Το πλυντήριο της Μόσχας σε γρήγορες στροφές

Το πλυντήριο της Μόσχας σε γρήγορες στροφές

Ο πόλεμος στα μέτωπα της Ουκρανίας μαίνεται, η περιουσία των Ρώσων «σπορτοκρατών» φυλλορροεί υπό το ασήκωτο βάρος των κυρώσεων, αλλά ο Βλαντίμιρ Πούτιν χρησιμοποιεί τον αθλητισμό και τους αθλητές για να ξεπλένει τα εγκλήματά του. Το κόλπο είναι παλιό και κρατεί καλά από το 2014, αν όχι νωρίτερα. Η διεθνής κοινότητα σκαρφίστηκε και ειδικό όρο γι’ αυτό το ξέπλυμα: «sportswashing»… λεύκανση διά του αθλητισμού! Εσχάτως το πλυντήριο της Μόσχας λειτουργεί σε γρήγορες στροφές.

Στις αρχές της εβδομάδας, εννέα Ρώσοι ολυμπιονίκες και πρωταθλητές της γυμναστικής, της κολύμβησης και του καλλιτεχνικού πατινάζ έλαβαν μέρος σε φιλοπόλεμο συλλαλητήριο στη Μόσχα με τα μετάλλια να κρέμονται στο στήθος τους και το γράμμα Ζ, που συμβολίζει την εισβολή, κεντημένο στο πανωφόρι τους.

Ανάμεσα στους ένθερμους υποστηρικτές της εισβολής στην Ουκρανία ήταν ο δις χρυσός ολυμπιονίκης της πισίνας Εβγένι Ρίλοφ, ο τρις χρυσός ολυμπιονίκης του σκι Αλεξάντερ Μπολσούνοφ, οι αδερφές πρωταθλήτριες κόσμου στη ρυθμική Αρίνα και Ντίνα Αβερίνα, το ζευγάρι των χρυσών ολυμπιονικών του χορού στον πάγο Νικίτα Κατσαλάποφ και Βικτόρια Σινίτσινα, η χρυσή ολυμπιονίκης της ενόργανης Βικτόρια Λιστούνοβα και άλλοι.

«Μου ράγισε η καρδιά όταν είδα τον φίλο μου τον Ρίλοφ με το γράμμα Z στο στήθος» έγραψε στο Instagram ο Ουκρανός ρέκορντμαν του υπτίου Αντριι Γκοβόροφ.Ο Ρώσος κολυμβητής τον μπλόκαρε χωρίς χρονοτριβή.

Το ίδιο αρειμάνιο σύμβολο φόρεσε στο κορμάκι του και ο Ρώσος γυμναστής Ιβαν Κούλιακ, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Eνόργανης στο Κατάρ, όρθιος στο βάθρο δίπλα στον Ουκρανό συναθλητή του Ιλια Κόβτουν. Μολονότι απειλείται με πολύμηνο αποκλεισμό από τη διεθνή ομοσπονδία του αθλήματος, ο 20άχρονος Κούλιακ δήλωσε αμετανόητος: «Εάν μπορούσα, θα ξανάκανα το ίδιο για να συμπαρασταθώ στους φαντάρους μας. Ως αθλητής θέλω την ειρήνη, θέλω όμως και τη νίκη».

Ο Πούτιν άνοιξε τις φτερούγες του προς τους αθλητές από την πρώτη στιγμή, αφού η λεγόμενη «soft power» (ήπια ισχύς) που εργαλειοποιεί την τέχνη, τον αθλητισμό και άλλα «αθώα» και «μη κερδοσκοπικά» στοιχεία θεωρείται πλέον ακρογωνιαίος λίθος της απήχησης ενός έθνους στην παγκόσμια κοινότητα. Την ίδια τακτική ακολουθούν πολλές χώρες που έχουν ανάγκη την έξωθεν καλή μαρτυρία, όπως η Τουρκία, η Κίνα, τα πλούσια κρατίδια του Περσικού Kόλπου και εσχάτως και η Σερβία.

Η σπουδή των Ρώσων να αναλάβουν τη φιλοξενία κορυφαίων αθλητικών διοργανώσεων εντάσσεται στο ίδιο εγχείρημα: Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2014, ποδοσφαιρικό Μουντιάλ του 2018, τελικός του Champions League του 2022, παγκόσμια πρωταθλήματα στίβου και κολύμβησης και άλλα θαυμαστά και πολυδάπανα.

Τον Αύγουστο του 2018 η Ρωσία έκανε ντου στην άλλοτε σοβιετική γειτόνισσά της Γεωργία, ενώ ο Πούτιν πόζαρε χαμογελαστός στο Πεκίνο, όπου ταξίδεψε για την τελετή έναρξης των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Το 2014 τα ρωσικά στρατεύματα ξεκίνησαν την εισβολή στην Κριμαία την τελευταία μέρα της Χειμερινών Ολυμπιακών στο Σότσι, μόλις 920 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα. Ο Πούτιν φορούσε τα γιορτινά του για να υποδεχτεί τη φίλαθλη οικουμένη, την ίδια ώρα που οι στρατηγοί του διέταζαν «πυρ» από το δωμάτιο πολέμου του Κρεμλίνου.

Οι φημισμένοι αθλητές που κάθονται στα έδρανα του κόμματος Ενωμένη Ρωσία στην Εβδόμη Δούμα είναι 22, εκλεγμένοι βεβαίως με την ψήφο του λαουτζίκου. Στο τιμ των διακεκριμένων στις αθλητικές αρένες βουλευτών του Πούτιν περιλαμβάνονται ο κολοσσός της πάλης Αλεξάντερ Καρέλιν που ήταν σχεδόν ανίκητος στο ταπί επί 10-15 χρόνια, ο φαεινός εγκέφαλος της σκακιέρας Ανατόλι Καρπόφ με τους έντεκα σερί παγκόσμιους τίτλους μεταξύ 1975 και 1985 (αλλά όχι ο διαπρύσια αντικαθεστωτικός Γκάρι Κασπάροφ, κάτοικος ΗΠΑ εδώ και χρόνια), η Ιρίνα Ρόντνινα με τους τρεις ολυμπιακούς τίτλους στο καλλιτεχνικό πατινάζ, οι σούπερ σταρ του χόκεϊ επί πάγου Βιάτσεσλαβ Φετίσοφ, Αντρέι Κοβαλένκο και Βλάντισλαβ Τρέτιακ, ο τενίστας Μαράτ Σάφιν που έφτασε μέχρι το νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, καθώς και ολυμπιονίκες του μοντέρνου πεντάθλου (Ντμίτρι Σβατκόφσκι), των σπριντ (Ναταλία Ναζάροβα), του αλπικού διάθλου (Σεργκέι Τσεπίκοφ, Αντον Σεπούλιν, Βλαντίμιρ Ντράτσεφ), της πυγμαχίας, του πόλο, της γυμναστικής, ακόμη και μια σπουδαία παραολυμπιονίκης του στίβου, η Ρίμα Μπατάλοβα.

Ο γιγαντόσωμος άσος του μπόμπσλεϊ και εκλεγμένος βουλευτής Αλεξέι Βοϊεβόντα έχασε τα δύο χρυσά μετάλλια που κατέκτησε στο Σότσι λόγω ντόπινγκ και αποκλείστηκε διά βίου από τα γήπεδα, αλλά τέτοιες λεπτομέρειες ουδέποτε πτόησαν το καθεστώς Πούτιν, τους ψηφοφόρους του ή τη ρωσική πολιτεία. Ο στιγματισμένος Βοϊεβόντα επέστρεψε στο άθλημα της χειροπάλης στο οποίο ήταν ήδη φίρμα και παρασημοφορήθηκε από το Κρεμλίνο.

Το κρατικοδίαιτο πρόγραμμα ομαδικού ντοπαρίσματος που αποκαλύφθηκε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας έχει εξοστρακίσει για τα καλά τη Ρωσία από τη διεθνή αθλητική κοινότητα, με αφετηρία τους Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016. Αφαιρέθηκαν ήδη από Ρώσους αθλητές 46 ολυμπιακά μετάλλια και η καταμέτρηση συνεχίζεται με αναδρομικούς ελέγχους σε κατεψυγμένα δείγματα και απόχη που φτάνει έως το μακρινό 2012.

Η Μόσχα αρνείται πεισματικά να συνεργαστεί με τη WADA και τα διεθνή εργαστήρια αποδίδοντας το σκάνδαλο σε πόλεμο που δέχεται από τους κακούς ξένους που ζηλεύουν τις επιτυχίες του ξανθού γένους. Οι καθαροί αθλητές της Ρωσίας μετείχαν στις μεγάλες διοργανώσεις (πριν από τον πόλεμο τουλάχιστον) με λευκές στολές χωρίς διακριτικά, ενώ η τρικολόρ σημαία της χώρας παραμένει εξόριστη από τα γήπεδα δικαιοδοσίας ΔΟΕ εδώ και έξι επτά χρόνια.

Το ποδόσφαιρο βεβαίως δεν ενοχλείται από κάτι τέτοια. Λίγο προτού ανοίξει η αυλαία του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2018 η έρευνα απέδειξε ότι το μαλαισιανό αεροσκάφος που έστειλε στον άλλο κόσμο 298 επιβάτες καταρρίφθηκε από ρωσικό πύραυλο στην ανατολική Ουκρανία. Τρεις μήνες πριν από τη σέντρα του ίδιου Μουντιάλ στη Μόσχα, 153 Ρώσοι διπλωμάτες απελάθηκαν από διάφορες χώρες μετά τη δολοφονία του διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ στη Βρετανία.

Οταν ο τότε πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο ρωτήθηκε σχετικά με τα παραπάνω περιστατικά και με πιθανές κυρώσεις απέναντι στην οικοδέσποινα του Μουντιάλ Ρωσία (όπου τα περιστατικά ρατσισμού και χουλιγκανισμού ήταν καθημερινή ρουτίνα) εκτόξευσε την μπάλα στην εξέδρα με θεαματικό ανάποδο ψαλίδι: «Γίνονται πολλές αδικίες στον κόσμο μας. Αυτή η χώρα, η Ρωσία, έχει αλλάξει. Οσοι την επισκεφτήκαμε ζήσαμε έναν υπέροχο και φιλόξενο τόπο, γεμάτο από ανθρώπους που θέλουν να αποδείξουν ότι οι τυχόν φήμες δεν είναι αληθινές»!

Ο Ζεπ Μπλάτερ έδειξε πρώτος τον δρόμο της υποκρισίας μετά τη συνάντησή του με τον Πούτιν τον Απρίλιο του 2015 στο Σότσι, την ίδια εποχή που τα ρωσικά στρατεύματα κατοχής τρομοκρατούσαν την περιοχή Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία: «Ορισμένοι απαιτούν να αφαιρέσουμε το χρίσμα του Παγκοσμίου Κυπέλλου από τη Ρωσία» δήλωσε ο τότε ισχυρός ανήρ της FIFA. «Μία και μοναδική απάντηση έχουμε να δώσουμε. Εμείς ασχολούμαστε αποκλειστικά με το ποδόσφαιρο και δεν θα επιτρέψουμε στην πολιτική να μπει στη μέση».

Αθλητικό ξέπλυμα του αίσχιστου είδους από δύο προέδρους της εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσης παγκόσμιας ομοσπονδίας. Αλλωστε το «Κατάρ 2022», με τη σωρεία καταγγελιών για παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του εργατικού δικαίου, βρισκόταν και αυτό προ των πυλών. Δεν είναι να παίζουμε με το ρούβλι και με το ριάλι που πληρώνουν το χαβιάρι μας, ούτε με τον μήνα που θρέφει τους έντεκα.

Οι Ρώσοι αθλητές (και ομάδες) είναι πλέον εξοστρακισμένοι από όσα αθλήματα υπάκουσαν εκόντα άκοντα στην ντιρεκτίβα της ΔΟΕ περί καθολικού αποκλεισμού. Μάλιστα η αρχή έγινε στους πρόσφατους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, παρά τους αρχικούς δισταγμούς. «Οι Ρώσοι παραβιάζουν την ολυμπιακή εκεχειρία» εξήγησε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ.

Η εθνική ποδοσφαίρου της Ρωσίας αποκλείστηκε με συνοπτικές διαδικασίες από τα πλέι οφ του Μουντιάλ, που μάλιστα ήταν να γίνουν στη Μόσχα, ενώ κάποιες ομοσπονδίες (όπως η FIBA του μπάσκετ) τηρούν στάση αναμονής, εφόσον το καλεντάρι προσφέρει αυτήν τη δυνατότητα. Αλλού, όπως στο τένις στο οποίο η Ρωσία αποτελεί υπερδύναμη με «σημαία» τον Ντανιίλ Μεντβέντεφ, υπάρχει προς το παρόν ανοχή.

«Καλούμε το NHL να διώξει τους Ρώσους αθλητές από τα γήπεδά του ακυρώνοντας τα συμβόλαιά τους. Ο αθλητής δεν εκπροσωπεί μόνο τον εαυτό του και την ομάδα του, αλλά και τη χώρα από την οποία προέρχεται» δήλωσε ο θρύλος του χόκεϊ επί πάγου Ντόμινικ Χάσεκ, μεγαλωμένος στην κομμουνιστική Τσεχοσλοβακία.

«Η Ρωσία να αποκλειστεί από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων» συμπλήρωσε ο περίφημος Ουέιν Γκρέτζκι, Καναδός στην καταγωγή. Στο ΝΒΑ, που κάποτε υπήρξε ιδιοκτήτης ομάδας (Μπρούκλιν Νετς) ο Μοσχοβίτης μεγιστάνας Μιχαήλ Προχόροφ, δεν έχει μείνει ούτε ένας μπασκετμπολίστας από την πατρίδα του Αντρέι Κιριλένκο. Στο χόκεϊ, όμως, είναι δεκάδες οι πρωτοκλασάτοι Ρώσοι αρτίστες του πάγου.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς οικονομικών εντύπων όπως το «Forbes», η χασούρα των μπλοκαρισμένων Ρώσων ολιγαρχών που εμπλέκονται στο ποδόσφαιρο πλησιάζει ήδη τα 75 δισ. ευρώ. Στη μαύρη λίστα της Δύσης κατέχει περίοπτη θέση ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, όχι για τις αθλητικές δραστηριότητές του αλλά ένεκα των συμφερόντων του στην εταιρεία εξόρυξης και μεταλλουργίας Evraz, που κατηγορείται ότι φτιάχνει τα τανκς του Πούτιν.

Η εγκλωβισμένη από τις κυρώσεις Τσέλσι, με αξία 2,71 δισ. ευρώ, δεν έχει καν δικαίωμα να πουλήσει εισιτήρια για τους αγώνες της ή έστω να αγοράσει καινούργιες φανέλες χωρίς τα σήματα των χορηγών που έχουν ήδη αποχωρήσει! Ακόμη και αν η πρωταθλήτρια Ευρώπης πουληθεί σε κάποιον από τους ουκ ολίγους ενδιαφερόμενους, τα έσοδα δεν πρόκειται να παραχωρηθούν στον κουμπαρά του εξαφανισμένου Αμπράμοβιτς.

Ο Αλισέρ Ουσμάνοφ, άλλοτε ιδιοκτήτης της Αρσεναλ και νυν χορηγός της Εβερτον, βρίσκεται στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως σεσημασμένος χρηματοδότης του Πούτιν και παραδοσιακός σύμμαχός του. Ανάμεσα στα περιουσιακά στοιχεία του Ουσμάνοφ που κατασχέθηκαν ήταν και ένα γιοτ που περισσότερο μοιάζει με υπερωκεάνιο. Ο Ουζμπέκος μεγιστάνας κατέφυγε στην Τασκένδη με το προσωπικό αεροπλάνο του.

Ο Αλεξέι Μίλερ, ιθύνων νους της περίφημης Gazprom, που αιματοδοτούσε το Champions League με 40 εκατ. ευρώ ετησίως από το 2012, κατηγορείται από τη βρετανική κυβέρνηση ότι «συνεχίζει τις δοσοληψίες σε έναν τομέα νευραλγικής σημασίας για το ρωσικό κράτος». Υπό διερεύνηση είναι και ο ρόλος του Βαλερί Οϊφ, ιδιοκτήτη της ολλανδικής Αρνεμ, η οποία αρνείται πεισματικά να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή.

Εάν υπάρχουν Ρώσοι ολιγάρχες της μπάλας που φαίνεται να περνούν από το δίχτυ με στεγνά πόδια, αυτοί είναι ο ιδιοκτήτης της Μπόρνμουθ Μαξίμ Ντέμιν, που είναι Βρετανός πολίτης και δηλώνει «απολιτίκ», και κυρίως ο περιβόητος Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ του… Σκορπιού.

Αφεντικό της Μονακό και της βελγικής Σερκ Μπριζ, ο Ριμπολόβλεφ εγκατέλειψε τη Ρωσία το 2010 και κρατάει αποστάσεις από τον αιμοσταγή εισβολέα Πούτιν. Πρόσφατα μάλιστα οι ομάδες του ανακοίνωσα

Ετικέτες

Documento Newsletter