Το ‘πε με «τακτ» ο Δένδιας: Υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας

Το ‘πε με «τακτ» ο Δένδιας: Υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας

Έχουν περάσει σχεδόν οκτώ μήνες από τις εκλογές και ολοκληρώνεται πλήρως η κυβίστηση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά το ευρωπαϊκό μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας, αναπόσπαστη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων.

Υπό το φως και των νέων εξελίξεων στη γειτονική χώρα, που δεν έχει μπορέσει να πάρει μέχρι στιγμής το πράσινο φως για την έναρξη των διαπραγματεύσεων (με τις αντίστοιχες εσωτερικές πολιτικές αναταράξεις) η ελληνική κυβέρνηση των πρώην μακεδονομάχων έρχεται να αντιμετωπίσει μια πιθανή δυσάρεστη εξέλιξη.

«Κοινός στόχος μας είναι μια ειρηνική, ισχυρή, σταθερή, ευημερούσα και ενωμένη Ευρώπη, μέσα από την πλήρη ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων δεν μπορεί παρά να βρίσκεται εντός της Ε.Ε» είναι το αρραγές και ομόφωνο μήνυμα που πρέπει να στείλει η σημερινή Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά την εισηγητική του ομιλία.

Σε αντίθεση με όλα τα προεκλογικά εξαπτέρυγα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, σημείωσε πως «Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης και η πολιτική διεύρυνσης της Ε.Ε. είναι το ισχυρότερο εργαλείο που μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή», είπε ο κ. Δένδιας, προσθέτοντας, ταυτόχρονα, ότι οι μεν χώρες των Δ. Βαλκανίων πρέπει να υλοποιήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, η δε Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να αποδώσει τα εύσημα σε αυτές που τα αξίζουν.

«Από τη Θεσσαλονίκη στο Ζάγκρεμπ» είναι ο τίτλος της Διάσκεψης, η οποία γίνεται με πρωτοβουλία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, τρεις μήνες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί τον Μάϊο στο Ζάγκρεμπ, καθώς η Κροατία έχει την προεδρία της Ε.Ε. για το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Ο κ. Δένδιας κάλεσε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να αφήσουν τις αμφισημίες για το που ανήκουν και παρατήρησε: «Οποιαδήποτε αδυναμία στη διαδικασία διεύρυνσης θα έχει άμεσες επιπτώσεις κυρίως για μας και είναι σημαντικό να είμαστε ενωμένοι».

Σημείωσε, ακόμα, ότι πρέπει να ακουστούν οι απόψεις και οι προβληματισμοί των χωρών των Δ. Βαλκανίων.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter