Το παραμύθι της «Χιονάτης» έγινε εφιάλτης

Το παραμύθι της «Χιονάτης» έγινε εφιάλτης
Η «κακιά μητριά» Γκαλ Γκαντότ, αριστερά, και η «Χιονάτη» Ρέιτσελ Ζέγκλερ που πρωταγωνιστούν στο ριμέικ της διάσημης ταινίας της Disney πρόσθεσαν ακόμη έναν πονοκέφαλο στην εταιρεία παραγωγής μετά τη σφοδρή διαμάχη τους για τη σφαγή στη Γάζα

Σαν να μην έφταναν οι καβγάδες που ξεσήκωσε το ριμέικ της «Χιονάτης» για σεξισμό και ρατσισμό, τώρα οι πρωταγωνίστριες της ταινίας μαλώνουν και για τον πόλεμο στη Γάζα.

«Ασπρη σαν το χιόνι, κόκκινη σαν το αίμα, μαύρη σαν τον έβενο». Η γνωστή περιγραφή της Χιονάτης στο διάσημο γερμανικό παραμύθι των αδερφών Γκριμ είναι από μόνη της σκάνδαλο στην εποχή της συμπερίληψης. Γι’ αυτό και η εταιρεία Ντίσνεϊ αποφάσισε να παίξει εκ του ασφαλούς σε μια εκσυγχρονισμένη live-action αναβίωση της πρώτης ταινίας κινούμενων σχεδίων του 1937, με ένα γερό λίφτινγκ σε ό,τι θα μπορούσε να θεωρηθεί κατάλοιπο μιας παρωχημένης εποχής. Και με πρωταγωνίστρια την 23χρονη, κολομβιανής καταγωγής, Αμερικανίδα ηθοποιό και τραγουδίστρια Ρέιτσελ Ζέγκλερ σε μια νέα εκδοχή της «Χιονάτης». Μόνο που λογάριασε χωρίς τον ξενοδόχο. Με τον νου να τρέχει στο εύκολο χρήμα που θα έφερνε στα ταμεία ένα τόσο γερό brand και με σταρ πρώτης γραμμής στο καστ, δεν συνυπολόγισε το γεγονός ότι τα παλιά παραμύθια κρύβουν πολλούς δράκους με τη μορφή ρατσιστικών, σεξιστικών και άλλων στερεοτύπων.

Από την αρχή σχεδόν των γυρισμάτων η Ρέιτσελ Ζέγκλερ, που έγινε διάσημη με τον ρόλο της Μαρίας στη νέα εκδοχή του μιούζικαλ «West Side Story» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις. Οι δηλώσεις της ότι από παιδί φοβάται το παραμύθι της Χιονάτης, ότι βρίσκει «αλλόκοτο» τον ωραίο πρίγκιπα θεωρώντας τον «κυνηγό» (stalker) ο οποίος κλέβει το παράνομο φιλί ενός κοριτσιού σε κώμα που δεν μπορεί να δώσει τη συγκατάθεσή του έγιναν πρωτοσέλιδο. Οχι ακριβώς με τον τρόπο που θα επιθυμούσε η Disney αφού προκάλεσαν διαδικτυακό σάλο, με εκατομμύρια χρήστες να αναρωτιούνται γιατί συμφώνησε να κάνει την ταινία αφού το παραμύθι τής φαινόταν τόσο αποκρουστικό. Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καλύτερα όταν η ηθοποιός προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα με δηλώσεις που εντέλει προκάλεσαν ακόμη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια, αφού, όπως είπε, η Χιονάτη στη μοντέρνα εκδοχή τής ταινίας δεν πρόκειται να σωθεί από κανέναν πρίγκιπα αλλά αντιθέτως «ονειρεύεται να γίνει ηγέτιδα και είναι ατρόμητη, δίκαιη, γενναία και αληθινή». Και πάλι εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου συντάχθηκαν με την άποψη ότι δεν είναι αντιφεμινιστικό να ερωτεύεται μια γυναίκα, να παντρεύεται ή να είναι νοικοκυρά. Ούτε ότι κάθε γυναίκα έχει απαραιτήτως όνειρο ζωής να γίνει ηγέτιδα, χωρίς αυτό να μειώνει στο παραμικρό την αξία της.

Χωρίς νάνους

Με πολλούς πλέον να αναρωτιούνται –ανάμεσά τους και ειδικοί των δημοσίων σχέσεων– αν η Ζέγκλερ είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να προωθήσει την ταινία εφόσον προέταξε τη δική της αφήγηση, η Disney αποφάσισε να αναστείλει την κυκλοφορία της ταινίας για το 2025. Είχε προηγηθεί άλλος ένας σάλος με τρέιλερ της «Χιονάτης» που είδε το φως της δημοσιότητας, στο οποίο η Χιονάτη δεν περιστοιχίζεται από τους επτά νάνους. Στη θέση τους εμφανίζονται επτά «μαγικά πλάσματα» από διαφορετικές φυλές και φύλα, πυροδοτώντας άλλον έναν πόλεμο για τον αποκλεισμό των νάνων από τη μια πλευρά και την ανάγκη να πάψουν πλέον να παρουσιάζονται ως αξιοπερίεργα όντα από την άλλη.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά για να πονοκεφαλιάζουν την εταιρεία παραγωγής, που έχει επενδύσει πάνω από 300 εκατ. δολάρια στη νέα ταινία που σκηνοθετεί ο Μαρκ Γουέμπ «The amazing Spider-Man», πρόσφατα ξέσπασε άλλη μια σφοδρή διαμάχη για τον πόλεμο στη Γάζα μεταξύ της πρωταγωνίστριας και της Ισραηλινής ηθοποιού Γκαλ Γκαντότ, η οποία ενσαρκώνει την κακιά μητριά της Χιονάτης στην ταινία. Γνωστή για τις φιλοϊσραηλινές της θέσεις, η Γκαντότ προκάλεσε τα φιλοπαλαιστινιακά αισθήματα της Ζέγκλερ και όλοι κατάλαβαν ότι τα δύο μεγάλα αστέρια με δυσκολία μπορούν πλέον να ανταλλάξουν καλημέρα.

Προωθεί τη γενοκτονία

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ετοιμάζουν μποϊκοτάρισμα της ταινίας με το σκεπτικό ότι η Γκαντότ προωθεί την πολιτική γενοκτονίας του Ισραήλ, ενώ άλλοι θεωρούν τον εμπορικό αποκλεισμό άδικο για τους υπόλοιπους ηθοποιούς και τους εργαζόμενους στην παραγωγή. Φυσικά δεν λείπουν και όσοι πιστεύουν ότι η συμπεριφορά της Ζέγκλερ είναι κακοποιητική και ρατσιστική επειδή η Γκαντότ κατάγεται από το Ισραήλ. Πάντως, είναι γεγονός ότι αυξάνονται οι φωνές που δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να παρακολουθήσουν μια ταινία η οποία έχει προκαλέσει τόση δημοσιότητα για όλους τους λάθος λόγους θυμίζοντας άλλες εποχές και τις μαύρες λίστες ηθοποιών, σκηνοθετών και όσων σχετίζονταν με τη βιομηχανία του θεάματος.

Από τον χορό των αντιδράσεων κάθε είδους δεν λείπει φυσικά η θερμοκέφαλη δεξιά πτέρυγα της Αμερικής, που επιμένει στο δικό της παραλήρημα να ξαναγυριστεί η ταινία με ηθοποιό πιο λευκή και χλωμή από τη Χιονάτη του παραμυθιού… Η αντιδραστική Αμερική αναπαράγει ενοχλητικά τον εαυτό της σε μια εποχή που η χρυσή τομή μοιάζει να χάνεται ανάμεσα σε αφοριστικές θέσεις εκατέρωθεν εκείνων που πιστεύουν ότι είναι φορείς της μοναδικής αλήθειας, που είναι φυσικά η δική τους.


ΙΝFO
Η ταινία «Χιονάτη» αναμένεται να ξεκινήσει να προβάλλεται στους κινηματογράφους τον Μάρτιο του 2025

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter