Το «ό,τι νιώθεις είσαι» έγινε νόμος

Το «ό,τι νιώθεις είσαι» έγινε νόμος

Αποκατάσταση για τα άτομα που για χρόνια ήταν εγκλωβισμένα σε ονοματεπώνυμο διαφορετικού φύλου από αυτό που τα ίδια αισθάνονταν και προέβαλλαν επιχειρεί το νομοσχέδιο περί αυτοπροσδιορισμού του φύλου το οποίο ψηφίστηκε επί της αρχής στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την περασμένη Πέμπτη.

«Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι όποιος για παράδειγμα αισθάνεται, φέρεται και φαίνεται σαν άντρας αλλά γεννήθηκε γυναίκα και στα χαρτιά έχει θηλυκό όνομα έχει πλέον το δικαίωμα να αλλάξει τα στοιχεία του, χωρίς να μπει και σε ψυχοφθόρες ορμονικές και χειρουργικές επεμβάσεις» εξηγεί στο Documento η Μαρίνα Γαλανού, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών.

Το ίδιο ισχύει προφανώς και για όσους μπορεί να ταυτίζονται εμφανισιακά με το φύλο με το οποίο γεννήθηκαν αλλά στην πραγματικότητα νιώθουν διαφορετικά.

Εξάλλου, όπως αναφέρει η κ. Γαλανού, η επέμβαση αλλαγής φύλου κοστίζει περίπου 30.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να μην έχουν όλοι τη δυνατότητα να προβούν σε κάτι τέτοιο, ή προβλήματα υγείας να μην επιτρέπουν σε άλλους να προχωρήσουν σε μια τέτοια χειρουργική διαδικασία.

Οπως περιγράφει η ίδια, για πολλά άτομα η οποιαδήποτε διαδικασία με τις δημόσιες υπηρεσίες ήταν πραγματικός γολγοθάς, καθώς έπρεπε να υποστούν τα έκπληκτα βλέμματα ή τις ειρωνικές ερωτήσεις των υπαλλήλων που διάβαζαν π.χ. γυναικείο όνομα στην ταυτότητα αλλά έβλεπαν μπροστά τους έναν άντρα. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετώπιζαν και όσοι για παράδειγμα εμφανίζονταν σε συνεντεύξεις για εργασία και ενώ το παρουσιαστικό τους ήταν γυναικείο, τα στοιχεία της ταυτότητάς τους ήταν αντρικά.

Εξηγώντας τη διαδικασία που θα ακολουθείται από εδώ και πέρα, ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος, ο οποίος έχει χειριστεί αρκετές σχετικές υποθέσεις στο παρελθόν, υπογραμμίζει πως ο αιτών ή η αιτούσα θα πρέπει να προσκομίζουν ένα δικόγραφο μαζί με το βιογραφικό τους καθώς κι έναν μάρτυρα (συνήθως συγγενικό άτομο), ο οποίος θα τεκμηριώνει ότι από την παιδική ηλικία το εν λόγω άτομο βίωνε διαφορετικό φύλο από αυτό που του αποδόθηκε κατά τη γέννησή του. «Σε πολλές περιπτώσεις οι συγγενείς εξηγούν ότι το παιδί από την ηλικία των τεσσάρων ετών ακόμη έδειχνε προτιμήσεις για παιχνίδια, ρούχα και ασχολίες του αντίθετου φύλου αλλά και πως στην ενήλικη ζωή του πλέον είχε υιοθετήσει συμπεριφορές που δεν ταυτίζονταν με το φύλο που γεννήθηκε» αναφέρει. Τέλος, προσκομίζεται στο δικαστήριο και μια ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη και ο αιτών ή η αιτούσα φεύγει με νέα στοιχεία.

Ιστορική μέρα

«Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για ιστορική ημέρα για την ευρύτερη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα (λεσβιακά, ομοφυλόφιλα, αμφισεξουαλικά, τρανσεξουαλικά, κουίρ και ίντερσεξ άτομα), καθώς το νομοσχέδιο κινείται αναμφισβήτητα προς τη σωστή κατεύθυνση, βάζοντας τέλος σε μια ταλαιπωρία και αδικία ετών, καθώς έπρεπε να αποδείξει κάποιος μέσα από ψυχοφθόρες και ακριβές επεμβάσεις το πραγματικό του φύλο» σημειώνει η κ. Γαλανού.

Βέβαια, κανείς δεν αρνείται πως υπάρχει ακόμη πολύ μεγάλο έδαφος που πρέπει να διανυθεί. «Σκεφτείτε ότι στη Μάλτα η αλλαγή των στοιχείων γίνεται με απλή αίτηση στο ληξιαρχείο» σημειώνει ο κ. Σωτηρόπουλος.

Ανάμεσα στους περιορισμούς που πρέπει να αρθούν, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της κοινότητας, είναι και ο αποκλεισμός των έγγαμων ατόμων από τη δυνατότητα αλλαγής ταυτότητας φύλου καθώς και ο ηλικιακός περιορισμός στα 17 έτη για όσους θέλουν να προβούν σε μια τέτοια διαδικασία.

Πάντως, σχετικά με τον τελευταίο περιορισμό ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής φαίνεται να υπαναχώρησε, καθώς έκανε δεκτό το αίτημα που διατύπωσαν γονείς – μέλη φορέων που εκπροσωπούν τα διεμφυλικά και μεσοφυλικά άτομα στην Ελλάδα για μείωση του ορίου ηλικίας από τα 17 στα 15 έτη.

Οπως ανακοίνωσε, θα κατατεθεί νομοθετική βελτίωση η οποία θα προβλέπει το δικαίωμα χρήσης του νόμου από ανηλίκους από 15 ετών με μία επιπλέον προϋπόθεση πέραν της βούλησης του παιδιού και της σύμφωνης γνώμης των γονέων: την επιστημονική γνωμοδότηση από ομάδα κρατικού νοσοκομείου η οποία παρακολουθεί ήδη τον ενδιαφερόμενο ανήλικο/η.

Ετικέτες

Documento Newsletter