Το παιχνίδι της εκλογικής αριθμητικής με φόντο τις μετεκλογικές εξελίξεις

Με διαφορετικά σημεία αναφοράς, ως προς τη σύγκριση των ποσοστών των ευρωεκλογών του 2019 με προηγούμενες εκλογές, θα δοθεί το παιχνίδι εντυπώσεων από τα κομματικά επιτελεία, κυρίως της Κουμουνδούρου και του Μοσχάτου. Κι αυτό πέρα από την ουσιαστική εκλογική αριθμητική των πραγματικών αποτελεσμάτων της κάλπης για το ευρωκοινοβούλιο.

Το εύρος της διαφοράς κυρίως μεταξύ των δυο πρώτων είναι ένα και στο χέρι κατά τις κομματικές αντιμαχίες που αναπτύσσονται και θα ξεδιπλωθούν στη συνέχεια. Ομως, η διαχείριση του εύρους της εκλογικής ήττας φαίνεται ότι θα μετρηθεί κατά το δοκούν, με εργαλείο για διαφορετικές προσεγγίσεις, εκλογικές αναμετρήσεις είτε με τα ποσοστά των ευρωεκλογών του 2014 (ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 26,57% , ΝΔ 22,72%) είτε με τα ποσοστά των εθνικών του Σεπτεμβρίου 2015 ( ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 35,46% , ΝΔ 28,10%).

Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος , αφότου βγήκαν exit poll, δημοσκοπικές προβλέψεις, για να ξετυλιχθούν σε αυτό το μήκος κυματος οι μετεκλογικές αναλύσεις μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Βέβαια,από τις δημόσιες τοποθετήσεις τους φάνηκε ποιο θα είναι το κομβικό ποιοτικό χαρακτηριστικό της αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης: το αν τα αποτελέσματα οδηγούν σε πολιτικές εξελίξεις, με τη ΝΔ να απαντά θετικά και με ένταση σε αυτή την εκδοχή.

Ετικέτες