Το περί Αδώνιδος Κράτος Δικαίου

Δημοσιολογώ σχεδόν δύο χρόνια τώρα για την υπόθεση EYΠ/Predator παρουσιάζοντας τη διεθνή πρακτική στα θέματα άρσης απορρήτου επικοινωνιών για λόγους Εθνικής Ασφάλειας. Τα άρθρα μου ή/και οι τηλεοπτικές-ραδιοφωνικές παρεμβάσεις μου βρίσκονται διαθέσιμες στο Διαδίκτυο για όποιον επιθυμεί να εμβαθύνει στο θέμα.

Αφορμή σύνταξης του παρόντος άρθρου είναι η ανάρτηση του Ά. Γεωργιάδη (ως απάντηση στο δημοσιογράφο Θ. Κουκάκη) περί μοιραίας παρακολούθησης πολιτών λόγω κατοχής smartphones και άλλα τινά που χρήζουν σοβαρής κριτικής για να μην πάρουμε διαζύγιο από τη…λογική!

Θα προσεγγίσω την ανάρτηση του κ. Γεωργιάδη “σημείο σημείο” για να αναδείξω την άγνοια και συνάμα την επικίνδυνη – για ένα σύγχρονο Κράτος Δικαίου – επιχειρηματολογία ενός ανθρώπου που τυγχάνει ως Υπουργός να λαμβάνει αποφάσεις για τις ζωές των Ελλήνων πολιτών και όχι μόνο.

1) Ο Α. Γεωργιάδης γράφει: “ Μόνο ένας αφελής θα σοκαριζόταν έαν είχε τη θέση και τη δημοσιότητα που έχω εγώ, αν μάθαινε ότι του παρακολουθούν το τηλέφωνο. Θα σοκαριζόμουν ειλικρινά αν μάθαινα ότι δεν μου το έχει παρακολουθήσει κανένας και ποτέ να σας πω την αλήθεια”.

Προσπερνάω την έκδηλη εγωκεντρική τάση του Α. Γεωργιάδη και πάω στην ουσία:

Το Σύνταγμα, η διεθνής και εθνική έννομη τάξη ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και στην ιδιωτικότητα. Σοκάρεται κάποιος ΜΟΝΟ όταν ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΤΑΙ αυτό το δικαίωμα που εντάσσεται στο σκληρό πυρήνα των ατομικών ελευθεριών και ΟΧΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ κ. Γεωργιάδη.

Παράδειγμα: Oταν αποκαλύφτηκε ότι το κινητό τηλέφωνο της Α. Μέρκελ (Γερμανίδα Καγκελάριος) ήταν υπό παρακολούθηση από την Αμερικανική NSA, η Μέρκελ δεν αντέδρασε όπως ο κ. Γεωργιάδης. ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ απέλασε τον σταθμάρχη της CIA στο Βερολίνο και κάλεσε τον Αμερικανό Πρέσβη για διάβημα στο Γερμανικό ΥΠ.ΕΞ ενώ διαμαρτυρήθηκε προσωπικά και στον Μπάρακ Ομπάμα.

2) Ο Α. Γεωργιάδης γράφει: “ Και στη νόμιμη παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, η πρώτη μου δήλωση ήταν “εφόσον τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία δε με αφορά ως γεγονός”…Μια από τις εργασίες των Μυστικών Υπηρεσιών είναι να παρακολουθούν τα τηλέφωνα”

Στην άνωθεν δήλωση καταγράφεται η ΑΓΝΟΙΑ και η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ των απόψεων του κ. Γεωργιάδη.

Πρώτον, οι άρσεις απορρήτου γίνονται βάσει ενός νόμου του 1994 (ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου) ο οποίος εξ αρχής δεν ικανοποιούσε τις δικλείδες ασφαλείας που έχουν θέσει σε μια σειρά αποφάσεων τους (νομολογία) τόσο το ΕΔΔΑ όσο και το Δικαστήριο της ΕΕ. Οι δικλείδες αυτές αφορούν α) το όνομα του “στόχου” (ταυτοποίηση), β) την αρχή της αναλογικότητας, γ) την αρχή της επικουρικότητας και δ) την αρχή της τεκμηρίωσης (επιδίωξη σκοπού). Για να το πω πολύ λαϊκά, ο εν λόγω νόμος ήταν και είναι…για τα μπάζα που θα έλεγε και ο κ. Φλωρίδης.

Όμως επί 30 συναπτά έτη ο νόμος ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ με βάση τη νομολογία και την εξέλιξη της τεχνολογίας, ειδικά της κινητής τηλεφωνίας και του διαδικτύου. ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) δεν κατέθεσε σχετικό νομοσχέδιο εκσυγχρονισμού του νομικού πλαισίου. Διαχρονική και διακομματική ομερτά!!

Επομένως κ. Γεωργιάδη οι άρσεις απορρήτου είναι νομότυπες αλλά ΜΗ ΝΟΜΙΜΕΣ με βάση τη νομολογία ΕΔΔΑ και Δικαστηρίου ΕΕ. Η Ελλάδα θα ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ στις προσφυγές που έχουν γίνει ήδη!

Δεύτερον, η αποστολή των Υπηρεσιών Πληροφοριών είναι η συλλογή πληροφοριών προς ενημέρωση της εκάστοτε ηγεσίας για λήψη αποφάσεων που αφορούν σε μια σειρά από θέματα (Εθνική Ασφάλεια, Διπλωματία, Εθνική Άμυνα κα). Ο κ. Γεωργιάδης το απλοποιεί λέγοντας ότι “μια από τις εργασίες των Μυστικών Υπηρεσιών είναι να παρακολουθούν τα τηλέφωνα”.

Ο απλός αδαής πολίτης ακούγοντας τον κ. Γεωργιάδη σχηματίζει την άποψη ότι οι Υπηρεσίες Πληροφοριών είναι STASI που λειτουργούν εκτός νόμου και αυθαίρετα. Όποτε ουδέν λόγος να νιώθουμε ΣΟΚ αν μας παρακολουθούν, άλλωστε αυτή είναι η δουλειά τους. Ο κ. Γεωργιάδης δεν είναι ο περιπτεράς της γειτονιάς αλλά Υπουργός της Κυβέρνησης και Αντιπρόεδρος της ΝΔ. Ακόμη και “αρλούμπες” να διατυπώνει, υπάρχει ένα τμήμα της κοινωνίας που τον ακούει λόγω της ιδιότητας του. Όμως αυτά που λέει ΔΗΜΟΣΙΩΣ έρχονται σε ΠΛΗΡΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ με τις αρχές του Κράτους Δικαίου. Μένουμε Ευρώπη;

Συμπέρασμα: 1) Οι Άρσεις Απορρήτου πρέπει να γίνονται με βάση το Σύνταγμα, τη διεθνή και εθνική έννομη τάξη και τη νομολογία του ΕΔΔΑ και του Δικαστηρίου της ΕΕ
2) Οι Υπηρεσίες Πληροφοριών έχουν ιδρυτικό νόμο, καθορισμένες αρμοδιότητες και μηχανισμούς ελέγχου (διοικητικούς, κοινοβουλευτικούς, δικαστικούς) και δεν παρακολουθούν γενικώς τηλέφωνα “γιατι είναι η δουλειά τους” αλά STASI.

Eν κατακλείδι, η ΑΓΝΟΙΑ δεν είναι καλός σύμβουλος. Τα επιχείρηματα του κ.Γεωργιάδη περί smartphones και παρακολουθήσεων δεν διαφέρουν και πολύ από το “φόραγε μινι φούστα το βράδυ και ήθελε και να μην τη βιάσουν”.

Κώστας Πικραμένος είναι Διευθυντής Ερευνών της CP Consulting, εμπειρογνώμων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για θέματα Τουρκίας, Υπηρεσιών Πληροφοριών και Πολιτικού Ισλάμ. Συγγραφέας 6 βιβλίων Κωνσταντίνος Πικραμένος Archives – Ινφογνώμων Εκδοτικός Οίκος | Αθήνα | Δημιουργία Βιβλίου – Online Βιβλιοπωλείο (infognomon.gr)

 

Διαβάστε επίσης

Πάνω από 100 νεκροί σε νέους βομβαρδισμούς του Ισραήλ εναντίον σχολείου στη Γάζα

Μαρτύριο της σταγόνας στην Ηλεία – Κραυγή αγωνίας από τους αγρότες

«Πήγα στο δάσος επειδή επιθυμούσα να ζήσω συνειδητά»

Πάρτο Ελίζα και κάν’ το κορνίζα!

Έως τις 2 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για το κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος