Το περιβόητο Harvard Project, ο Φρουζής και οι στόχοι που επετεύχθησαν

Το περιβόητο Harvard Project, ο Φρουζής και οι στόχοι που επετεύχθησαν

Στον ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε την υλοποίηση του περιβόητου Harvard Project ο Φρουζής. Πρόκειται για ειδικό πρόγραμμα της Novartis που στόχευε στην πίεση κυβερνητικών και κρατικών αξιωματούχων προκειμένου να υπάρξει ευνοϊκή μεταχείριση της εταιρείας μέσω αναθεώρησης της τιμολόγησης των φαρμάκων. Ωστόσο, το έγγραφο σχετικά με το πρόγραμμα είχε συνταχθεί το 2013, πολύ πριν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την εξουσία.

Όπως είχε αποκαλύψει το Documento, το 2013 η Novartis συντάσσει ένα έγγραφο με λίγους αποδέκτες, το οποίο έχει τον τίτλο «Novartis Systems Excellence Program, Project Proposal, Greece March 29, 2013». Αυτό το έγγραφο προτάσεων δεν είναι μια θεωρητική ανάλυση των συστημάτων φροντίδας και υγείας αλλά η έκθεση του ιδιαίτερου τρόπου δράσης της εταιρείας στην Ελλάδα. 

Η Novartis εντοπίζει ότι η υπέρογκη φαρμακευτική δαπάνη θα δεχθεί πίεση λόγω των συνθηκών (λιτότητα, τρόικα), οπότε προτείνει τρόπο δράσης ώστε να μη δεχθεί η ίδια αυτήν την πίεση των περικοπών. Το project προβλέπει ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να μπουν νέα φάρμακά της στην ελληνική αγορά. Επειδή αυτό είναι αδύνατο λόγω απαγορεύσεων της τρόικας, η λύση είναι ο χρηματισμός των κρατικών λειτουργών αλλά και υπουργών. Σύμφωνα με τη Novartis πρέπει τα συγκεκριμένα άτομα να «δεσμευτούν».

Στο έγγραφο αναφέρονται τα εξής: «Επικεφαλής του τομέα υγείας των οποίων η δέσμευση πρέπει να εξασφαλιστεί: Βοηθός καθηγητή κ. Κυριάκος Σουλιώτης (πρώην αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ) να δεσμευτεί εξαρχής, υπουργοί Υγείας και Οικονομικών καθώς και δημόσιοι υπάλληλοι (π.χ. διευθυντές νοσοκομείων) των οποίων η δέσμευση πρέπει να εξασφαλιστεί στο απαραίτητο στάδιο εφαρμογής».

Η συγκεκριμένη επιχείρηση πήρε την κωδική ονομασία «Harvard Project», γιατί θα ενέπλεκε και καθηγητές του Χάρβαρντ ως μελετητές ενός συστήματος υγείας. Απώτερος σκοπός των «δεσμεύσεων» ήταν όπως γράφει το έγγραφο:

«Για τη Novartis: €140 εκατομμύρια εκκρεμών οφειλών και πολλά νέα προϊόντα σε όλα τα τμήματα (Exelon TTS, Seebri, Bexsero, Jakavi, Votubis, Signifor, Tobi Podhaler, Omnitrope, Optaflu, Fluad) βρίσκονται ακόμη εν αναμονή έγκρισης για τιμολόγηση και αποπληρωμή.

* Πιθανός αντίκτυπος στην επιχείρηση της Novartis

Ελλάδα: Συνεισφορά στην ανάπτυξη ενός βιώσιμου περιβάλλοντος υγείας στο οποίο διασφαλίζεται στους ασθενείς ότι καινοτόμες θεραπείες είναι διαθέσιμες σε αυτούς, μέσω της σταθεροποίησης της συχνότητας πληρωμής και μέσω της δυνατότητας εισαγωγής νέων προϊόντων στην αγορά. Αν επιτραπούν νέες θεραπείες στην ελληνική φαρμακευτική αγορά, η Novartis θα έχει μόνο όφελος, δεδομένης της υποσχόμενης διοχέτευσης τόσο στη Γενική Ιατρική (GenMed) όσο και την Ογκολογία, γεγονός που θα ενισχύσει την ηγετική θέση που διατηρεί ήδη στην ελληνική αγορά».

Οι στόχοι

Και οι δύο στόχοι της Novartis, να της πληρωθούν οι οφειλές του δημοσίου 140 εκατ. ευρώ αλλά και να μπουν τα νέα φάρμακά της στην ελληνική αγορά παρά τις απαγορεύσεις της τρόικας, πραγματοποιήθηκαν. Σύμφωνα με τους μάρτυρες, ο Άδωνης Γεωργιάδης έβαλε όλα τα νέα φάρμακα που προέβλεπε το «Harvard project» στην Ελλάδα, εξασφαλίζοντας για τη Novartis κέρδη και στην Ελλάδα αλλά κυρίως στο εξωτερικό, αφού η Ελλάδα είναι χώρα αναφοράς που καθορίζει την τιμή του φαρμάκου πανευρωπαϊκά.

Καταθέτει στις 17 Ιανουαρίου 2018 ο Μάξιμος Σαράφης: «Η προαναφερόμενη δέσμευση (engangement) θα επιτυγχάνετο μέσω δωροδοκιών των αρμόδιων κρατικών αξιωματούχων, υπουργών και τότε πρωθυπουργού. Αυτό συνάγεται και από το ύψος του συγκεκριμένου προγράμματος, το οποίο υπολογίζω τουλάχιστον στο ύψος του ενός εκατομμυρίου ευρώ».

H συμμετοχή Φρουζή

Στο έγγραφο της Novartis, που αποτελούσε το «Harvard project», γίνεται αναφορά στη συμμετοχή του Φρουζή σε αρμόδια επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό (Prime Minister Think Tank) μέσα από την οποία θα διαμόρφωνε το νέο περιβάλλον που θέλει η Novartis.

Καταθέτει ο μάρτυρας Ιωάννης Αναστασίου για το «Harvard project»: «Η υλοποίηση μιας τέτοιας πρότασης θα ωφελούσε οικονομικά τη Novartis καθόσον, όπως αναγράφεται στην εταιρική παρουσίασή της, θα μειώνονταν τα ανεξόφλητα χρέη ύψους 140 εκατομμυρίων και θα εισάγονταν πολλά από τα φάρμακά της που δεν είχαν τύχει έγκρισης τιμής και αποζημίωσης. Αν κρίνει κάποιος εκ του αποτελέσματος τα προϊόντα που αναφέρονται στην παρουσίαση εισήχθησαν επιτυχώς στο σύστημα υγείας». Σύμφωνα με τον ίδιο μάρτυρα αλλά και τα επίσημα στοιχεία, ο Αδ. Γεωργιάδης, μέσα στο χρονικό όριο που προέβλεπε ο εταιρικός σχεδιασμός της Novartis (δέκα μήνες), έβαλε όλα τα νέα φάρμακα της Novartis στην ελληνική αγορά παρά τις απαγορεύσεις

Documento Newsletter