλές κατηγορίες ερωτήσεων, ειδικά αν δεχτούν να απαντήσουν περισσότεροι ποδοσφαιριστές…