Το παζλ της σεζόν 2023-24 έχει πολλά ερωτήματα

Ο ποδοσφαιρικός χάρτης συμπληρώνεται από 112 ομάδες, αλλά είναι άγνωστο ποιες από αυτές της ΣΛ2 και της Γ΄ Εθνικής θα πάρουν τελικά μέρος

Ολοκληρώθηκαν όλα τα πρωταθλήματα της σεζόν 2022-23 και σχηματίστηκε έτσι ο ποδοσφαιρικός χάρτης της επόμενης σεζόν 2023-24 στις τρεις κατηγορίες, στον οποίο περιλαμβάνονται συνολικά 112 ομάδες.

Επειδή όμως μιλάμε για ελληνικό ποδόσφαιρο οι εκκρεμότητες είναι πολλές, όπως κάθε καλοκαίρι. Αλλο 112 ομάδες που υπό κανονικές συνθήκες θα αποτελούσαν το παζλ της νέας σεζόν κι άλλο τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Γιατί άλλο ποιες δικαιούνται να αγωνιστούν σε κάποια κατηγορία από τις δύο μικρές κι άλλο πόσες θα μπορέσουν τελικά να μετάσχουν. Αλλο ποιες ομάδες θα πάρουν άδεια συμμετοχής κι άλλο πόσες άδειες θα κριθούν στις δικαστικές αίθουσες.

Κι αν για τη μεγάλη κατηγορία τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει, δεν συμβαίνει το ίδιο στη λίγκα 2 και στη Γ΄ Εθνική. Στη ΣΛ1 ισχύει ό,τι και πέρσι: δύο ομάδες υποβιβάζονται και δύο ανεβαίνουν. Τη φετινή σεζόν υποβιβάστηκαν Ιωνικός και Λεβαδειακός και τη θέση τους πήραν οι πρωταθλητές των δύο ομίλων της ΣΛ2 Κηφισιά και Πανσερραϊκός. Μόνη αλλαγή στη μεγάλη λίγκα είναι ότι τα ευρωπαϊκά εισιτήρια θα είναι τέσσερα και όχι πέντε όπως φέτος.

Η Σούπερ Λίγκα 2

Οι ομάδες εδώ μειώνονται κατά τέσσερις. Θα έχουμε δηλαδή πρωτάθλημα σε δύο ομίλους των 13 ομάδων σε κάθε όμιλο, συνολικά 26. Από αυτές οι 20 παρέμειναν στην κατηγορία, δύο ήρθαν από τη μεγάλη λίγκα (Ιωνικός και Λεβαδειακός) και τέσσερις ανέβηκαν από τη Γ΄ Εθνική (Αιολικός, Κοζάνη, Καμπανιακός, Τηλυκράτης). Σύμφωνα με την προκήρυξη, από το νέο πρωτάθλημα θα υποβιβαστούν πέντε ομάδες (αντί για τέσσερις) από κάθε όμιλο, συνολικά δηλαδή δέκα ομάδες, ενώ οι δύο πρωταθλητές θα ανέβουν στη Σούπερ Λίγκα 1.

Από τις 26 ομάδες, πάντως, δεν είναι βέβαιο ότι θα πάρουν άδεια συμμετοχής όλες (π.χ. Ηρακλής) κι έτσι υπάρχει το ενδεχόμενο κάποια άλλη να πάρει τη θέση τους. Μια ακόμη σημαντική αλλαγή είναι ότι τελείωσε το προνόμιο των Β΄ ομάδων και πλέον αν τερματίσουν κάτω από τη ζώνη του υποβιβασμού, θα υποβιβάζονται κανονικά. Εννοείται ότι παραμένει ο κανονισμός που λέει ότι δεν προβιβάζονται στη ΣΛ1. Η ΑΕΚ Β΄ θα παίξει στον Α΄ όμιλο (Βόρειος) μαζί με τον ΠΑΟΚ Β΄, ενώ ο Παναθηναϊκός Β΄ μαζί με τον Ολυμπιακό Β΄ θα παίξουν στον Β΄ όμιλο (Νότιος).

Οι γρίφοι της Γ΄ Εθνικής

Το νέο πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε τέσσερις ομίλους των 18 ομάδων ο καθένας. Οι τέσσερις πρωταθλητές θα ανεβαίνουν στη Σούπερ Λίγκα 2 και αν δηλώσουν αδυναμία, τότε δικαίωμα ανόδου έχει ο δεύτερος του ομίλου. Αν ούτε αυτός με τη σειρά του δηλώσει συμμετοχή, τότε το εισιτήριο θα πάρει ο καλύτερος δεύτερος από τους άλλους τρεις ομίλους. Αντίθετα, θα υποβιβάζονται επτά ομάδες από κάθε όμιλο. Αν σε έναν όμιλο συμμετάσχει μια ομάδα λιγότερη, τότε οι ομάδες που θα υποβιβαστούν από τον όμιλο αυτό μειώνονται στις έξι. Συνολικά προβλέπεται να υποβιβαστούν 28 ομάδες από τη Γ΄ Εθνική στα τοπικά πρωταθλήματα.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι και εδώ οι εκκρεμότητες και οι αστερίσκοι είναι πολλοί, αφού είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν αλλαγές για διάφορους λόγους.