Το «Old boy» εικοσάρησε και ξαναβγαίνει στις αίθουσες

Το «Old boy» εικοσάρησε και ξαναβγαίνει στις αίθουσες

Η ταινία που έγινε διάσημο διεθνώς τον νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη Παρκ Τσαν-γουκ γιορτάζει φέτος τα είκοσι χρόνια από την Α προβολή της.

Ένας συνηθισμένος άνδρας απάγεται από αγνώστους και φυλακίζεται σε ένα δωμάτιο. Δεκαπέντε χρόνια μετά αφήνεται ελεύθερος κι αναζητά τους υπαίτιους που κρύβονται πίσω από την φαινομενικά αναίτια απαγωγή και τον δεκαπενταετή εγκλεισμό του.

20 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την κυκλοφορία του βασισμένου στο ομώνυμο ιαπωνικό μάνγκα «Oldboy», σε σκηνοθεσία του Παρκ Τσαν Γουκ. Η ταινία, που αποτελεί το δεύτερο μέρος της διάσημης πλέον τριλογίας της εκδίκησης – το πρώτο φιλμ «Η τελευταία εκδίκηση» («Sympathy for Mr. Vengeance») γυρίστηκε το 2002 ενώ η «Εκδίκηση μιας κυρίας» (LadyVengeance) που ολοκληρώνει την τριλογία γυρίστηκε το 2005)-  θεωρείται σημείο τομής για τον νοτιοκορεάτικο κινηματογράφο, ο οποίος έκτοτε βρίσκεται σε μια ανοδική πορεία, απασχολώντας διαρκώς το διεθνές κινηματογραφικό κοινό.

Οι γεμάτοι αμφισημία χαρακτήρες, το άρτιο δέσιμο διαφορετικών κινηματογραφικών ειδών (θρίλερ, δράμα, περιπέτεια, νουάρ), το τολμηρό θέμα μιας πειραγμένης ιστορίας εκδίκησης, η λανθάνουσα ερωτική διάσταση μιας αυθεντικής τραγωδίας και ο περφεξιονισμός του σκηνοθέτη που οργιάζει στην κλασική πλέον σκηνή στον διάδρομο, καθιέρωσαν το «Oldboy» ως ένα έργο-τομή του σύγχρονου ασιατικού κινηματογράφου.

Η ταινία λατρεύτηκε από τον Κουέντιν Ταραντίνο, ο οποίος ως Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών το 2004 δεν δίσταζε να εκφράζει σε κάθε ευκαιρία την προτίμηση του σε αυτήν. Στην τελετή λήξης παρότι ο Χρυσός Φοίνικας δόθηκε στο ντοκιμαντέρ «Φαρενάιτ 9/11» του Μάικλ Μουρ, το «Old boy» απέσπασε τελικά το Βραβείο της Επιτροπής και έγινε η πρώτη κορεάτικη ταινία που κατάφερε κάτι αντίστοιχο. Η φεστιβαλική της αναγνώριση εξασφάλισε τη διεθνή διανομή με την ταινία να κάνει παγκόσμιες εισπράξεις 15 εκατομμύρια δολάρια (τρομερά τα νούμερα και στην Ελλάδα όπου η ταινία απέκτησε φανατικό κοινό) γεννώντας παράλληλα άμεσο ενδιαφέρον για ένα ριμέικ που γυρίστηκε το 2013 δια χειρός Σπάικ Λι, με πρωταγωνιστή τον Τζος Μπρόλιν.

Με αφορμή την επέτειο δύο δεκαετιών από την κυκλοφορία της, η ταινία του Παρκ Τσαν Γουκ κυκλοφόρησε εκ νέου στις αμερικάνικες αίθουσες από την Neon, έχοντας ξεπεράσει μέχρι στιγμής τα 1,2 εκ. δολάρια! Επίδοση σπάνιας επιτυχίας για επανακυκλοφορίες, καθώς ελάχιστες ταινίες (σαν το «Avatar» ή τον «Τιτανικό») έχουν καταφέρει κάτι αντίστοιχο.

Το «Oldboy» θα επανασυστηθεί στο ελληνικό κοινό σε νέα 4K αποκατεστημένη έκδοση, από τις 14 Σεπτεμβρίου σε διανομή TheFilmGroup.

Δείτε το τρέιλερ

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter