Το Παρίσι επιθυμεί συνομιλίες εντός του ΝΑΤΟ για την επιθετικότητα της Τουρκίας στη Λιβύη

Το Παρίσι επιθυμεί συνομιλίες εντός του ΝΑΤΟ για την επιθετικότητα της Τουρκίας στη Λιβύη

Η Γαλλία επιθυμεί συνομιλίες με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ με θέμα συζήτησης τον ολοένα και πιο «επιθετικό» και «απαράδεκτο» ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας, σε μια ακόμη ένδειξη των αυξημένων εντάσεων μεταξύ της Άγκυρας και του Παρισιού.

Τα σχόλια γίνονται καθώς η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) στην Τρίπολη, εδραιώνει την παρουσία της στην βορειοαφρικανική χώρα βοηθώντας την ΚΕΕ να αποκρούσει μια επίθεση στην λιβυκή πρωτεύουσα από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και την Ρωσία.

Το Παρίσι έχει κατηγορηθεί ότι υποστηρίζει πολιτικά τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, αφού του είχε παράσχει στρατιωτική βοήθεια για την καταπολέμηση των ισλαμιστών μαχητών. Η Γαλλία αρνείται ότι στηρίζει τον Χάφταρ, αλλά έχει επανειλημμένα μεμφθεί την Τουρκία, χωρίς παράλληλα να καταδικάζει τους συμμάχους του Λίβου στρατάρχη.

Μιλώντας στο Reuters, ο Γάλλος προεδρικός αξιωματούχος κατηγόρησε τη νατοϊκό σύμμαχο Τουρκία για παραβίαση του εμπάργκου όπλων του ΟΗΕ και αύξηση της τουρκικής ναυτικής παρουσίας στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης.

«Αυτές οι παρεμβάσεις γίνονται πολύ προβληματικές και παρά τις προσπάθειές μας, η κατάσταση τελματώνει. Αυτή η ολοένα και πιο επιθετική στάση είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Η Τουρκία υποτίθεται ότι είναι εταίρος του ΝΑΤΟ και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Όταν ρωτήθηκε τι έχει κατά νου το Παρίσι, ο αξιωματούχος είπε ότι θα υπάρξουν συνομιλίες τις επόμενες ημέρες με την Τουρκία και άλλους εταίρους του ΝΑΤΟ για να συζητήσουν την κατάσταση.

Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ πραγματοποιούν συνομιλίες αργότερα αυτήν την εβδομάδα.

Οι σχέσεις Άγκυρας – Παρισιού είναι ήδη τεταμένες εξαιτίας διαφόρων ζητημάτων, από τη Συρία έως τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νωρίτερα αυτό το μήνα δήλωσε ότι η στήριξη της Γαλλίας προς το Χάφταρ τον έχει «πραγματικά αναστατώσει».

Δένδιας από τη Γαλλία: Η κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας δεν προσβάλλει μόνο την Ελλάδα αλλά και την ΕΕ

Το θέμα της κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας στη Μεσόγειο έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τόσο κατά τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, όσο και στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στο οποίο συμμετείχαν από κοινού μέσω τηλεδιάσκεψης από το Παρίσι, αλλά και στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντησή του με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας δήλωσε πως συζήτησαν για την εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-Γαλλίας και πρωτίστως, για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στη Μεσόγειο. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι δυο υπουργοί συζήτησαν για διμερή και περιφερειακά ζητήματα, εξέτασαν επί μακρόν το επίπεδο και την πορεία των διμερών σχέσεων Ελλάδας- Γαλλίας και αντάλλαξαν απόψεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στις κοινωνίες και τις οικονομίες των δύο χωρών, και για τη σταδιακή άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, όπως τονίζεται, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε και διά ζώσης την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για το περιεχόμενο της γαλλο-γερμανικής πρότασης για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης.

Περαιτέρω, συζήτησαν για το ζήτημα της κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά και για τη Λιβύη. Όπως γίνεται γνωστό, συμφώνησαν ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η εξεύρεση πολιτικής λύσης και η διακοπή των έξωθεν παρεμβάσεων προς όφελος του λιβυκού λαού και της περιφερειακής σταθερότητας. Στην κατεύθυνση αυτή, ο υπουργός Εξωτερικών, όπως γνωστοποιείται, επανέλαβε την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς για την ταύτιση απόψεων με τη Γαλλία ως προς την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και δη του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας για τη διασφάλιση ειρήνης και σταθερότητας σε όλη την περιοχή. «Και βέβαια για τη σταθερή στήριξη της φίλης και συμμάχου Γαλλίας στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας από την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα».

Τέλος, οι κ.κ. Δένδιας και Λε Ντριάν συζήτησαν για την κατάσταση στο μεταναστευτικό και την ανάγκη αποτροπής κάθε επανάληψης των γεγονότων του περασμένου Φεβρουαρίου, καθώς και για την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Στη δήλωσή του ο κ. Δένδιας θέλησε να ευχαριστήσει τη «φίλη και σύμμαχο Γαλλία για τη σταθερή της στήριξη, η οποία εκδηλώθηκε και από τους Ευρωπαίους συναδέλφους μου», όπως επισήμανε. Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται αταλάντευτα για την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή μας, αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά όλες τις τουρκικές προκλήσεις.

Τέλος, ευχαρίστησε θερμά και εγκάρδια τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών «για τη θερμή φιλοξενία και μάλιστα», όπως υπογράμμισε, «τη φιλοξενία κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ενέχει και έναν βαθύτατο συμβολισμό».

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που ακολούθησε, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο. Όπως αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Δένδιας, έθιξε ασφαλώς και στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο παρέστην από κοινού με το Γάλλο ομόλογό του, την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στη Μεσόγειο. Όπως αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές, η συζήτηση εστιάστηκε στις διεθνείς επιπτώσεις της πανδημίας και την πτυχή της παραπληροφόρησης, την κατάσταση στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, την κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς και σε θέματα των Δυτικών Βαλκανίων. Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, συγκρατείται ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι συζητήθηκε και μεταξύ της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών το ζήτημα της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Νίκος Δένδιας είχε την ευκαιρία να αναλύσει με λεπτομέρεια στους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών την κατάσταση μετά τη δημοσίευση των αιτήσεων για έρευνες της TPAO εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Τόνισε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι η κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας δεν προσβάλλει μόνο τη χώρα μας αλλά και την ΕΕ, που κατ’ επανάληψή και πρόσφατα με δήλωση των υπουργών Εξωτερικών από τις 15 Μαΐου έχει καλέσει την Τουρκία να εγκαταλείψει τις προκλήσεις και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, χάριν προώθησης της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή. Ο υπουργός Εξωτερικών, όπως υπογραμμίζεται, κατέστησε σαφές ότι η χώρα μας δεν θα ανεχθεί επ’ουδενί την παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Συναφώς, επισημαίνεται, συγκρατείται ότι ο Ζοζέπ Μπορέλ, ανταποκρινόμενος σε πρόταση του κ. Δένδια όπως η ΕΕ ενόψει καταστάσεως να εξετάσει τη κατάλληλη απάντηση προς την Τουρκία, ανακοίνωσε ότι θέμα Τουρκίας θα συζητηθεί στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τον Ιούλιο, που θα διεξαχθεί κανονικά στις Βρυξέλλες και θα υιοθετήσει συμπεράσματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter