Το παρασκήνιο μιας «μεταγραφής» από την Κουμουνδούρου στο ΜέΡΑ25

Το παρασκήνιο μιας «μεταγραφής» από την Κουμουνδούρου στο ΜέΡΑ25

Έχουν ξεκινήσει από καιρό οι πολιτικές μετακινήσεις στελεχών μεταξύ κομμάτων στον ευρύτερο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Σε μια φορτισμένη περίοδο και με το πολιτικό κλίμα να οξύνεται μέρα με τη μέρα στο δρόμο προς τις κάλπες, κάθε «μεταγραφή» προκαλεί αναστάτωση παρόλο που κόμματα- δεξαμενές ή κόμματα-αποδέκτες που έχουν ένα κάποιο αριστερό ή σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο θεωρούνται τύποις τουλάχιστον σαν συγκοινωνούντα δοχεία. Σε αντίθεση με την μέχρι τώρα ροή εξόδου βουλευτών και στελεχών που έβρισκε “πληγωμένο” το ΜΈΡΑ25, έρχεται μια προσχώρηση να τονώσει το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη. Προσχώρησε στο ΜέΡΑ25 η καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αλεξάνδρα Κορωναίου, η οποία πριν από λίγους μήνες αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Έχει πάντως σημασία ότι διατηρούνται χαμηλοί τόνοι. Αυτό, σύμφωνα με εκτιμήσεις, συνδέεται με την προσπάθεια να μείνουν ανοιχτές οι γέφυρες μεταξύ στελεχών του ΜέΡΑ25 και του ΣΥΡΙΖΑ με βάση την αντίληψη ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει μέτωπο των λεγόμενων προοδευτικών δυνάμεων μέσω (προεκλογικών κατά το ΜέΡΑ25) προγραμματικών θέσεων για τα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία και επί αυτού του πλαισίου να προκύψουν και μετεκλογικές συνεργασίες ή συναντήσεις «στο δρομο» σε αγωνιστικές δράσεις. Ισως γι αυτό δεν υπήρξαν καν αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ από την Αλεξάνδρα Κορωναίου, πρώην κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Αλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, η πανεπιστημιακός έχει στείλει επιστολή στα αρμόδια κομματικά όργανα της Κουμουνδούρου, εξηγώντας τους λόγους που την οδήγησαν στην έξοδο – πρόκειται για ιδεολογικοπολιτικές διαφοροποιήσεις, που αποτυπώνονται σε γενικό πλαίσιο στην πολιτική εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απομακρυνθεί από αριστερές ριζοσπαστικές θέσεις που συνδέονται με τη ρήξη με το «σύστημα». Η κοινωνιολόγος Αλεξάνδρα Κορωναίου έχει μακρά πολιτική πορεία στο χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς από τις αρχές της δεκαετίας του ΄80. Υπήρξε μέλος του ΚΚΕ-Εσωτερικού από το 1977, στη συνέχεια του Συνασπισμού και μέχρι πρότινος ήταν μέλος του Συντονιστικού της Νομαρχιακής Επιτροπής Παιδείας Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ. Ηταν υποψήφια βουλευτής το 2019 με τον ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφια για μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο του 2022. Παράλληλα, η πρώην κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο έχει μεγάλο ερευνητικό έργο σχετικά με ζητήματα νεολαίας και, μεταξύ άλλων την κοινωνιολογία του ελεύθερου χρόνου και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Η ένταξή της πανεπιστημιακού στο κόμμα του Γιάννη Βαρουφάκη δημοσιοποιήθηκε επίσημα από το ΜέΡΑ25, το μεσημέρι της Δευτέρας 14 Νοέμβρη 2022, οπότε την υποδέχτηκαν στα γραφεία του κόμματος ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάννης Βαρουφάκης και ηγετικά στελέχη του κόμματος (μέλη της Πολιτικής Γραμματείας Σίσσυ Βελισσαρίου και Μαρία Καρακίτσου, και ο συν-Συντονιστής της Κεντρικής Επιτροπής Κώστας Ντάσκας).

«Η μεγαλύτερη απειλή για έναν λαό είναι ο καταποντισμός των ονείρων της νεολαίας του. Σε συνθήκες μόνιμης Χρεοδουλοπαροικίας, την οποία νομιμοποιήσαν και συγκαλύπτουν τα μνημονιακά κόμματα, οι νέες και οι νέοι μας αναγκάζονται να επιλέξουν είτε να μεταναστεύσουν είτε να αποδεχθούν υποβαθμισμένες σπουδές, αστυνομική βία και εξευτελιστικές συνθήκες εργασίας. Είναι τιμή και χαρά που, από σήμερα, έχουμε την Αλεξάνδρα Κορωναίου μαζί μας στο ΜέΡΑ25, όχι μόνο για τον πολιτικό αγώνα χωρίς τον οποίο η ελπίδα αρνείται να επιστρέψει αλλά και επειδή θα συνεισφέρει την πλούσια πανευρωπαϊκή ερευνητική της εμπειρία στα θέματα που αφορούν την νεολαία στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου του mέta – του Κέντρου Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού», επεσήμανε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, καλωσορίζοντάς την.

Ανταπαντώντας η Αλεξάνδρα Κορωναίου στη θερμή, όπως τη χαρακτήρισε υποδοχή της από τα στελέχη του ΜέΡΑ25, τόνισε ότι «υπάρχει μεγάλη ανάγκη η Αριστερά να αφουγκραστεί την νεολαία με σύγχρονα μέσα, αντί να θεωρεί ότι την καταλαβαίνει, ότι την έχει δεδομένη».

Για να συμπληρώσει η πανεπιστημιακός: «Το ΜέΡΑ25 έχει απήχηση στη νεολαία επειδή, ενώ της μιλάει για πράγματα που την αφορούν (π.χ. για το πως οι ψηφιακές τεχνολογίες αποτελούν απειλή αλλά και εργαλεία απελευθέρωσης), δεν προσπαθεί να την εκμεταλλευτεί, να την «καπελώσει». Σκοπός μας πρέπει να είναι να συν-διαμορφώσουμε τα απαραίτητα «διαγνωστικά» εργαλεία για τις ανάγκες και τις επιθυμίες των νέων. Δεν παρατηρούμε μόνο αλλά συνδιαμορφώνουμε. Πολύ περισσότερο τώρα που ιδρύονται αδελφά κόμματα του ΜέΡΑ25 στην Γερμανία, στην Ιταλία και αργότερα στην Κύπρο, την Ολλανδία ίσως την Ρουμανία.».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter